Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 268 (8185)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Eveniment important

Comunitatea poloneză din Bucovina s-a adunat la Solonețu Nou pentru a celebra Ziua Națională a Independenței

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comunitatea poloneză din Bucovina, și nu numai, s-a reunit sâmbătă la Solonețu Nou pentru a celebra Ziua Națională a Independenței. Această zi este pe data de 11 noiembrie și este considerată sărbătoarea națională a Poloniei, astfel încât are o însemnătate deosebită și pentru comunitatea din România. Oaspeții, și nu puțini la număr, au fost întâmpinați cu pâine și sare la intrarea în biserica din Solonețu Nou, acolo unde începând cu ora 10.00 a fost oficiată liturghia. Cel care a primit ”misiunea” de a conduce Sfânta Liturghie a fost capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, maiorul Sebastian Semrau. Alături de acesta au concelebrat: decanul de Bucovina, pr. Alois Farțadi, pr. dr. Stanislav Cucharec, capelanul polonezilor din dieceza de Iași și paroh în Solonețu Nou, împreună cu preoții diecezei de Iași.

La finalul liturghiei, centrul de greutate al evenimentului de sâmbătă s-a mutat la sediul Dom Polski din Solonețu Nou. Militarii prezenți au purtat steagurile între biserică și Dom Polski pe principala stradă din sat sub privirile admirative ale localnicilor.

A urmat apoi o recepție cu program artistic în cinstea sărbătorii la Casa Polonă din localitate. Elevii Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, sub îndrumarea profesoarei lor de limba polonă, Hanna Gałęcka, elevii Școlii Gimnaziale „Henryk Sienkiewicz” din Solonețu Nou, sub îndrumarea profesoarei Maria Ostrovschi-Chahula, ansamblul „Sołonczanka” din Solonețu Nou, coordonat de Ana Zielonka, ansamblul „Mała Pojana” din Poiana Micului, coordonat de Agnieșca Poleacec și copiii din Cacica, îndrumați de Monica Cehaniuc, au pregătit un program artistic care a inclus recitări și cântece patriotice poloneze, precum și imnul de stat al Poloniei și al României. Surpriza s-a numit Maria Czaykovskaya, o cântăreață ucraineană, care a găsit adăpost împreună cu familia ei printre polonezii din Bucovina, care a susținut un recital.

Lista invitaților care au participat la evenimentele dedicate independenței Poloniei este lungă. Printre participanți s-au numărat ambasadorul Republicii Polone la București – Maciej Lang, consulul Republicii Polone la București – Jarosław Szkirpan, delegația militarilor celui de-al XI-lea schimb al Contingentului Militar Polonez ce staționează la Craiova în frunte cu comandantul, maiorul Adam Gombiński. De asemenea, au mai fost prezenți subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene – Doina Iacoban, subprefectul județului Suceava Cristian Șologon, inspectorul școlar general adjunct profesor doctor Petru Crăciun, inspector pentru minorități – Cristina Maria Albu, preotul Mihai Cobziuc – consilier eparhial la biroul de relații cu minoritățile din cadrul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, împreună cu soția Victoria Longher, președinții și membrii comunităților poloneze din: Cacica, Gura Humorului, Moara, Păltinoasa, Pleșa, Poiana Micului, Rădăuți, Siret, Solonețu Nou, Suceava, Vicșani, Iași.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comunitatea poloneză din Bucovina s-a adunat la Solonețu Nou pentru a celebra Ziua Națională a Independenței.
 Vizualizări articol: 816 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Comunitatea poloneză din Bucovina s-a adunat la Solonețu Nou pentru a celebra Ziua Națională a Independenței5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei