Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 ian 2021 - Anul XXVI, nr. 1 (7613)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lege nouă în aplicare

Camion indisponibilizat în vederea confiscării, după o sesizare a activistului Daniel Bodnar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O sesizare a activistului de mediu Daniel Bodnar din ultima zi a anului 2020, cu privire la un camion care transporta lemne și care a fost oprit la Solca, are toate șansele să devină un caz exemplu de măsuri severe luate față de un transport ilegal, în baza legislației modificate acum câteva luni de zile. Pentru că transportul avea în jur de 13 mc în plus față de ce era scris în avize, conform Legii 197/2020, pentru modificarea Legii 46/2008 (Codul Silvic) fapta va fi încadrată penal iar, pe lângă lemn, se confiscă și mijlocul de transport. În aceste condiții, lovitura pentru cel care făcea transportul ilicit ar putea fi foarte dură.

Referitor la acest caz, la solicitarea Monitorul de Suceava, comisarul-șef Ionuț Epurenu a precizat că vehiculul și lemnul au fost indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor. Erau așteptate și măsurătorile celor de la Garda Forestieră Suceava, după care Legea 197/2020 va fi pusă în aplicare, a mai arătat ofițerul.

Două noi aliniate introduse în legea din 2020 permit luarea de măsuri ferme în caz că se constată transport de lemn fără acte. Legea face referire la transporturile de peste 10 mc lemn fără documente, caz în care se confiscă și mijlocul de transport, pe lângă lemn, indiferent de valoarea sa:

„Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 m^3, neînsoțite de documentele specifice de transport, constituie infracțiune și se sancționează cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an și cu confiscarea materialelor lemnoase care fac obiectul transportului.

Sunt supuse confiscării mijloacele de transport materiale lemnoase și orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârșirea infracțiunii prevăzute mai sus”, precizează legea.

Pentru o corectă informare, trebuie să spunem și că multe din sesizările din ultima perioadă ale activiștilor de mediu (fără a face referire aici doar la Daniel Bodnar) s-au dovedit a fi nefondate, transporturile fiind legale, fapt constatat după anchete ale poliției și  măsurători ale inspectorilor de la Garda Forestieră Suceava. Totuși, rolul acestora în multe din constatările din ultima perioadă ale polițiștilor sau ale inspectorilor de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transporturilor Rutiere (ISCTR) Suceava este evident.

Mai trebuie spus și că legea poate fi interpretată uneori în favoarea lor de cei care fac transporturi ilegale sau la limita legii, dar se acoperă cu autorizații pentru transporturi speciale, în cazul curselor supraîncărcate. O altă problemă care se speră ca va fi rezolvată prin schimbarea legii este legată de amenda mică pe care o au de achitat transportatorii care refuză controlul la cântar privind depășirea masei maxime autorizate. Acest refuz a devenit aproape o practică pentru transportatorii de lemn, care invocă că pierd foarte mult timp pentru a aștepta cântarul, care este amplasat de cei de la ISCTR Suceava doar în anumite puncte din județ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Camion indisponibilizat în vederea confiscării, după o sesizare a activistului Daniel Bodnar.
 Vizualizări articol: 5087 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Camion indisponibilizat în vederea confiscării, după o sesizare a activistului Daniel Bodnar5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pește marinat în oțet (rețeta veche) Acesta este un preparat care ne va face să ne uităm zile în șir precum pisica la acvarii... Se face foarte ușor, dar așteptarea este destul de lungă până ce este finalizat și poate fi consumat. Merită însă efortul și așteptarea,... Citeşte