Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 221 (7833)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

In memoriam

“Ion Caramitru și locul său în cultura română”, în cadrul festivalului „6 ani de teatru la Suceava”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Duminică, 26 septembrie, ora 15:30, în cadrul festivalului „6 ani de teatru la Suceava” va avea loc o masă rotundă cu tema: “Ion Caramitru și locul său în cultura română”. Intrarea este liberă.

Evenimentul este organizat in memoriam Ion Caramitru și se va desfășura în spațiul expozițional TMMVS.

Dialogul va fi moderat de Carmen Veronica Steiciuc, managerul Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava, care va avea invitați de seamă precum: Călin Ciobotari - director al Școlii Doctorale de Teatru din Iași, Carmen Mihalache - director al revistei Ateneu din Bacău și Marius Petru Rogojinschi - managerul Teatrului pentru copii și tineret „Vasilache” Botoșani.

Ion Caramitru a fost și va rămâne unul dintre cei mai valoroși artiști ai României, o personalitate de cultură prețioasă, un extraordinar actor, care rămâne un simbol al generației de mari artiști, un model de eleganță, carismă și generozitate.

Implicarea deosebită în sfera culturală i-a adus recunoașterea publică, fiind distins, în anul 2017, cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler, înmânat de ambasadorul Japoniei la București, și titlul de Cetățean de onoare al municipiului București.

Pentru Ion Caramitru, pasiunea pentru teatru a rămas mereu pe primul loc. Interpretările sale memorabile din Shakespeare au impresionat-o și pe regina Elisabeta a II-a, care l-a numit Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic.

În semn de recunoștință pentru tot ce a realizat marele actor Ion Caramitru pentru teatrul românesc, Sala Mare a Teatrului Național din București a devenit Sala Ion Caramitru.

Unul dintre invitații care vor participa la acest eveniment, directorul Școlii Doctorale de Teatru din Iași, Călin Ciobotari, este licențiat la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dar și la Facultatea de Teatru Iași, secția Teatrologie; are un Master în Hermeneutică și un doctorat în Teatrologie la Facultatea de Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași.

Scriitor, critic de teatru, redactor-șef al revistei „Dacia literară”, publicist la importante reviste din țară, autor de texte dramatice, scenarii și dramatizări, Călin Ciobotari este membru al UNITER, al Uniunii Scriitorilor din România și al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru.

Călin Ciobotari a fost premiat de UNITER, în 2019, cu premiul pentru critică teatrală și este, astăzi, una dintre vocile care contează în zona teatrologiei românești. Consideră că un critic de teatru trebuie să dea dovadă de onestitate și de o bună cunoaștere a fenomenului teatral la nivel mondial.

Directorul prestigioasei reviste „Ateneu” din Bacău, Carmen Mihalache, va fi, de asemenea, prezentă la dezbatere.

Critic de teatru, eseistă, publicistă, redactor, Carmen Mihalache este membră a UNITER şi a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. A fost implicată o vreme în viaţa unui teatru ca secretar literar și a publicat mai multe volume, dintre care amintim: „Logică de femeie”, „Unora le place teatrul” și „Teatru la filtru”. A publicat, de asemenea, articole, cronici teatrale, plastice şi literare, eseuri, interviuri în ziarele: „Deşteptarea”, „Ziarul de Bacău” şi revistele „Ateneu”, „Vitraliu”, „Teatrul”, „Teatrul azi”, „Cronica”, „Contemporanul”, „Bucovina literară” și „Cronica veche”.

Regizorul și actorul Marius Rogojinschi, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache”, s-anăscut la 15 aprilie 1960, în Câmpulung Moldovenesc, și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, clasa profesorilor universitari Olga Tudorache și Florin Zamfirescu.

De-a lungul carierei sale Marius Rogojinschi a jucat multe roluri importante precum: Cațavencu, Falstaff, Petrucchio, Claudius, Pampon, Ianke, iar ca regizor a montat nenumărate spectacole la Teatrul „Vasilache” sau în alte instituții, obținând numeroase premii și distincții, dintre care amintim: Premiul pentru cel mai bun spectacol educativ „Pinocchio rămâne la școală?”, în cadrul Festivalului Internațional al Teatrelor de păpuși „Sub căciula lui Guguță” Chișinău 2007.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Ion Caramitru și locul său în cultura română”, în cadrul festivalului „6 ani de teatru la Suceava”.
 Vizualizări articol: 934 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
“Ion Caramitru și locul său în cultura română”, în cadrul festivalului „6 ani de teatru la Suceava”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei