Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 114 (8338)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Pentru sănătate

La Dumbrăveni s-a deschis un modern centru de recuperare neurologică, investiție de 1,5 milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un modern centru de recuperare neurologică pentru persoane cu dizabilități a fost inaugurat miercuri la Dumbrăveni. Va funcționa efectiv începând cu săptămâna următoare și va fi deservit de 8 persoane, inclusiv doi medici și un kinetoterapeut. Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni, a fost extrem de încântat de finalizarea acestei investiții.

”A fost o investiție foarte mare, foarte bună pentru comuna noastră, luată în calcul în urmă cu vreun an și jumătate, aproape doi.

A fost foarte multă muncă, o investiție necesară localității noastre, cum de altfel ar fi necesară fiecărei localități. Să aibă oamenii unde să facă un RMN, să nu fie nevoiți să meargă la Suceava, la oraș. Această investiție este făcută prin GAL, Grupul de Acțiune Locală, cu bani europeni, și cu bani de la Ministerul Muncii care ne-a dat sume pentru dotări. Am dotat centrul cu un RMN care a costat peste 800.000 de euro, un ecograf de circa 70.000 de euro și alte dotări.

Cred că această investiție nu numai că va aduce bani, dar cel mai important este că oamenii din localitatea noastră nu vor mai face naveta la Suceava să facă RMN, o baie galvanică. În general, oameni cu probleme precum dureri de picioare, reumatism. Va fi în Dumbrăveni, nu vor face naveta, nu vor merge la Suceava pe timp de iarnă pentru băi galvanice, pe frig, ci vor veni aici. Vor economisi timp și bani”, a arătat primarul Ioan Pavăl.

Acesta a ținut să mulțumească colegilor din primărie, celor care s-au implicat. ”Cea mai grea parte e cea de a aduce bani, fie prin GAL, fie de la Ministerul Muncii, Sănătății, și aici o contribuție foarte mare a avut doamna Cristina Ghindă, directorul Grupului de Acțiune Locală. Vreau să-l amintesc pe primarul de la Fântânele, această investiție trebuia făcută acolo, dar pentru că primarul de acolo nu avea documente de proprietate pe construcții și nu avea intabulări ne-a cedat o sumă de 100.000 de euro și noi am pus diferența”, a mai spus Ioan Pavăl.

La rândul ei, Cristina Ghindă a menționat că toate persoanele cu dizabilități din comună vor beneficia de servicii gratuite, de balneo-fizioterapie, plus investigații imagistice.

”Proiectul este de peste 1,5 milioane de euro. Are trei surse de finanțare. GAL, apoi o finanțare foarte mare prin Ministerul Muncii pe partea de dotare, toată aparatura de kinetoterapie, balneoterapie, RMN și ecograful s-au dus undeva la un milion de euro. Iar pentru operaționalizare și funcționare, pentru partea de resurse umane, avem proiect POCU, Program Capital Uman, unde cred că și acolo ne ducem la peste 200.000 de euro.

Toate persoanele cu dizabilități vor putea beneficia de gratuitate aici, sunt formulare speciale pentru accesul în centru, personalul se va ocupa de asta, vom avea și un site cu toate informațiile necesare. Într-adevăr, este un lucru extraordinar pentru comunitate, având în vedere că în țară sunt 3 - 4 centre de acest gen. Nu va fi o gaură neagră de la bugetul primăriei, el se va autosusține, ulterior finanțarea se va face prin Ministerul Muncii în baza unui standard de cost.

 

Un kinetoterapeut tânăr a lăsat Franța pentru a veni la Dumbrăveni

Viceprimarul Adina Rotaru, implicată și ea în acest proiect, a precizat că este foarte greu să implementezi. ”Este deosebit de îndrăzneț și complex proiectul. Nu necesită doar construirea unei clădiri și a aduce aparatură. Sunt mai mult documente și proceduri, dar e bine că l-am finalizat și asta într-un timp scurt”, a arătat Adina Rotaru.

La noul centrul de recuperare de la Dumbrăveni va activa și medicul Gabriel Cocea, specialist în radiologie și imagistică medicală. ”O investiție foarte bună, cu laboratorul de radiologie și imagistică care are în dotare un aparat RMN, de 1,5 tesla, un Siemens, foarte bun. Mai avem un ecograf, tot Siemens, de ultimă generație, cu trei sonde, pentru ecografie abdominală și pentru ecografie musculo-scheletale, părți moi. Vom face examinări atât gratuite, cât și cu plată”, a menționat medicul Gabriel Cocea.

Centrul va avea și un kinetoterapeut. Este vorba de Bogdan Pădurariu, care a muncit doi ani în Franța, dar a ales să se întoarcă în țară, la Dumbrăveni. ”Nu-mi imaginam că îmi voi putea desfășura activitatea în România, și vă spun sincer că și în Franța mi-a fost greu să găsesc un astfel de centru. A fost dorința mea de a aduce recuperarea medicală, aici, în Bucovina, așa cum am văzut eu în Franța.

Mă simt responsabil pe partea de recuperare medicală să educ populația și să știe de la început ce înseamnă asta. Nu e un simplu masaj, la fel și partea de imagistică e foarte importantă”, a spus Bogdan Pădurariu.

Concluziile le-a tras secretarul comunei Dumbrăveni, Mihai Chiriac: ”Vreau să asigur pe toată lumea că din punct de vedere legal totul e corect, iar utilitatea acestui proiect nu poate fi contestată de nimeni”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Dumbrăveni s-a deschis un modern centru de recuperare neurologică, investiție de 1,5 milioane de euro.
 Vizualizări articol: 3693 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
La Dumbrăveni s-a deschis un modern centru de recuperare neurologică, investiție de 1,5 milioane de euro5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei