Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 174 (8398)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă in rem

Mai bine de 6 luni de zile de anchetă fără pași concreți în cazul tânărului împușcat mortal de polițiști în timpul unei urmăriri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cazul tânărului împușcat mortal în timp ce se afla în mașina condusă de un alt tânăr care a refuzat să oprească la semnalul unui echipaj de poliție se află în continuare în faza de anchetă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Deși au trecut deja mai bine de 6 luni de la tragedie, ancheta nu a făcut pași la modul concret.

La solicitarea Monitorului de Suceava, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava ne-a comunicat că cercetările se efectuează in rem, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”purtarea abuzivă”, ”lovituri cauzatoare de moarte” și ”uzul de armă fără drept”. Este exact același stadiu al anchetei ca acum 5 luni de zile.

Așadar, cercetările se fac față de fapte, la modul general, fără a fi pus cineva efectiv sub acuzare.

 

Șoferul a ignorat somațiile, iar polițistul a tras când a simțit că pierde contactul cu mașina de teren

Pe 7 ianuarie a.c., pe timp de noapte, patru tineri au plecat cu mașina de la bar, iar la un moment dat au fost reperați de mașina poliției Secției Rurale Vama în interiorul satului Moldovița. Șoferul a refuzat să oprească la semnalele polițiștilor și a încercat să scape cu fuga. Polițiștii cunoșteau mașina și mai avuseseră cel puțin un episod similar de neoprire la semnal.

Mai mult, cel de la volan, Samuel Mireuță, era cunoscut polițiștilor pentru mai multe probleme. De amintit că acest tânăr a fost și suspect principal în cazul incendierii mașinii unui polițist cu domiciliul în Vatra Moldoviței, însă acțiunea intenționată a rămas cu autori necunoscuți, neexistând probatoriu suficient. 

Revenind la ce s-a întâmplat pe 7 ianuarie, cei doi polițiști din echipaj au plecat în urmărire, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune. O vreme, urmărirea a fost pe drumul județean din sat, motiv pentru care polițiștii i-au cerut insistent șoferului, prin sistemul acustic, să oprească.

La un moment dat, fugarii au intrat pe un drum forestier crezând că mașina net superioară pe drumurile accidentate îi va ajuta. Pe acest drum izolat, polițiștii au tras două focuri de avertisment în aer, iar al treilea spre mașină. Autospeciala de poliție nu a mai putut continua urmărirea din cauza terenului accidentat. La scurt timp însă, un telefon la 112 anunța că o persoană a fost rănită prin împușcare și era solicitat ajutorul unui echipaj medical. În zona forestieră indicată de apelantul la serviciul unic de urgență 112 au ajuns ulterior și polițiștii și echipajul medical. Cel împușcat era conștient și cooperant din punct de vedere medical, iar mașina cu care cei patru au fugit era împotmolită într-un șanț.

Din păcate, starea lui Florin Negură, de 21 de ani, din Vatra Moldoviței, s-a deteriorat rapid la Spitalul Județean Suceava, iar în ciuda intervenției medicilor acesta a decedat. El era pasager pe bancheta din spate, iar glonțul tras spre pneul din spate al mașinii a intrat prin portbagaj și i-a pătruns tânărului în spate.

Șoferul, care și-a continuat fuga pe jos, nu a putut fi prins în acea noapte, astfel că alcoolemia exactă a acestuia din timpul urmăririi nu va putea fi stabilită.

 

Un caz care ridică o întrebare: Trebuie să tragă sau nu polițistul spre mașina unui șofer care ignoră în mod clar semnalele și somațiile?

Cazul a stârnit și stârnește discuții cu privire la cum trebuie să procedeze polițiștii în astfel de cazuri, dacă trebuie să tragă sau nu spre o mașină al cărei șofer refuză repetat să oprească la semnal și ignoră avertismentele și focurile de armă trase în plan vertical.

Cazul de față trebuie analizat punctual, în funcție de particularități, însă în momentul în care nu oprește la semnal și la somații cel de la volan devine deja potențial infractor în accepțiunea legii, prin urmare ar trebui oprit pentru a putea fi verificat.
Conform art. 47 alin. 1 lit. e din Legea nr. 17/1996, cu modificările ulterioare, privind uzul de armă, polițistul poate face uz de armă împotriva oricărui mijloc de transport folosit, pentru imobilizarea infractorilor care, după săvârșirea unei infracțiuni, încearcă să fugă, precum şi împotriva conducătorilor acestora care refuză să oprească la semnalele regulamentare ale organelor abilitate, existând indicii temeinice că au săvârşit o infracţiune ori că este iminentă săvârşirea unei infracţiuni.

Așadar, strict pe legislație, un șofer care ignoră somațiile trebuie oprit pentru că nu se știe ce poate ascunde și ce grad de pericol public reprezintă. 

Din păcate, acest caz a arătat că se poate ajunge la o cumplită tragedie pentru care suferă toți cei implicați. Ce face cazul și mai delicat este că cel împușcat nu a fost șoferul care a ignorat semnalele poliției, ci unul dintre pasageri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mai bine de 6 luni de zile de anchetă fără pași concreți în cazul tânărului împușcat mortal de polițiști în timpul unei urmăriri.
 Vizualizări articol: 2120 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mai bine de 6 luni de zile de anchetă fără pași concreți în cazul tânărului împușcat mortal de polițiști în timpul unei urmăriri5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei