Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 221 (7833)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Prin pădurea de cuvinte

Vânătorești... și nu numai (18). Permis

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Motto. Asemănări. La vânătoare e ca la sex: începi când vrei și termini... când poți. (Proverb spaniol)

Ocrotire.”În urma vânătoarelor, care s'au înteţit în jumătatea doua a veacului XIX, se pare, că la începutul veacului nostru numărul caprelor negre din munţii noştri s'a micşorat simţitor. Cel puţin aceasta o denotă hotărîrea Asociaţiunei de vânătoare (<Jagdverein>) din Braşov, din 1902, care ordonă ocrotirea caprelor negre şi limitează vânarea lor. Tot aşa, şi în Munţii Făgăraşului se poate constata în acea vreme (1903) o extraordinară diminuare a efectivului de capre negre. Aceasta s'a întâmplat însă nu în urma vânătoarei, ci în urma epidemiei grozavei boale infecţioase a ochilor, oftalmie purulentă (Kerato-Conjunctivitis). Pe când la începutul acestei epidemii efectivul caprelor din terenul infectat făcea cam 1200 piese, după trecerea epidemiei nu au rămas decât vre-o 600. Prin o ocrotire anevoioasă, prin arendare de păşuni alpine, săraturi etc, s'a putut ajunge până în 1914 la refacerea vechiului stoc. În cursul războiului, şi apoi îndată după războiu, braconajul a făcut însemnate daune în efectivul caprelor negre. Autorităţile vânătoreşti române, au luat însă neîntârziat măsuri energice pentru ridicarea din nou a numărului lor. Astfel în 1922 a fost oprită vânătoarea cu copoi, în 1930 a fost limitată până la 31 Decemvrie epoca vânătoarei, iar din 1932 se cere o specială autorizaţiune pentru vânarea caprei negre. În 1937 s'a întemeiat <Federaţia Protectorilor şi Vânătorilor de capre negre din România>, pentru ocrotirea acestui nobil vânat. Toate aceste măsuri, care şi până acum şi-au dat bunele roade, vor ridica în scurtă vreme stocul de capre negre al ţării la înălţimea de odinioară.” (Ing. Otto Witting, revista ”Carpații” nr. 5, 1941).

Opoziție.”Willy Schraen, președintele Federației Naționale a Vânătorilor (Franța), afirmă că dacă vânătoarea este atacată atât de mult, asta se datorează faptului că ea este definită de alegerea de către practicanții ei a vieții rurale și naturale, care încă scapă multinaționalelor de consum și noilor dogme ecologice radicale. Le Figaro: - Cum explicați ofensiva actuală împotriva vânătorii? Willy Schraen. - Ar fi greșit să credem că doar vânătoarea este atacată. În realitate, toate stilurile noastre de viață sunt contestate în fiecare zi de o minoritate militantă. Potrivit unor primari <ecologiști>, ar fi necesar să se rupă cu tradiții precum Crăciunul, oricât de larg e el, azi, secularizat, sau cu competiții populare importante, cum ar fi Turul Franței. În ultimul timp, primarul din Poitiers a explicat că este necesară cenzurarea anumitor speranțe și așteptări ale copiilor, astfel încât aceștia să nu mai aibă voința de a le atinge odată ce vor ajunge la maturitate. Nu vorbea despre vânătoare sau pescuit, ci despre... aviație! În spatele tuturor acestei agitații ideologice și a acestor acțiuni uneori violente, există o miză socială și economică al cărei scop declarat este să ne modifice viața și sensul propriu al existenței noastre. Gândire ecologică radicală, care alcătuiește ramura politică a multor mișcări antivânătoare și vânători. Ecologiști din fire, suntem gata să desfășurăm toate acțiunile pozitive pentru natură, împreună cu toți cei care își vor lăsa dogmele și prejudecățile în vestiar. Vânătoarea face parte din viață, la fel ca moartea, care dă sens existenței noastre" (”Le Figaro”).

Turism.”Fiind un partizan al rânduielii şi organizării, felicitez pe cei care au avut gînd bun să înlesnească și în ţara noastră accesul la  munte şi la mare. În sfîrşit, vor începe şi Românii să-şi cunoască ţara; ajungînd o modă năravul, pentru cei cu valută forte din Apus şi America, să cerceteze regiunile necunoscute ale Europei, nu se poate să nu se conformeze şi acei dela noi, care pînă acum călătoreau în afară: deci se vor alătura străinilor şi vor admira şi ei  muntele şi marea noastră, potrivit unor cărţulii ce se vor întocmi în acest scop. Îmi închipui că se vor face şosele bune (sic!) şi ospătării nu prea scumpe; că se vor disolva la timp asociaţiile de jaf la drumul mare; că fiscul nu se va amesteca prea mult, că poliţiştii şi vameşii vor deveni politicoşi, că în sfîrşit, oamenii de afaceri se vor amesteca în aceste treburi nu doar cu intenţia de a realiza cît mai multe milioane în cît mai puţine zile. Mulţămesc lui Dumnezeu că m'am suit pe Ceahlău înainte de a fi tren electric pînă la Panaghia. Am văzut muntele şi marea, în toată splendoarea lor primitivă. La Peştera Ialomicioarei, m'au atacat nişte purici care, desigur, sînt elefanţii speciei. N-am murit din asta! În plaiurile deltei, ori în codrii din munte am cunoscut cele mai autentice singurătăţi. Acuma toate vor fi scrise, tarifate şi zâmbite. Poate-i mai bine; mai răimîne destul şi pentru cei care caută peisajul inedit şi neviolat.” (Mihail Sadoveanu, 1936). P.S. Speranțe, nădejdi încă neîmplinite la noi, după aproape un secol...

Permis.După ce a fost la picnic cu soția sa, un vânător a lăsat-o lângă mașina lor, în inima pădurii, în timp ce s-a dus la lizieră, să împuște niște iepuri. Când s-a întors, trei ore mai târziu, este cuprins de furie când își găsește soția, goală, făcând sex nebun cu... paznicul de vânătoare! Își încarcă pușca și este pe cale să-i omoare pe cei doi vinovați, când paznicul, îmbrăcat doar cu un maieu, se ridică, își pune sobru șapca uniformei pe cap și, pe un ton fără putință de tăgadă, strigă: - Arată-mi, mai întâi, permisul care te autorizează să practici vânătoarea la vânat mare! S-a scos! 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vânătorești... și nu numai (18). Permis.
 Vizualizări articol: 1398 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Vânătorești... și nu numai (18). Permis5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei