Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 276 (8193)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alertă sanitar veterinară

Al treilea caz de turbare la câine confirmat în doar câteva zile la Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Problemele provocate de virusul rabiei devin acute la Siret. S-a ajuns la al treilea caz confirmat în doar câteva zile. Ultimul este la un câine labrador, care fusese vaccinat antirabic cu două zile înainte de a se manifesta primele simptome. Din păcate, la data la care a fost vaccinat, câinele era, după toate probabilitățile, deja infectat cu virusul ucigaș.

Între timp, ieri, câinele a murit, iar probele de laborator ale Direcției Sanitar Veterinare Suceava au confirmat, marți după-amiază, că avea rabie.

Proprietara a relatat că acesta a avut manifestări agresive, din fericire fără a mușca pe nimeni. Femeia ne-a mai spus că la o casă vecină din Siret, nelocuită, au fost văzute vulpi. O vulpe aciuată la casa vecină a ucis acum câteva zile un câine de talie mai mică al aceleiași proprietare.

Toate elementele cazului indică faptul că vulpile sunt cele care aduc rabia în zonele locuite din Siret. 

Problemele de la Siret au început cu un câine rasa Cane Corso care a fost dus la un cabinet veterinar din Suceava cu semipareză și care a fost operat, ulterior probele de laborator confirmând rabia. În acest prim caz alerta a fost maximă, având în vedere că doi medici veterinari și un asistent au operat câinele și au intrat în contact direct cu el.

După mediatizarea primului caz s-au mai raportat suspiciuni la un Ciobănesc german care era deja îngropat, și aici fiind recoltate probe care au identificat rabia.

Concluzia este așadar că virusul circulă puternic în zona Siret, iar riscurile sunt mari. Rabia se poate transmite la om prin mușcătura câinelui, dar și mai ușor decât atât.

„Este suficientă o microleziune, pe pielea persoanei, care să fi venit în contact cu saliva cu virus a câinelui pentru ca boala să se transmită”, a avertizat doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcție Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava.  
Rabia este mortală și la om dacă nu se intervine imediat.

Prin urmare, este nevoie de prudență maximă, iar proprietarii de câini sunt îndemnați să colaboreze și să caute chiar medicii veterinari pentru ca animalele să fie vaccinate antirabic.

O problemă serioasă este legată de înmulțirea numărului de vulpi, a căror prezență este semnalată des prin Siret, dar și a înmulțirii câinilor fără stăpân, care au risc și mai mare decât câinii cu stăpân de a contracta virusul și a-l transmite mai departe.

Vinerea trecută, în cadrul Consiliului Local pentru Combaterea Bolilor, întrunit la Prefectura Suceava, s-au dispus măsuri imediate pentru reducerea efectivelor de vulpi prin împușcare, ocazie cu care se va putea și face o analiză a gradului de răspândire a virusului. Cel puțin la fel de acută este problema câinilor fără stăpân, care circulă între pădure și zona locuită și pot răspândi virusul și, în scenariul cel mai nefericit, îl pot transmite la om.

DSVSA Suceava a transmis un apel către toți colegii medici veterinari din județ care intră în contact direct cu animalele să se înscrie pe o listă deschisă la DSVSA Suceava, în vederea vaccinării antirabice. Vaccinarea este evident benevolă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Al treilea caz de turbare la câine confirmat în doar câteva zile la Siret.
 Vizualizări articol: 1352 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Al treilea caz de turbare la câine confirmat în doar câteva zile la Siret0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei