Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 172 (8396)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Prin pădurea de cuvinte

Dacă dragoste nu e... (12). Argheziene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Copaci.„De ce-ai sădit în satul nostru case / Şi garduri vii, căruţe şi plugari, / Când singuri stăm – razeşi cu crengi pletoase – / Şi-l străjuim de vânturile tari? // Şi omului de ce i-ai dat fiinţă? / Azi e aici şi mâine în vecini, / Când noi suntem un loc şi o credinţă, / Ai satului – din frunză-n rădăcini.” (Ion Pillat, „Copacii din sat”)

Fidelitate.Elena Ceauşescu era, se ştie, invidioasă la modul primar, animalic, pe orice nevastă de demnitar ce era mai tânără, mai şarmantă, mai elegantă decât ea. O „performanţă” nicidecum greu de atins, ţinând cont de reperele, de „stilul” şleampetei coane Lenuţa. Un caz clasic este „pata” pusă pe Violeta Andrei, fermecătoarea actriţă şi nevastă (mult mai tânără, vai!) a ministrului de Externe. Deoarece Ştefan Andrei a refuzat să divorţeze de „uşuratica” lui nevastă (pe care, scrie Pacepa – o sursă în care eu nu am totală încredere, scuze! – Lenuţa o spiona, cu „tehnica” vremii, în dormitor, afirmând: „ce tare urlă căţeaua asta când o satisfac nişte studenţaşi”), el a fost marginalizat, iar Violetei i s-a interzis să apară, apoi, pe scenă ori în filme. Înduioşătoare mi se par – în context – gândurile, temerile bărbatului băgat în puşcărie, după 1990, de „coledzii” lui de partid („Jurnal din închisoare”, 2016). E recunoscător Violetei pentru grija pe care i-o poartă, dar „şarpele îndoielii” îl vizitează pe bărbatul septuagenar: „Mi-a spus că mi-a rămas fidelă şi am crezut-o… Deşi ea are doar 49 de ani, o perioadă critică pentru femei. Dar Violeta mea este inteligentă… şi impenetrabil de discretă. Chiar dacă ea ar face ceva (care s-ar traduce, în termeni uzuali, prin verbul „a înşela” – n.n.), cu siguranţă că aşa cum «mi-a luat mie minţile» şi m-a vrăjit…, aşa i-ar cădea pradă pentru totdeauna orice bărbat, care ar cădea în pânza argintată, de păianjen, a formelor sale perfecte, care te duc în lumea senzaţiilor divine… Rămân blestemat să nu pot uita niciodată acest trup divin, încărcat de tentaţii şi farmece, care pot lua minţile oricui – tânăr sau bătrân – o cunoaşte cu toate simţurile dezlănţuite – cum mi s-a întâmplat, din fericire, mie – pe portativul unei arte – pe care Dumnezeu ştie de unde (Violeta) şi-a însuşit-o cu atâta măiestrie…”. PS Ștefan Andrei a fost un bărbat realist, realizând și acceptând, demn, efectele ”diferenței de vârstă” între soți.

Secrete.„În dragoste sunt numai două căi: / unul este iubit, altul iubeşte, / balsam ia unul, celălalt bătăi, / unul ia tot, iar altul dăruieşte. // Acoperă-ţi obrazul când e pară, / ce ai în piept, nu spune mai departe! / De-i dai amantului cuţitul, el omoară / de ştie că-l iubeşti, îşi face parte…” (Bertold Brecht, „Secretele vieţii amoroase”)

Smart(phone). O să-l numesc „smartphone” în ziua în care o să strig „Unde dracu’ mi-e telefonul”, iar el o să răspundă: „Sunt aici, sub geacă!” sau unde va fi fiind el…

Miopie(totală). Se întâlnesc doi prieteni și unul observă: - Na, dar tu de când porți ochelari? - De lunea trecută. - Dar cum ți-ai dat seama că ai nevoie? - Păi, weekendul trecut am întâlnit o tipă superbă într-un bar, am trombonit-o... și am dus-o la hotel. - Și ce legătură are asta cu ochelarii? - Era soția mea.

Eliberare.Aseară, nevastă-mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus: – Omule, ești arestat! - De ce?! - Am auzit că sunteți foarte bun la pat! După aproximativ trei minute, din lipsă de probe, acuzația a fost retrasă. Ufff...

Anticipație.Școala în anul 2035: - Gigel, mâine să vii cu taică-tu la școală! - Nu poate, tocmai a născut și e lăuz… - Atunci să vină maică-ta! - Nu poate, că e la un concurs de haltere. - Și cine are grijă de tine? - Frate-miu, Cristina.

Of!După un atac de Covid, victima, un bărbat, se trezește puternic amețit și întreabă buimac: - Unde sunt? Doar n-am ajuns în Rai? – Nu, dragule, doar sunt aici lângă tine, îi răspunde liniștită soția sa.

Mitzura(Arghezi). ” Din păcate, mama (Paraschiva, originară din Bunești- Fălticeni, n.a.) a pierit la 77 de ani, iar tata la 87 de ani, el stingându-se cum se spune, de inimă rea, la doar 11 luni după ce dispăruse soţia lui adorată. După pierderea mamei, care s-a petrecut într-o zi de vineri, tata a început să nu mai vrea să mănânce şi, în fiecare săptămână, vinerea, el zăcea pur şi simplu, nu vorbea cu noi. Ei s-au iubit foarte mult şi au stat împreună 57 de ani, iar mama era, ca în poveste, bună, blândă, înţelegătoare şi ea era, de fapt, ”stâlpul casei”. Ne spunea – mie şi fratelui meu – că, de dragul tatălui nostru (care se încăpățâna să scrie, deşi era profesor şi avocat), doar pentru ca el să fie liniştit şi să se poată concentra asupra operei sale, ea nu-i spunea niciodată că nu mai sunt bani – chiar şi când el o întreba – ci se descurca, biata mamă, cum putea. Dar tata a răsplătit-o pentru eforturile ei şi a scris odată că <dacă nu era Paraschiva mea dragă, nu aş fi realizat mare lucru>. Mama îi dădea siguranţa şi încrederea că vor depăşi orice greutate a vieţii.”

Adormită. ”Adormită pe plocate / te-ai trezit pe jumătate / Și ți-e frică, și sfială / Că te prinde ziua, goală. // Nu poți iute să-ți ascunzi / Sânii albi, abia rotunzi, / Nici păianjenul din plasa / Cu trei colțuri, ca mătasa. // Haide, nu-ți fie rușine / Că se uită mult la tine / Vărul soare, din livede: / A orbit... și nu te vede.” (T. Arghezi) PS Cred că această poezie – dedicată de poet nevestei, iubitei lui Paraschiva, este una dintre cele mai fin-delicate poezii de dragoste din câte s-au scris în literatura română (și subtil-erotică... pentru cei/cele care știu să desfacă ”păienjenișul” de simboluri din aceste versuri. Cel ”cu trei colțuri, ca mătasa”)...

Inspirație.La țară. Noaptea. Soțul și soția stând în pat, aud o bătaie la ușă. - Dragule, mergi să vezi cine e acolo! - Și încă ce mai vrei?… Du-te tu! Ce avea să facă, a ieșit femeia în cămașa de noapte transparentă, punându-și doar un șal pe umeri. Deschide ușa, și acolo e vecinul. - Mă scuzați de așa oră târzie, îmi trebuie urgent un topor… I-a dat vecinului să țină lampa și ea a coborât cu el în pivniță să caute toporul. S-a aplecat să-l ia, și vecinul trece repede în spatele ei și-și face treaba. Mai apoi, își ia toporul și pleacă… Când revine soția, bărbatul o întreabă: - Cine a fost și ce-a vrut, la ora asta ?! Soția indignată (mă rog...) îi povestește totul. Soțul: - Vezi… Și tu ai voiai ca eu să ies!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dacă dragoste nu e... (12). Argheziene.
 Vizualizări articol: 919 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Dacă dragoste nu e... (12). Argheziene5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei