Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 114 (8338)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Grevă de avertisment

Angajații din școli au întrerupt, miercuri, pentru două ore activitatea. Protestele continuă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Miercuri, 17 mai, angajații din majoritatea școlilor din județ și-au întrerupt activitatea timp de două ore, între 11.00 și 13.00, alăturându-se grevei de avertisment desfășurată la nivel național.

În școlile unde s-a hotărât declanșarea grevei, profesorii au intrat în clase, dar nu au ținut cursuri, ci doar au supravegheat elevii.

De asemenea, personalul auxiliar și nedidactic a pus pe stand-by sarcinile de serviciu timp de două ore.

De menționat că nu și-au întrerupt activitatea toți angajații din școli, ci doar aceia care sunt membri de sindicat și care s-au raliat acestui demers, inițiat la nivel național.

Între timp, Ministerul Educației a invitat sindicatele din învățământ la negocieri, demersuri eșuate pentru că între cele două părți nu s-a ajuns la niciun acord.

Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ (ASI) Suceava, structură cu circa 8.000 de membri, a menționat că „în toate cele 200 de școli din județ, unde avem membri, a fost grevă de avertisment. Lumea și-a manifestat interesul, am primit mesaje de încurajare. Simt că oamenii din școli, colegii mei, sunt mai determinați ca niciodată, și aici vorbesc mai ales de personalul nedidactic (n.r. portari, paznici, îngrijitori, mecanici, fochiști etc.), cei cu salarii foarte mici. Am așteptat peste 30 de ani, ce să mai așteptăm acum? Mergem mai departe”.

Imagini cu angajați care s-au alătura acțiunilor de protest am primit de la mai multe școli din județ, printre care Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, Școala Gimnazială Nr. 10 Suceava, Școala Todirești, Școala Gimnazială Nr. 8 Suceava, GPP „Așchiuță” Suceava, Liceul Tehnologic Cajvana, CN „Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc, CSEI Suceava, CSEI Gura Humorului, Școala Gimnazială Stroiești, Școala Gimnazială Bosanci, Școala Gimnazială Nr. 4 Vatra Dornei, Școala Moara, GPP „123” Suceava, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Școala Hănțești, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Cârlibaba, Școala Udești, Școala Bănești, Școala Pătrăuți, Clubul Copiilor Gura Humorului, Liceul Dumbrăveni etc.

Membrii de sindicat au lipit afișe prin care au semnalat greva de avertisment, alții au purtat cocarde cu mesajul „Uniți suntem puternici”.

 

Negocieri eșuate cu Ministerul Educației

De partea cealaltă, după negocierile purtate cu Ministerul Educației, sindicatele au transmis că vor continua acțiunile de protest, iar de luni, 22 mai, angajații din școli intră în grevă generală, pe termen nelimitat.

Revendicările sindicatelor din educație sunt: majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.; creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii; renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Angajații din școli au întrerupt, miercuri, pentru două ore activitatea. Protestele continuă.
 Vizualizări articol: 798 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Angajații din școli au întrerupt, miercuri, pentru două ore activitatea. Protestele continuă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei