Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 oct 2020 - Anul XXV, nr. 247 (7552)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Studiu al Băncii Mondiale

Rezultate surprinzătoare - sucevenii sunt cei mai fericiți oameni din țară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un studiu realizat recent de către Banca Mondială vine cu o serie de rezultate surprinzătoare, în mai multe privințe.

Conform rezultatelor sondajelor efectuate în 41 de orașe, Suceava înregistrează cele mai mari valori sau se află în top la numeroase capitole în privința gradului de mulțumire a populației, încât, în urma realizării de către Hotnews.ro a unui index de mulțumire, la nivel social și financiar, sucevenii s-au situat detașat pe locul I, fiind declarați “cei mai fericiți oameni din țară”.

“Rezultatul poate părea surprinzător pentru unii sau normal pentru alții, depinde de unghiul din care privești”, afirmă și realizatorii indexului, care au luat în calcul percepția privind situația financiară a familiei și cât de mulțumiți sunt românii cu viața pe care o duc.

 

Suceava, pe primul loc la gradul de mulțumire, în mai multe situații

Potrivit Băncii Mondiale, 66% din persoanele care locuiesc în mediul urban în România se declară mulțumite sau foarte mulțumite de situația financiară a gospodăriei în care trăiesc.

În orașele cu dimensiuni demografice medii (30.000-300.000 de locuitori) ponderea celor mulțumiți este de aproximativ 74%.

Cinci municipii înregistrează valori de mulțumire peste 80%: Suceava, Sighișoara, Cluj-Napoca, Craiova și Slatina, iar trei orașe valori sub 30%: Caransebeș, Eforie și Mihăilești.

Cele mai scăzute valori de mulțumire față de situația financiară a gospodăriei au fost înregistrate în Sud-Est (54%) și Vest (54%).

În cinci municipii reședință de județ se înregistrează valori peste 85% în privința siguranței în oraș: Alba Iulia (85%), Cluj-Napoca (86%), Oradea (89%), Drobeta-Turnu Severin (91%) și Suceava (93%). Asta în condițiile în care, la nivel național, 73% din populația urbană se simte în siguranță, în principiu. Tot sucevenii sunt cei mai siguri din țară că se pot baza pe majoritatea oamenilor din cartier.

Suceava e pe primul loc în țară, la mare distanță de alte orașe, la mulțumirea vizavi de proiectele de investiții realizate de către primărie, depășind Oradea și Sinaia.

În vreme ce mai puțin de jumătate din populația urbană (49%) consideră că în localitatea în care trăiesc este ușor să găsești o locuință bună la un preț rezonabil, în Suceava se înregistrează gradul de satisfacție cel mai ridicat, 83%. Pe ultimele două locuri ale ierarhiei se poziționează Cluj-Napoca (22%) și Alexandria (26%). Regiunile care se poziționează semnificativ sub media la nivel național sunt București-Ilfov (38%); Sud-Muntenia (42%) și Nord-Vest (44%).

81% din populația urbană se declară mulțumită sau foarte mulțumită, în general, cu locul în care trăiește.

Șapte localități urbane înregistrează valori peste 90% ale satisfacției, dintre care cinci reședințe de județ: Suceava, Slatina, Drobeta-Turnu Severin, Oradea și Ploiești.

Observații referitoare la rezultatele studiului:

  • Tinerii sub 35 de ani tind să fie mai mulțumiți (medie 72%), iar persoanele peste 65 de ani mai nemulțumite (medie 57%).
  • Nivelul de satisfacție corelează direct cu nivelul de educație, de la 51% mulțumire în rândul persoanelor cu studii inferioare, la 78% mulțumire în rândul celor cu studii universitare.
  • Ponderi ale satisfacției de peste 80% au fost înregistrate în rândul patronilor (82%) și angajaților din sistemul public (81%). Procente semnificativ mai scăzute înregistrează persoanele inactive (52%) și șomerii (54%).
  • 87% mulțumire în rândul celor cu venituri individuale de peste 5.000 lei/lună; 63% mulțumire în rândul celor cu venituri sub 2.000 lei lunar.
  • Nivel semnificativ mai scăzut de mulțumire în rândul gospodăriilor formate dintr-un părinte singur, cu unul sau mai mulți copii care locuiesc în aceeași casă (61%) și în rândul cuplurilor căsătorite care locuiesc cu cel puțin unul dintre părinți (63%).

 

“Barometru urban. Calitatea vieții în orașele din România” - cum a fost făcut

Studiul publicat recent de Banca Mondială - “Barometru urban. Calitatea vieții în orașele din România” are la bază un sondaj cuprinzător privind calitatea vieții în 41 de localități urbane din România, realizat în perioada 1 iulie – 15 august 2020. Sondajul a fost modelat după Eurobarometrul Flash, care se aplică periodic unor orașe selectate din Uniunea Europeană.

Sondajul a avut 13.380 respondenți, din tot atâtea gospodării. Numărul total al persoanelor intervievate, din gospodării, a fost de 32.978 indivizi cu vârste de peste 15 ani. Colectarea datelor s-a realizat în sistem mixt: telefonic și față în față.

Sondajul este reprezentativ la nivel național pentru mediul urban, cu o marjă de eroare statistică de +/-1% pentru un interval de încredere de 99%.

La nivelul fiecărei localități au fost selectați, în funcție de categoria de dimensiune a localității, între 250 și 500 de respondenți. Selecția s-a realizat pe baza cotelor determinate de ponderea populației pe categorii de vârstă și gen, în conformitate cu prognozele demografice calculate de Institutul Național de Statistică pentru 1 ianuarie 2020. La nivelul unei gospodării a fost selectat un singur respondent.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rezultate surprinzătoare - sucevenii sunt cei mai fericiți oameni din țară.
 Vizualizări articol: 3021 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Rezultate surprinzătoare - sucevenii sunt cei mai fericiți oameni din țară5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei