Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 iul 2022 - Anul XXVII, nr. 154 (8071)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   30 imagini |   ø fişiere video

Credință

Marea sărbătoare a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Putna i-a adus împreună pe românii de pe cele două maluri ale Prutului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câteva mii de pelerini din întreaga țară, dar și din Republica Moldova și Ucraina au participat, sâmbătă, la marea sărbătoare a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Putna, la împlinirea a 518 ani de la trecerea în neființă a domnitorului și a 30 de ani de la canonizarea acestuia. Hramul Mănăstirii Putna i-a adus împreună pe românii de pe cele două maluri ale Prutului, pe lângă numărul mare de grupuri de pelerini din Republica Moldova, la Sfânta Liturghie fiind prezent și ministrul Afacerilor Interne din această țară, Ana Revenco, alături de o delegație importantă de oficiali. De altfel, delegația condusă de Ana Revenco a fost prima care a depus coroane de flori la mormântul lui Ștefan cel Mare în cadrul ceremoniei care a avut loc la finalul Sfintei Liturghii. Tot din Republica Moldova a fost prezentă și garda de onoare a Ministerului Afacerilor Interne, care alături de cadrele militare din județul Suceava a participat la ceremonia militară organizată la Mănăstirea Putna.

 

Curtea Mănăstirii Putna, plină de pelerini în costume naționale

Manifestările organizate la Mănăstirea Putna cu prilejul sărbătoririi Sfântului Voievod Ștefan cel Mare la împlinirea a 30 de ani de la canonizare au început cu întâmpinarea gospodarilor care au venit în pelerinaj la mormântul domnitorului. Apoi, cele câteva mii de pelerini, marea lor majoritate venind îmbrăcați în haine naționale, au asistat la Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Printre enoriașii prezenți la slujbă s-au aflat și politicieni suceveni și primari din mai multe localități ale județului.

 

ÎPS Calinic: Din întreaga dinastie a Mușatinilor s-a născut un sfânt, Sfântul domnitor Ștefan cel Mare

La finalul Sfintei Liturghii, în cuvântul său, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, a vorbit despre întreaga dinastie a Mușatinilor. ÎPS Calinic a făcut referire și a prezentat pe scurt fiecare domnitor și voievod al Moldovei din neamul Mușatinilor. „Iubiți credincioși. Am căutat să vă aduc în atenție o sinteză a sintezelor, reconstituind cu economia de cuvinte specifică unui astfel de moment perioada dinastiei Mușatinilor. Din toată această dinastie s-a născut și un sfânt. Sfântul domnitor Ștefan cel Mare, în incinta ctitoriei și a cetății sale aflându-ne cu toții astăzi, pentru a retrăi, de această dată liturgic, istoria acestui sfânt domnitor. Sfinții, iubiți credincioși, au fost oameni ca și noi. Ei nu au fost persoane din mit sau din legendă. Ei au fost oamenii care au avut căderi, scăderi și decăderi, dar care prin pocăință, pocăința fiind cheia principală, au deschis ușa Împărăției lui Dumnezeu. Preluați o astfel de cheie de la prietenii adevărați ai frățiilor voastre și ai noștri care au fost, sunt și vor rămâne Sfinții. Amin!”, le-a transmis ÎPS Calinic pelerinilor veniți la Mănăstirea Putna.

După slujbă, preoții și pelerinii au asistat la un recital al Grupului Vocal-Tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, care au interpretat poezii și cântece dedicate marelui voievod.

Manifestările de sâmbătă de la Mănăstirea Putna s-au încheiat cu o ceremonie de depunere de coroane de flori din partea autorităților la mormântul lui Ștefan cel Mare, după care a urmat o defilare a Gărzii de Onoare constituită în cinstea Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, compuse din cadre militare din partea structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Suceava și a delegației Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

 

În ultimii 30 de ani au fost construite 68 de biserici cu hramul Sfântului voievod Ștefan cel Mare

La sfârșitul manifestărilor, starețul Mănăstirii Putna, arhim. Melchisedec Velnic, a amintit despre momentul de acum 30 de ani, când a avut loc canonizarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Melchisedec Velnic a spus că de la canonizare și până acum au fost construite 68 de biserici cu hramul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. „Sunt astăzi 518 ani de când Sfântul Ștefan a trecut la cele veșnice și, în mod special, sărbătorim, chiar în această zi, 30 de ani de la proclamarea canonizării sale la Putna, care a avut loc în 1992. Alături de alți sfinți români, canonizarea sa de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a avut loc în ședința din 20 iunie, iar proclamarea solemnă a tuturor sfinților canonizați atunci a avut loc la București în 21 iunie. Apoi, pe 2 iulie, la Putna, a fost proclamarea locală a Sfântului Ștefan cel Mare, a Sfântului Daniil Sihastru și a Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți. Între cei care atunci eram viețuitori ai mănăstirii mai suntem prezenți în Putna opt și, alături de noi, cel care pe atunci era episcop-vicar la Iași, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, care a semnat alături de ceilalți membri ai Sfântului Sinod tomosul de canonizare al Sfântului Ștefan”, a spus starețul Mănăstirii Putna.

În final, Melchisedec Velnica prezentat albumul „Ștefan cel Mare în icoană și altar”, care prezintă cele 68 de biserici și paraclise ridicate în cinstea Sfântului Ștefan cel Mare de la canonizare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Marea sărbătoare a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Putna i-a adus împreună pe românii de pe cele două maluri ale Prutului.
 Vizualizări articol: 816 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Marea sărbătoare a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Putna i-a adus împreună pe românii de pe cele două maluri ale Prutului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei