Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 214 (8131)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Învingători

Revedere emoționantă la 60 de ani de la absolvirea Institutului Pedagogic de Învățători din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La finele primei săptămâni din septembrie, clopoțelul a sunat din nou „adunarea” pentru o parte din elevele fostului Institutul Pedagogic de Învățători din Suceava, la 60 de ani de la absolvire.

“Frecvent, auzim de întâlniri de 10 - 20 - 30 de ani de la absolvirea liceului, a facultății... Mult mai rar se întâlnesc semeni care au un deceniu, două sau trei în plus față de ce ține de cotidian.

E nevoie de mult curaj ca să gândești și să aduni laolaltă oameni de vârsta a patra, care au fost colegi cu mai bine de șase decenii în urmă. Și totuși, imposibilul se întâmplă, din când în când”, a spus Silvia Moraru, care împreună cu fiica ei, Carmen Moraru, și fosta colegă Silvia Ghiorghian a făcut revederea posibilă, ocupându-se de organizare.

După aproape două luni de “investigații”, multă muncă de lămurire, dar și luptă cu emoții și temeri, la finalul săptămânii trecute, în municipiul Suceava s-au regăsit opt colege care au absolvit acum 60 de ani Institutul Pedagogic de Învățători. 

În viață sunt mai mulți dintre cei 31 de absolvenți, dar problemele de sănătate nu le-au permis celorlalți să ajungă la întrunire.

Întâlnirea de 60 de ani s-a făcut ca la un început de an școlar, cu catalog strigat de o fostă elevă, fiindcă profesorii erau plecați să predea în Ceruri, iar participantele au primit „Diplome de învingător”, ecusoane, flori și daruri.

În afara organizatoarelor, au mai fost la întâlnire: Lizica Anton, Olga Bahan, Artemizia Botnariuc, Silvia Carpciuc, Areta Ciofu și Angela Gopșa. După numele din catalog. Numele actuale, în aceeași ordine: Neamțu, Straton, Pascaru, Pricop, Crăciun și Ciobâcă. Cele două Silvii, organizatoarele, și-au păstrat numele. Participantă la eveniment a fost și Carmen Moraru, fiica Silviei, "colegă de Institut" de la primele luni de viață, când nu avea mama ei cu cine să o lase acasă.

Fostelor colege, care s-au fotografiat împreună, le-a fost drag să se revadă, și-au povestit bucuriile și eșecurile, pe unde au fost, și-au amintit cu drag și cu emoție de anii de școală, încât, cuprinse de fiorul amintirilor, au ajuns să țină și un mic „concert”, în timpul căruia au răsunat cântecele tinereții lor. Iar magia muzicii, bucuria revederii și puterea răscolitoare a amintirilor retrăite le-au făcut să constate că spiritul le-a rămas tânăr, în ciuda anilor lăsați în spate. Perioadă în care unele au predat timp de 40 de ani în aceeași școala, în care altele au făcut facultate și au profesat în diverse locuri din țară, toate demonstrând că au iubit meseria pentru care s-au pregătit la fostul Institut Pedagogic de Învățători, actualul Colegiu “Mihai Eminescu” Suceava.

Nu și-au făcut planuri pentru o nouă întâlnire, ci doar pentru vizite de la una la alta, mult mai simplu de materializat. Dar dacă sănătatea le va permite, ar mai vrea să se strige și la anul catalogul!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Revedere emoționantă la 60 de ani de la absolvirea Institutului Pedagogic de Învățători din Suceava.
 Vizualizări articol: 3017 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Revedere emoționantă la 60 de ani de la absolvirea Institutului Pedagogic de Învățători din Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei