Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 iul 2022 - Anul XXVII, nr. 154 (8071)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Hoțul strigă „hoții”!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bag samă că Biden, Macron & comp. nu prea citesc „Monitorul de Suceava”. Paguba lor – nici nu știu ce pierd! Sigur că-i o glumă ușurică, dar... nici chiar până la capăt: câteodată poți afla din presa locală vechi și semnificative noutăți pe care marile gazete de pe mapamond le-or fi fost comentat odată și uitat tot de-atunci. Mai ales că, prinsă în vârtejul explozivelor noutăți cotidiene, presa nu prea are răgaz să se-ntoarcă la arhive spre a compara și corobora zicerile de azi ale lui Putin cu cele tot ale lui de ieri-alaltăieri. Distanța-i mai mare decât aceea dintre cer și pământ!

Regretabil, continuă să rămână ignorată și neutilizată o formidabilă putere de foc propagandistică: dacă imaginea „Țarului” este acum praf, recurgerea la evocarea propriilor teze l-ar face pulbere! Cine-și mai amintește de Conferința pentru securitate de la Munchen (2007) pe tema „Crize globale, responsabilitate globală”, unde Putin a fost speaker? Iaca, noi. Au trecut ani, uitarea-i scrisă-n legile omenești, dar documentele rămân. Le-am regăsit scotocind internetul: surpriza este imensă! Reiau câteva citate dintr-un articol din martie, pe care nu m-am învrednicit să le comentez cum și cât se cuvine. Iată introducerea din discursul lui Putin: „Structura acestei Conferințe îmi permite să evit politețea excesivă și nevoia de a vorbi în termeni diplomatici rotunjiți, plăcuți, dar goi. Am prilejul să spun ceea ce cred eu cu adevărat despre problemele de securitate internațională. Și dacă comentariile mele vor părea colegilor noștri excesiv de polemice, ascuțite sau inexacte, atunci vă rog să nu vă supărați pe mine, aceasta este doar o Conferință.”

Și iată ce crede Putin „cu adevărat”: „Caracterul universal și indivizibil al securității este exprimat prin principiul de bază conform căruia securitatea pentru unul este securitate pentru toți (...) Când pacea a fost ruptă undeva, pacea tuturor țărilor de pretutindeni este în  pericol” (îl citează pe cine credeți? Pe Roosevelt!). După care Putin de mai ieri îl ia la palme pe Putin de azi: „Acțiunile unilaterale și ilegitime nu rezolvă nicio problemă. Mai mult, provoacă noi tragedii umane și creează noi centre de tensiune. Și nu puțini oameni își pierd viața în aceste conflicte – chiar mai mulți mor decât înainte. Semnificativ mai mulți, semnificativ mai mulți!” Ai zice că Vladimir Vladimirovici anvizajează cu mincinoasă inocență taman genul de „operațiuni speciale” unilaterale precum cea din Ucraina, culmea culmilor ilegitimității, provocatoare tocmai de sinistre „noi tragedii umane” și creatoare de „noi centre de tensiune”!!

Nicio vorbă despre obligativitatea „denazificării” altor teritorii, despre „pericolul NATO”, genocide locale, recuperări istoricește motivate ș.a.m.d. Prin raportare la isprăvile de acum ale lui Putin, cea ce urmează este pur și simplu stupefiant: „Astăzi suntem martorii unei hiperutilizări aproape necontenite a forței militare în relațiile internaționale, forță care aruncă lumea într-un abis de conflicte permanente.” Poftim cine vorbește și condamnă – taman cel care, utilizând forța militară, târăște lumea „într-un abis de conflicte permanente”! Te crucești: să faci ce spune popa, nu ce face popa! Hoțul strigă „hoții”!

Să ne mai mire ceea ce urmează, adică invocarea unui principiu totdeauna valid și de necontestat chiar de către cel are îl încalcă fățiș și nerușinat? Auziți: „Asistăm la un dispreț din ce în ce mai mare pentru principiile de bază ale dreptului internațional.” Păi cine le încalcă incredibil de flagrant cu „operațiunea specială”, nu tocmai Putin? Ba mai deplânge și consecințele: „Rezultă faptul că nimeni nu se simte în siguranță! Vreau să subliniez acest lucru – nimeni nu se simte în siguranță! Pentru că nimeni nu poate simți că dreptul internațional este ca un zid de piatră care îl va proteja.” Tocmai el să fi clamat așa ceva, când a călcat în picioare toate principiile dreptului internațional atacând Ucraina fără cea mai mică urmă de legitimate?

Culmea prefăcătoriei cinice: „Utilizarea forței ar trebui să fie o măsură cu adevărat excepțională, comparabilă cu utilizarea pedepsei cu moartea în sistemele judiciare ale anumitor state”, culminând cu condamnarea țărilor (nenumite) „care participă cu ușurință la operațiuni militare ce sunt greu de considerat legitime (...) De ce ar trebui să începem să bombardăm și să tragem acum cu fiecare ocazie disponibilă? Fără amenințarea distrugerii reciproce (n.m.: a se vedea defilarea din 2022 a vehiculelor rusești purtătoare de armament nuclear!), nu avem suficientă cultură politică, respect pentru valorile democratice și pentru lege?” Asta. așa-i: net kultura! Dar și dispreț total și cinic pentru adevăr.

Dacă ar avea vreodată loc un proces gen Nuremberg, nici n-ar fi nevoie de un procuror care să acuze: spusele lui Putin din 2007, puse în oglindă cu realitatea cruntă de azi, ar ține loc de rechizitoriu! Și de aș avea un porumbel călător minune, aș trimite acest text lui Biden, la NATO, la ONU, precum și talk-show-manilor tv de la noi și de pretutindeni, fiindcă nimic nu-l acuză mai mult pe Putin decât însuși... Putin!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hoțul strigă „hoții”!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Hoțul strigă „hoții”!4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei