Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 105 (8329)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mâncarea naturală, mâncarea industrială și bolile corpului uman

Stilul de viață sănătos ce include o dietă echilibrată este factorul cheie al sănătății noastre.  S-a estimat că 70% dintre toate cazurile de accidente vasculare, 80% dintre toate cazurile de boli cardiovasculare și 90% dintre toate cazurile de diabet de tip 2 din ultimii ani au fost cauzate de nimic altceva decât de stilul de viață nesănătos. Aceste boli ar fi putut fi prevenite pur și simplu acordând o atenție mai mare alegerilor alimentare, modificărilor în greutate și activității fizice. Important este că există dovezi recente care să indice faptul că, ținând cont de numai câțiva factori de risc în ceea ce privește bolile de inimă și diabet, s-ar putea preveni peste o treime din cazurile de Alzheimer din lume. Aceste intervenții ar trebui să fie cu atât mai eficiente în prevenirea sau reducerea problemelor cognitive mai puțin severe care apar în mod natural odată cu vârsta.

Adevărul este că avem o putere mai mare decât ne dăm seama. Puterea alegerilor personale rămâne adesea neexploatată din cauza tendinței medicinei occidentale de a trata simptomele cu medicamente sau cu intervenții chirurgicale înainte de a lua în considerare abordări mai puțin riscante și deseori mai eficiente — cum ar fi să mâncăm mai sănătos.

Nutriționiștii recomandă planificarea științifică a dietei ca parte dintr-un plan terapeutic mai amplu privitor la multe afecțiuni, cum ar fi diabetul, bolile de inimă, tensiunea arterială ridicată și colesterolul mare.

Calitatea alimentelor pe care le ingerăm în prezent a scăzut în mod alarmant, iar mulți dintre noi abia începem să înțelegem acest lucru. Animalele sunt hrănite zilnic cu hormoni de creștere, cu antibiotice și cu hrană modificată genetic (OMG), pe care noi le ingerăm când pregătim o masă din ele. Puii și porcii sunt hrăniți cu otrăvuri precum arsenicul pe post de conservanți. Legumele produse convențional sunt inundate de pesticide și de fertilizatori chimici. Pe lângă faptul că sunt toxice și ne golesc solul de substanțe nutritive, aceste tratamente fac ca legumele să crească mai mari, mascând conținutul din ce în ce mai mic de vitamine și de minerale. În plus, grăsimile modificate genetic și zahărul rafinat sunt adăugate regulat în majoritatea alimentelor. Iar asta se face nu doar pentru a maximiza perioada de valabilitate a produselor, ci și pentru a spori în mod deliberat pofta noastră pentru ele, ceea ce duce la vânzări și la profit.

Adesea, oamenii de știință văd mâncarea ca pe un ansamblu de calorii și de substanțe nutritive care au anumite interacțiuni cu biologia umană. Dacă am urma acest gând, mâncarea găsită în natură ar fi de nediferențiat față de mâncarea făcută în fabricile industriale. Doar că natura nu lucrează ca o fabrică.

Mâncarea industrială reflectă aproximativ 200 de ani de inovație și de cercetare umană în nutriție, în producție și în optimizare pentru consumul uman. Mâncarea naturală, în schimb, reflectă mii de ani de evoluție și de adaptare a vieții pe planetă. Când pui în gură o afină, de exemplu, beneficiezi de tot efortul (și de mii de ani de încercare și eroare) pe care tufa de afine l-a depus nu doar pentru creșterea fructelor, ci și pentru protejarea viitorului speciei, aflat în stare latentă în semințe.

În loc să riște supraviețuirea semințelor pe cont propriu, afinele folosesc propriul sistem de apărare, care este compus din mai multe substanțe chimice pe care noi, oamenii, le numim substanțe nutritive— chiar acele substanțe nutritive pe care lucrăm din greu să le decantăm industrial în pilule și în capsule. Printre aceste substanțe nutritive se numără vitaminele care împiedică semințele să se strice, mineralele care le dau putere și zaharurile care le dau energie.

În plus, plantele produc o gamă largă de compuși puternici numiți fitonutrienți – nutrienții plantelor –, cum ar fi antocianinele și pterostilbenele, care au dus la apariția afinelor în buletinele de știri. Fitonutrienții îndeplinesc obiectivul important de a se lupta cu stresul oxidativ și cu inflamația, crescând astfel durata de viață a semințelor. Sunt de asemenea responsabile pentru culoarea, mirosul și aroma afinelor. Un motiv pentru care aceste afine au gustul atât de bun este că fac tot posibilul să atragă păsările, care le mănâncă. Asta pentru că, prin combinația dintre digestia păsării, zborul ei și excreția, planta își poate răspândi semințele dincolo de propriul teritoriu, asigurându-și mai departe supraviețuirea pe planetă.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mâncarea naturală, mâncarea industrială și bolile corpului uman.
 Vizualizări articol: 1975 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 20 voturi
Mâncarea naturală, mâncarea industrială și bolile corpului uman5.0520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei