Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 244 (8161)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

La Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni

Experiențele Erasmus+ formează, inspiră, transformă

Gândită sub auspiciile zilelor Erasmus+, Conferința internațională intitulată  Experiențele Erasmus+ formează, inspiră, transformă (Erasmus+ Experiences Train, Inspire, Transform) a fost organizată la Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni, Suceava, la sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, 14 octombrie.

Obiectivul principal al evenimentului derulat la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, și organizat de profesor doctor Raluca Iuliana Suciu, cu sprijinul conducerii acestei instituții de învățământ (director Palaghia Radion, director adjunct Lucian Maleș), dar și al colegilor: profesor Bogdan Dumitriu (consultant IT), profesor doctor Elena Deleanu (consultant științific) a fost de informare a potențialilor beneficiari despre programul Erasmus+ și despre Corpul European de Solidaritate, precum și în legătură cu programele eTwinning, Salto Youth, Scientix. Evenimentul a fost posibil, de asemenea, și datorită implicării inimoșilor membri ai Rotary Club Fălticeni.

Conferința a fost deschisă de directorul Colegiului Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni, prof. dr. Palaghia Radion, care a relatat experiența extinsă a instituției în implementarea de proiecte europene, a descris proiectele aflate în prezent în derulare în instituţie, cât și faptul că organizația se află la al cincilea titlu de ”Școală europeană”, titlu decernat de Ministerul Educației pentru multitudinea de ramuri de finanțare europeană accesate.

Au fost prezenți atât primarul municipiului Fălticeni, prof. Cătălin Coman, cât și reprezentantul Inspectoratului Județean Suceava, inspector general adjunct prof. Gabriel Matei, care au subliniat importanța derulării proiectelor cu fonduri europene, printre care și Erasmus+, în dezvoltarea comunității locale, dar și a comunității lărgite de învățare.

Au participat, de asemenea, reprezentanți ai Agenției Naționale de Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), instituție care supervizează la nivel național gestionarea proiectelor educaționale europene, formatori din rețeaua națională a AN, Ambasadori de învățare Erasmus.

Discursurile celor prezenți la această acțiune au vizat atât informarea cu referire a ceea ce înseamnă programul Erasmus+ și ce oportunități oferă acesta, cât și diseminarea exemplelor de bună practică în domeniu, care nu sunt deloc puține.

Exemple din activitatea proprie de derulare de proiecte europene au adus participanții din Europa (Lituania, Macedonia de Nord și Polonia), dar și din țară (școli din Satu Mare, Cugir, Alba, Iași), din județ (Asociația Institutul Bucovina, Asociația ASSED, Colegiul Național de Informatică ”Spiru Haret” Suceava, Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava, Școala Nr. 10 Suceava, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Liceul Tehnologic ”Oltea Doamna” Dolhasca) și din municipiu (Colegiul Național ”Nicu Gane” Fălticeni, Colegiul ”Vasile Lovinescu” Fălticeni și instituția gazdă, Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni).

Erasmus+ este programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport. Programul pentru perioada 2021-2027 pune un accent puternic pe incluziunea socială, pe tranziția verde și pe cea digitală și pe promovarea participării tinerilor la viața democratică. Acesta sprijină prioritățile și activitățile definite în contextul Spațiului european al educației, în Planul de acțiune pentru educația digitală și în Agenda pentru competențe în Europa. În același timp, programul sprijină Pilonul european al drepturilor sociale, pune în aplicare Strategia UE pentru tineret 2019-2027 și dezvoltă dimensiunea europeană în domeniul sportului.

Programele educaționale Erasmus+ au devenit o componentă importantă a educației și formării profesionale în Uniunea Europeană, oferind variate oportunități de mobilitate și cooperare, pentru îmbunătățirea competențelor profesionale, dar și personale. După cum îi spune și deviza, Erasmus+ schimbă vieți și deschide minți, pentru cei interesați de învățarea pe tot parcursul vieții.

Anul 2022 reprezintă un punct de cotitură important pentru cei captivați de lumea proiectelor europene de învățare și formare, deoarece se împlinesc 35 de ani de Erasmus+ în Europa, 25 de ani de Erasmus+ în România, dar, totodată, este și Anul european al tineretului.

În fiecare toamnă, zilele Erasmus+ (Erasmus Days) cuprind o suită de evenimente de amplu interes pe tot cuprinsul Uniunii Europene, care apar marcate pe harta evenimentelor de învățare și schimb de bune practici. În anul curent, aceste evenimente au avut loc între 14-16.10.2022.

În încheiere, participanți și invitați, cu toții, au realizat că lumea proiectelor europene, mai cu seamă lumea Erasmus+, este un loc plin de prieteni ce încă așteaptă să fie cunoscuți, precum și de oportunități infinite care abia așteaptă să fie descoperite și explorate!

 

Liana SĂVESCU-GHENGHEA

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Experiențele Erasmus+ formează, inspiră, transformă.
 Vizualizări articol: 529 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Experiențele Erasmus+ formează, inspiră, transformă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei