Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 aug 2022 - Anul XXVII, nr. 203 (8120)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Credință

Sute de credincioși au participat la slujba de sfințire a Bisericii „Sf. Vasile cel Mare”, oficiată de ÎPS Teodosie și PS Damaschin Dorneanul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Biserica ce străjuiește la ieșirea din Suceava spre Botoșani, pe marginea DN 29, chiar la intrare în cartierul Tinereții, a fost sfințită duminică, de către doi înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe și un numeros sobor de preoți, în prezența a sute de credincioși, veniți și din alte zone, pentru a fi părtași la marea sărbătoare.

Slujba de sfințire a Bisericii „Sf. Vasile cel Mare” a fost oficiată de ÎPS Teodosie și PS Damaschin Dorneanul, iar numărul credincioșilor care au răspuns chemării preoților a fost atât de mare încât nu mai aveai unde arunca un ac de atâta lume, la interior, în vreme ce mulți alții au rămas afară, prezenți cu spiritul alături de cei de la interior.

De altfel, de la primele ore ale dimineții au fost luate mai multe măsuri de siguranță de către autorități, capetele primelor două străzi din cartierul Tinereții fiind închise circulației, iar de o parte și de alta a DN 29 au fost montate garduri de protecție, traficul rutier fiind dirijat de către Poliția Locală, încât pietonii să poată traversa fără probleme, iar circulația auto să nu fie blocată. La buna desfășurare a evenimentului au vegheat reprezentanții Jandarmeriei, Poliției, ISU și Poliției Locale, nefiind înregistrate incidente, în ciuda numărului mare de participanți.

 

Cel mai important moment din viața Bisericii

Slujba de sfințire a lăcașului de cult finalizat după mulți ani de trudă și luptă cu fel de fel de piedici de preotul paroh Dumitru Hirghiligiu a fost oficiată, cu binecuvântarea lui ÎPS Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, de către ÎPS Teodosie – arhiepiscop al Tomisului și PS Damaschin Dorneanul – episcop vicar al  Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Frumoasa slujbă și vorbele alese i-au impresionat pe cei prezenți, pe tot parcursul zilei.

„Cu bucurie săvârșim sfințirile de biserici – momentele cele mai importante din viața Bisericii noastre. Sfințirea bisericii este cel mai fericit moment, plin de sfințenie, în care ne aflăm cel mai aproape de Dumnezeu. E momentul când Dumnezeu coboară în mijlocul nostru și se așază în tronul său, în Sfântul Altar. Biserica este cerul coborât pe pământ și sfinții sunt vii. Ce v-ați rugat aici, la sfintele icoane, ajunge la ceruri, la Dumnezeu.

Părintele paroh al acestei biserici, Dumitru Hirghiligiu, nu este la prima sfințire de biserică, ci la a treia, tot așa, are trei copii preoți, iar trei urmează să fie. Să vă dea Dumnezeu înțelepciune și sănătate și mai departe și nădăjduiesc că și copiii vor face aceeași misiune frumoasă, pentru că slujirea preoțească este o jertfă înaintea lui Dumnezeu. Vă mulțumim că ați adus atâtea jertfe frumoase prin bisericile pe care le-ați construit și prin copiii pe care i-ați crescut în credință și i-ați dăruit lui Dumnezeu!”, a spus ÎPS Teodosie, care i-a stropit pe cei prezenți cu apă de trandafiri și i-a invitat afară, la Sfânta Liturghie.

 

Meritele ctitorilor Bisericii

Impresionantele rugăciuni, dezlegări și povețe oferite credincioșilor pe parcursul ceremoniilor religioase oficiate afară, pe scena montată la intrarea în cartierul Tinereții, au adunat puzderie de lume, cu toții dorind să primească binecuvântarea înalților ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, care au trecut de numeroase ori prin mulțime, stropind cu agheasmă și rugându-se pentru ei.

La finalul ceremoniilor religioase, acompaniate de un talentat cor venit de la Salcea,  PS Damaschin Dorneanul a acordat părintelui Dumitru Hirghiligiu, precum și celor care sunt principalii donatori și ctitori ai Bisericii „Sf. Vasile cel Mare”, din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Sf. Ioan cel Nou”, iar primarului Sucevei, Ion Lungu, o frumoasă icoană sfințită.

Până pe 3 septembrie Biserica „Sf. Vasile cel Mare” va fi deschisă între orele 07.00-21.00 și, potrivit tradiției, fiecare credincios are posibilitatea de a intra și a se închina în Sfântul Altar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de credincioși au participat la slujba de sfințire a Bisericii „Sf. Vasile cel Mare”, oficiată de ÎPS Teodosie și PS Damaschin Dorneanul.
 Vizualizări articol: 1767 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Sute de credincioși au participat la slujba de sfințire a Bisericii „Sf. Vasile cel Mare”, oficiată de ÎPS Teodosie și PS Damaschin Dorneanul5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei