Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 iul 2022 - Anul XXVII, nr. 154 (8071)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Gospodari din toate zonele județului, în frunte cu Gheorghe Flutur, au încheiat Programul Ștefanian cu un pelerinaj la Mănăstirea Putna

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câteva zeci de gospodari din mai multe zone ale județului Suceava au participat, sâmbătă, 2 iulie, la un pelerinaj spre mormântul voievodului Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Putna. Pelerinajul către prima ctitorie a lui Ștefan cel Mare a încheiat ediția de anul acesta a Programului Ștefanian. Gospodarii s-au adunat de la primele ore ale dimineții la poarta bucovineană de la intrarea în comuna Putna, de unde au plecat către mănăstire. Coloana de pelerini a fost condusă de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, alături de care s-au mai aflat primarul din Putna, Gheorghe Coroamă, vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă, administratorul județului, Irina Vasilciuc, dar și primarii altor localități, respectiv cel din Rădăuți, Bogdan Loghin, din Horodnic de Sus, Valentin Luță, sau din Vicovu de Sus, Vasile Iliuț. Pe traseul către mănăstire, pelerinii au cântat imnuri dedicate lui Ștefan cel Mare, dar și cântece patriotice.

Ajunși la poarta Mănăstirii Putna, pelerinii au fost întâmpinați de starețul Melchisedec Velnic, care avea în brațe icoana lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Starețul mănăstirii le-a urat bun venit lui Gheorghe Flutur și celorlalți pelerini, amintind că sâmbătă se împlineau 518 ani de la moartea marelui voievod, dar și 30 de ani de la canonizarea lui Ștefan cel Mare. „Sunt 518 ani, dar și 30 de ani de când Ștefan a fost așezat în icoană și în altar. Și ne bucurăm că ați venit astăzi la această măreață sărbătoare. Vă invităm împreună cu toți gospodarii Bucovinei. Dar nu sunt toți, sunt o parte. O parte de aici din partea românească. Mai avem și dincolo gospodari buni pe care îi așteptăm să vină”, a spus starețul Melchisedec Velnic. La rândul său, președintele Gheorghe Flutur a spus că și cealaltă parte este „tot românească”.

 

Flutur: „Cu războiul la graniță rugăciunea la mormântul lui Ștefan cred este cea mai bine-venită”

Gheorghe Flutur a mai spus că „programul Ștefanian îl derulăm din 2017 și nici pandemia nu ne-a oprit. Sunt șase ani de evenimente frumoase, care încep întotdeauna de Sânziene, pe 24 iunie, și se termină astăzi, pe 2 iulie, la mormântul Marelui Ștefan. Evenimente care aduc aminte de realizările, de ctitoriile, de vitejia lui Ștefan cel Mare. Mai mult ca oricând aici, la Putna, eu cel puțin vin, dar mai multă lume vine să se încarce de românism, de energie pozitivă. Și acum, în conjunctura internațională cu războiul la graniță, rugăciunea la mormântul lui Ștefan cred este cea mai bine-venită. Ne aduce aminte de unitate, de nevoia de unitate, de patriotism, un patriotism care să însemne respect pentru neamul românesc și pentru înaintașii noștri”.

El a remarcat numărul foarte mare de pelerini care au venit sâmbătă la Mănăstirea Putna. „E normal să fie aici foarte mulți pelerini pentru că atrage județul Suceava, frumoasa Bucovină atrage, mănăstirile sunt un magnet, programele noastre atrag. De acum, noi începem programul Pelerin în Bucovina pe mai multe rute, dar să nu uităm că kilometrul zero e la Putna. De aici pornesc Via Transilvanica și Via Mariae, două rute de turism care sunt sprijinite de programe internaționale și guvernamentale, și eu cred că anii viitori va fi neîncăpătoare Putna, de aceea trebuie să ne gândim inclusiv la parcări și la lărgirea drumului ca să ajungi aici”. După primirea la poarta mănăstirii, pelerinii au asistat la Sfânta Liturghie, oficiată în ziua de pomenire a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gospodari din toate zonele județului, în frunte cu Gheorghe Flutur, au încheiat Programul Ștefanian cu un pelerinaj la Mănăstirea Putna.
 Vizualizări articol: 664 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gospodari din toate zonele județului, în frunte cu Gheorghe Flutur, au încheiat Programul Ștefanian cu un pelerinaj la Mănăstirea Putna0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei