Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 241 (8158)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Apel sanitar-veterinari

Campanie de vaccinare antirabică a câinilor. Sucevenii, rugați să colaboreze, mai ales că vaccinul este gratuit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a demarat, prin medicii din teritoriu, o campanie de vaccinare antirabică a câinilor, în cadrul unei campanii mai largi, care va viza și imunizarea principalului factor de răspândire a virusului - vulpile.

Anunțul și campania vin în contextul în care au apărut recent două cazuri de rabie la bovine, unul la Sirețel - Iași și unul la Suharău – Botoșani, ambele aproape de județul nostru așadar.

Vaccinul este gratuit, singura condiție fiind ca animalul – în cazul de față câinele, să fie microcipat, operațiune care se poate face și pe loc. 

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a venit cu un important apel către sucevenii care au câini: „Rugăm oamenii să sesizeze importanța acestui vaccin și să colaboreze cu medicii veterinari care vor efectua campania. Vaccinul este gratuit, în timp ce un microcip este câțiva lei, sucevenii trebuie să înțeleagă că dacă au unul sau mai mulți câini în îngrijire trebuie să le facă un carnet de sănătate, o deparazitare, să ia măsuri minime de protecție a acestora și de limitare a riscului de răspândire a bolilor”.

 

Câinii fără stăpân se înmulțesc și creează multe probleme

O mare problemă este că în tot județul sunt date concrete privind creșterea numărului de câini hoinari, fără stăpân, care, pe lângă multe alte probleme, sunt un factor de răspândire a rabiei, boală care este mortală dacă se transmite și la om. 

„Trag semnalul de alarmă că avem adăposturile de câini suprapopulate și din nou câini mulți fără stăpân pe străzi, în orașe și sate, iar problema pleacă de la stăpâni, de la faptul că încă mulți au câini care nu sunt sterilizați și înmulțirile necontrolate sunt la ordinea zilei”, a mai punctat Sorin Mihai Voloșeniuc.

Pe lângă câinii din orașe, o mare problemă este cu cei sălbăticiți, câinii care se plimbă prin păduri, pe la marginea satelor și aduc boli în gospodării. Dacă pe termen lung reducerea numărului de câini se poate face prin sterilizare, pe termen scurt vânătorii pot reduce populația de câini, în cadrul campaniilor de vânătoare din fondul forestier.

În privința vulpilor, spre finele anului este programată o amplă campanie de vaccinare antirabică a acestora prin momeli vaccinale care vor fi aruncate în fondul forestier din avion.

Vulpea este principalul vector de răspândire a rabiei și a multor altor boli parazitare. Pe locul II sunt câinii fără stăpân din zonele rurale, acei câini sălbăticiți care se mișcă între pădure și zonele locuite. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Campanie de vaccinare antirabică a câinilor. Sucevenii, rugați să colaboreze, mai ales că vaccinul este gratuit.
 Vizualizări articol: 500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Campanie de vaccinare antirabică a câinilor. Sucevenii, rugați să colaboreze, mai ales că vaccinul este gratuit0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti File de Șalău cu sos de vin alb și cartofi natur Ingrediente- file de Șalău pentru o porție 200-250 gr.(se poate procura gata filetat)- ouă 2 buc.- sare, piper după gust- frișcă lichidă pentru gătit 100 gr.- cartofi albi pentru fiert 500 gr.- unt 50 gr.- verdeață (pătrunjel, mărar) Mod de... Citeşte