Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 268 (8185)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Istoricul Ion Nistor a fost comemorat la Vicovu de Sus, la 60 de ani de la moartea sa

Luni, 14 Noiembrie 2022 (19:38:16)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La finele săptămânii trecute, Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus a organizat un eveniment de comemorare a „celui mai mare istoric al Bucovinei”, Ion Nistor, la împlinirea a 60 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Organizatorii, Primăria Orașului Vicovu de Sus, prin primarul Vasile Iliuț, și Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, prin prof. Angelica Chahula – director și prof. Cristina Puha – director adjunct, au oferit oaspeților un eveniment valoros care a stat sub semnul patriotismului, al culturii, al educației necontenite, al credinței și onestității.

În cadrul întâlnirii, a fost lansat albumul omagial „Personalitatea istoricului Ion Nistor în imagini”, publicat la Editura Revers, și recenzat de prof. Vasile Schipor, director al Casei de Cultură din Vicovu de Sus, și de prof. Ionel Cristinel Puha, director adjunct al liceului gazdă.

Totodată, grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni!”, care și-a lansat recentul DVD – „Închinare Marelui Voievod”, a oferit un moment artistic.

Între invitații manifestării s-au numărat dr. ing. chimist Ileana Funduc - ultima nepoată a istoricului omagiat; prof. Grigore Bocanci - inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Suceava; părintele arhim. Dosoftei Dijmărescu - Mănăstirea Putna, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților; Doina Iavni - director al Arhivelor Naționale Suceava, doctor în istorie, ce și-a elaborat lucrarea de doctorat aprofundând personalitatea și opera lui Ion Nistor; dr. habil. Constantin Ungureanu - istoric și cercetător al Muzeului Național al Bucovinei; prof. Beatrice Filipiuc - inspector școlar pentru discipline tehnice și prof. Daniela Ceredeev - inspector școlar pentru religie.

De asemenea, dr. Vera Sali, colecționar de artă etnografică, o apropiată a familiei Funduc, care a expus în campusul liceului cămașa Oltei Apostolescu, fiica lui Ion Nistor, și costumul popular al soției istoricului, Virginia Nistor, a oferit un fond de carte bibliotecii liceului.

„Ca epilog, rămâne confesiunea lui Nicolae Iorga despre istoricul ideii de unitate națională la români: <un istoric de mare valoare, care scrie într-o limbă frumoasă și are informație abundentă, așa că în cultura românească o să rămână>. Sau, altădată: <Ai fost unul dintre rarii cărturari români care au scos din studiile lor altceva decât arme pentru a înlătura pe alții și a se impune ei singuri>. Felicitări cordiale tuturor, pentru un eveniment cultural, educațional, spiritual și artistic reușit!”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Istoricul Ion Nistor a fost comemorat la Vicovu de Sus, la 60 de ani de la moartea sa.
 Vizualizări articol: 758 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Istoricul Ion Nistor a fost comemorat la Vicovu de Sus, la 60 de ani de la moartea sa0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei