Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 244 (8161)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Atmosferă caldă pentru un public numeros, creată de tinerii de la ET Jazzperience, vineri seară, la Art Rock Café

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Concertul tinerilor ieșeni de la ET Jazzperience a adunat multă lume vineri seara în Art Rock Cafédin Suceava, creând un precedent de popularitate în privința audiției de jazz pentru tânărul auditoriu sucevean. Purtând marca Eden Fundația, evenimentul se înscrie într-un șir ritmic de prezențe jazistice pe scena clubului sucevean în cursul acestei toamne.

Vineri seara a fost rândul celor de la ET Jazzperience, un grup cu o istorie destul de scurtă, dar care cu siguranță promite. Lejeritatea cu care au abordat teme cunoscute din repertoriul funk jazz, modul de aranjare a unor teme din folclorul dobrogean sau cel consacrat și dragostea de a cânta au atras publicul de partea lor după primele acorduri, cucerindu-l.

Grupul s-a format la Iași, în cursul anului 2020, iar proiectul lor a fost prezentat în concursul din cadrul Festivalului de Jazz de la Sibiu din acel an, unde Eugen Toboș a participat și în bandul Jazz Unit al trombonistului ieșean Liviu Mărculescu. Premiul luat atunci de ET Jazzperience a fost pentru cel mai bun band, un premiu pentru cel mai bun instrumentist revenindu-i în același timp chitaristului Eugen Toboș.

După ani buni în care podiumul sibian a fost ocupat de importante grupuri ieșene, precum Paralela 45, Transfer, Studio sau Ion Baciu Jr. Trio, Iașiul jazistic a avut nevoie de o prezență proaspătă în concurs, pentru a reînnoda frumoasa tradiție.

La conducerea bandului se află chitaristul Eugen Toboș, un sucevean cu studii la Colegiul de Artă din oraș, actualmente doctorand în chitară al universității ieșene.

Componența trupei este împletită din muzicieni proveniți din diferite medii, de la chitară clasică cu prezențe în importante festivaluri consacrate acestui instrument în cazul lui Eugen, la canto clasic în cazul soției acestuia, vocalista Irina Gorga Toboș, sau muzică clasică simfonică în cazul lui Costi Stavrat, percuționist și lector al conservatorului ieșean. Li s-a alăturat talentatul basist Codrin Pălimaru pentru închiderea secției ritmice și Emanuel Ștempel, mezinul trupei, student în primul an al Universității de Arte ”George Enescu” din Iași.

Un drum muzical marcat de influențe și atracții componistice diverse

 

Eugen Toboș a excelat în chitară clasică, însă dragostea pentru chitara electrică și pasiunea pentru jazz au crescut de-a lungul timpului și iată-l făcând pasul spre un altfel de univers muzical. El este azi doctorand în chitară și studiază în prezent cu chitaristul american Freddie Bryant. Liderul trupei a vorbit despre proiectele lor: ”În muzica noastră se simt într-adevăr influențele stilului muzical al chitariștilor George Benson sau Joe Pass, cu toate că suntem într-o permanentă căutare a unor stiluri din alte subgenuri ale jazului sau chiar din alte genuri muzicale. Colaborarea cu Freddie Bryant mi-a deschis ochii în privința pianiștilor de jazz, de la Oscar Peterson la regretatul organist Joe Defrancesco, asupra cărora m-am aplecat mai mult.”

Tinerii muzicieni ieșeni au proiecte de viitor, proiecte care includ abordarea melosului românesc și transpunerea lui în ritmică jazz funk. Eugen Toboș ne-a vorbit și despre asta:”În privința influențelor folclorice pe care le-ați sesizat în concert, aportul principal îi aparține Irinei, care conlucrează cu un neobosit culegător de folclor din zona Măcinului, orașul natal al soției mele. Ne-am gândit că ar fi grozav să ne promovăm identitatea și să supunem unele teme autohtone unor ritmuri și armonii din funk jazz, pe care să le adunăm în cadrul unui album poate chiar de ethno-funk. Din experiență am văzut că cei care se bucură de succes astăzi iau în considerare din ce în ce mai mult abordarea folclorului propriei țări, iar despre noi putem spune că avem ce arăta lumii din acest punct de vedere. Albumul va conține cel mai probabil piese românești sau turcești din folclorul dobrogean, cu aportul important al Irinei, dar mă gândesc mult și la un album adus tribut marelui chitarist Joe Pass, un album de piese standard din jazzul mondial.”

Publicul i-a aplaudat îndelung pentru muzica lor și atmosfera creată și îi așteaptă oricând într-un nou concert la Suceava.

Pe scena aceluiași club va concerta sâmbătă, 22 octombrie, grupul de jazz 7th Sense, aflat într-un turneu de promovare intitulat ”Light in Chaos”.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Atmosferă caldă pentru un public numeros, creată de tinerii de la ET Jazzperience, vineri seară, la Art Rock Café.
 Vizualizări articol: 893 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Atmosferă caldă pentru un public numeros, creată de tinerii de la ET Jazzperience, vineri seară, la Art Rock Café0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei