Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 221 (7833)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lovitură de grație: toți avocații care au profesat în Baroul ”Bota”, achitați de judecători

Marţi, 21 Septembrie 2021 (17:45:56)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lovitură de grație dată de un judecător de la Tribunalul Suceava în așa-numitul ”dosar Bota”. Toate persoanele trimise în judecată pentru că ar fi înșelat oamenii ca fiind avocați într-un barou paralel cu cel existent au primit soluții de achitare. Este vorba de Pompiliu Bota, Daniela Brândușa Maxim, Dumitru Roland Mîndrilă, Dan Marcel Roibu, Traian Vasile Nistor, Dumitru Dascălu, Constantin Mircea Dan Meslec, Ionel Marian Jurgiu și Liliana Adriana Caisîn. Achitările au vizat infracțiunile de înșelăciune, exercitarea fără drept a unei meserii și constituire de grup infracțional organizat.

Instanța a considerat că trebuie aplicate pedepse doar pentru două persoane, dar și în aceste cazuri pentru infracțiuni de fals în acte. Astfel, Ionel Marian Jurgiu a primit o condamnare de 3 ani cu suspendare sub supraveghere, în timp ce Adriana Liliana Caisîn a fost condamnată la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare. Soluția de marți nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.

 

·        Un dosar mamut din care s-a ales praful. Cel puțin în primă instanță

În acest dosar, mai multe persoane au fost trimise în judecată pentru că ar fi profesat ilegal în cadrul unui barou care a „clonat” practic baroul tradiţional al avocaţilor. Anchetatorii au vorbit despre un prejudiciu de trei milioane de euro, aici fiind incluse şi sumele provenite din evaziune fiscală, pentru care cercetările vor fi disjunse în cadrul altor dosare la parchetele competente, acuzații care au picat ca popicele în instanță. În acest dosar mamut au fost efectuate cercetări faţă de 21 de inculpaţi şi 3.324 de făptuitori, membri ai baroului din toată ţara. Au fost administrate probe cu privire la 4.293 de infracţiuni şi acte materiale ale infracţiunilor.

Rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a nouă inculpaţi, pentru săvârşirea a 3.244 de infracţiuni şi acte materiale ale acestora, are aproape o mie de file, iar în faza de urmărire penală la dosar s-au adunat peste 20.000 de pagini. În dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava s-au efectuat cercetări faţă de 22 de inculpaţi. Nouă dintre ei au fost trimişi în judecată, în timp ce în cazul a 12 avocaţi s-a considerat că faptele sunt minore şi s-a dispus soluţia clasării cauzei, fiind aplicate sancţiuni administrative. 

 

·        Pompiliu Bota, omul acuzat că a manipulat întregul sistem judiciar din România

Primul pe lista celor trimişi în judecată este Pompiliu Bota, nimeni altul decât „părintele” acestui barou, cel care este acuzat că a manipulat întregul sistem judiciar din România. 

În urmă cu mai bine de 15 ani de zile, bucureşteanul Pompiliu Bota a înfiinţat două asociaţii de binefacere şi o filială a uneia dintre ele, în ale căror acte constitutive figura, pe lângă ajutarea copiilor bolnavi, în dificultate sau a spitalelor, ori constituirea unei unităţi economice, salon de masaj, cosmetică, a unui studio de înregistrări sau ziare, canale radio sau televiziune, şi „înfiinţarea de barouri”.

Pe baza unor hotărâri luate în cadrul acestor asociaţii, Bota a decis de la sine putere să înfiinţeze o asociaţie profesională a avocaţilor din România - UNBR. Scopul, declarat atât în statut, cât şi în actul constitutiv: „apărarea, promovarea şi reprezentarea drepturilor şi intereselor profesionale economice şi sociale ale membrilor ei”.

De aici, însă, explică anchetatorii, Pompiliu Bota şi-a extins afacerile şi a început să înfiinţeze barouri, după care şi-a arogat dreptul de a desfăşura activităţi specifice profesiei de avocat, atât pentru sine, cât şi pentru alte persoane, prin înfiinţarea de cabinete individuale de avocatură. Treptat afacerea s-a dezvoltat ca o caracatiţă pe întreg teritoriul României. Avocaţii acestui barou au reprezentat mii de oameni în instanţă, iar în peste 600 de cazuri au fost legitimaţi prin sentinţe judecătoreşti definitive în cauzele în care au apărut în instanţă. Tocmai faptul că au fost legitimaţi prin acceptarea ca avocaţi în instanţă i-a făcut pe membrii baroului să clameze ulterior faptul că îşi desfăşoară activitatea în legalitate.

 

·        Şirul ameţitor de infracţiuni pentru care a fost judecat Pompiliu Bota

În cazul lui Pompiliu Bota enumerarea infracţiunilor pentru care a fost trimis în judecată este greu de rezumat într-un material de presă. El a fost trimis în judecată pentru folosirea fără drept a denumirilor „Barou”, „Uniunea Naţională a Barourilor din România” (UNBR), a denumirilor specifice de exercitare a profesiei de avocat, precum şi pentru folosirea însemnelor specifice profesiei şi purtarea robei de avocat.

Bota a fost trimis în judecată pentru 646 de acte materiale ale infracţiunii de complicitate la infracţiunea de folosire fără drept a denumirilor amintite mai sus, 646 de acte materiale ale infracţiunii de complicitate la infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii pentru care legea cere autorizaţie, 162 de infracţiuni de complicitate la înşelăciune, 28 infracţiuni de complicitate la tentativă la înşelăciune, 120 de infracţiuni de complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi 16 infracţiuni de complicitate la infracţiunea de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu.

„A fost identificat un complex de activităţi frauduloase, prin intermediul cărora inculpatul a urmărit şi reuşit crearea unei organizări infracţionale ieşite din comun prin amploarea sa (peste 3.300 de persoane implicate, care au acţionat la nivelul întregii ţări, dar şi în alte state ale Uniunii Europene), dar mai ales prin domeniul specific de acţiune, acela al justiţiei”, au arătat anchetatorii.

 

·        Oameni care pierdeau membri ai familiei în accidente şi aveau dreptul la despăgubiri – victimele preferate

Un al doilea nume pe lista inculpaţilor a fost Ionel Marian Jurgiu, acuzat de foarte multe infracţiuni şi considerat de anchetatori un personaj extrem de viclean şi abil, care s-a îmbogăţit de pe urma unor oameni puşi la grea încercare de pierderea unor semeni dragi.

Jurgiu a fost acuzat de comiterea a 47 de infracţiuni de înşelăciune, 18 infracţiuni de tentativă la înşelăciune, 77 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, 16 infracţiuni de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, 95 acte materiale ale infracţiunii de folosirea fără drept a denumirilor Barou, „UNBR” şi a robei de avocat, şi 95 de infracţiuni de exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi.

Pe scurt, în sarcina acestuia s-a reţinut că a înşelat 65 de succesori ai unor victime ale accidentelor rutiere, cărora li s-a prezentat sub calitatea fictivă de avocat, iar apoi, în calitate de mandatar cu titlu gratuit, şi-a însuşit parte din sumele de bani achitate de societăţile de asigurare.

 

·        Până la 70% din despăgubiri, în buzunarul „avocatului”

Din anchetă rezultă că acesta profita de starea precară emoţională a celor care tocmai îşi pierduseră o persoană dragă într-un accident rutier, îi reprezenta ilegal în instanţă, iar apoi încasa sume enorme din despăgubirile care le reveneau victimelor, în urma unor decizii definitive şi irevocabile. Anchetatorii au date că în unele cazuri acesta a încasat până la 70% din valoarea despăgubirilor, doar într-un caz fiind vorba de aproape 100.000 de euro care ar fi ajuns în buzunarul inculpatului.

Un alt capăt de acuzare a fost legat de facturi şi chitanţe false depuse la dosarele cauzelor, care atestau în mod fals faptul că acesta ar fi încasat sume între 1.500 şi 5.000 de lei de la victime, cu titlu de onorariu de avocat. Ulterior, acesta urmărea să determine instanţa de judecată la acordarea unor cheltuieli de judecată fictive, sume de bani care erau pretinse şi ulterior încasate de el, susţin anchetatorii.

 

·        Lista celor trimişi în judecată şi faptele imputate

Lista inculpaţilor trimişi în judecată o mai cuprinde pe Adriana Elisabeta Liliana Caisîn (a fost acuzată, printre altele, că în intervalul 2011-2013 a indus în eroare 60 persoane vătămate, cele mai multe succesoare ale unor victime ale accidentelor rutiere, în scopul obţinerii de foloase materiale, prezentându-se sub calitatea fictivă de avocat, eliberând împuterniciri avocaţiale fictive şi semnând contracte juridice, documente utilizate pentru a încasa sume de bani necuvenite), D. B. M. (în cazul ei au fost identificate 36 de persoane vătămate, cu un mod de operare ca cel amintit mai sus, şi 75 de acte de exercitare fără drept a profesiei de avocat), D. R. M. (13 persoane vătămate şi 57 de acte de exercitare fără drept a profesiei), Dumitru Dascălu (inducerea în eroare a 13 persoane vătămate, 122 de acte specifice profesiei de avocat, constând în contracte de asistenţă juridică şi acte de reprezentare în faţa instanţelor de judecată), Dan Mircea Constantin Meslec (acuzat, printre altele, de 182 de acte materiale ale infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii, prin contracte de asistenţă juridică şi reprezentare în faţa organelor judiciare, şi de inducerea în eroare a unei părţi vătămate, sub pretextul unor prestaţii de natură avocaţională, prin care şi-ar fi însuşit suma de 21.205 lei).

În fine, un al nouălea nume pe lista inculpaţilor este cel al lui Traian Vasile Nistor, trimis în judecată pentru infracţiunea de „mărturie mincinoasă”. El a fost acuzat că, fiind audiat în calitate de martor, cu privire la ce cunoaşte despre înfiinţarea şi funcţionarea structurii UNBR Bota, a dat declaraţii mincinoase, în sensul că ar fi declarat în mod nereal că semnăturile de pe fiecare document, din dreptul numelui său, îi aparţin, ceea ce, susţin anchetatorii, este nereal.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus instituirea măsurii asigurătorii pe bunurile mobile şi imobile identificate ale inculpaţilor, în vederea recuperării prejudiciilor. 

Toţi inculpaţii se bucură de prezumţia de nevinovăţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lovitură de grație: toți avocații care au profesat în Baroul ”Bota”, achitați de judecători.
 Vizualizări articol: 4193 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Lovitură de grație: toți avocații care au profesat în Baroul ”Bota”, achitați de judecători5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei