Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 mai 2020 - Anul XXV, nr. 102 (7407)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Deschizătoare de drumuri

Prima licitație electronică de masă lemnoasă din România a avut loc la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pandemia de coronavirus a afectat puternic și unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei județului Suceava, cel forestier, de care depind nu numai miile de familii ale celor care lucrează în structurile de administrare a pădurilor de stat sau private, ci și mii de familii ale celor din industria de prelucrare a lemnului.

Tocmai de aceea, o inițiativă a Direcției Silvice Suceava, pentru deblocarea activităților economice care susțin întregul mecanism de administrare durabilă a pădurilor, este dată ca exemplu la nivel național și ar putea fi adoptată la nivelul multor altor unități silvice din țară.

 

De la licitații anulate la o premieră națională

Riscul de răspândire a noului coronavirus în rândul participanților, dar și a personalului propriu, a dus la anularea a două mari licitații de masă lemnoasă care erau deja organizate de Direcția Silvică Suceavapentru luna martie, precum și la reprogramarea celor care erau preconizate în continuare.

Blocajul apărut astfel în întreaga țară, nu doar la Suceava, din cauza restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus a fost depășit recent prin organizarea primelor licitații electronice de masă lemnoasă din România.

Direcția Silvică Suceava a devenit astfel deschizător de drumuri, măsura fiind apreciată și recomandată de Asociația Forestierilor din România ca soluție de lucru la nivelul întregii țări.

„În ultimele două luni, de când luptăm zi de zi pentru a munci, s-au întâmplat și foarte multe lucruri bune. Astfel, în premieră, la Suceava, a avut loc prima licitație electronică de masă lemnoasă din România. Apreciată de unii, criticată de alții este un prim pas prin care arătăm că atunci când este nevoie avem și găsim soluții pentru a lucra”, a spus Ciprian Muscă, președintele ASFOR România.

 

Primele licitații de masă lemnoasă cu agenții economici “la distanță”

Pentru cei care nu au văzut cum se desfășura o licitație de masă lemnoasă în vremurile normale, nu au cum ști că acestea adunau laolaltă de la 50 la peste 100 de oameni, reprezentanți ai agenților economici din județul Suceava și nu numai, forfota și agitația caracteristică acestora fiind vizibilă în zonaDirecțieiSilvice Suceava chiar și mai mult de două zile.

“Licitațiile pe care le aveam planificate pentru lemnul fasonat, cât și pentru cel pe picior au fost anulate din cauza coronavirusului, pentru a fi prevenită răspândirea acestuia. Drept urmare, în toată această perioadă de blocaj s-au căutat soluții pentru desfășurarea licitațiilor”, a precizat Sorin Ciobanu, șeful Direcției Silvice Suceava.

Evident, ca și în alte domenii, s-au făcut demersuri pentru ca această activitate să fie mutată cât mai mult în mediul online, atât pe site-ul direcției silvice, www.silvasv.ro, cât și pe un domeniu nou creat, cu un soft de licitare electronică adaptat special domeniului forestier https://licitatiedssv.ro.

Pe platforma electronică dezvoltată de o firmă de software în colaborare cu un angajat al DS Suceava, Cristian Lazăr, se poate înregistra și conecta oricare agent economic, în baza unui nume de utilizator și a unei parole, iar depunerea ofertelor se face în timp real.

Prima licitație care a avut loc 100% în format electronic, online, s-a desfășurat în zilele de 23-24 aprilie și a fost pentru lemn fasonat (în depozit și la drum auto) pentru 52.000 de metri cubi, din care s-a adjudecat 70% din volumul licitat.

Pe 30 aprilie a mai avut loc o licitație la distanță, dar cu un alt format, cu plic închis (modalitatea de depunere a ofertelor de către operatorii economici), pentru o cantitate de 38.000 de mc de masă lemnoasă. În urma acesteia s-au adjudecat 17.439 mc de masă lemnoasă, adică 46% din volumul licitat.

Cei care au depus oferte au avut posibilitatea să urmărească desfășurarea procedurilor de licitație în direct, acestea fiind filmate și transmise live.

Ofertele care au fost primite în licitație sunt doar cele care au fost depuse până la ora 10.00 a zilei respective, cele depuse mai târziu nu au mai fost luate în considerare.

La licitație au participat, în calitate de garanți ai corectitudinii desfășurării tuturor procedurilor, trei reprezentanți ai ASFOR, care sunt reprezentanți ai agenților economici care licitează.

“Aceste măsuri au fost luate pentru ca agenții economici participanți să nu mai fie nevoiți să fie prezenți în sală. Încercăm să găsim cele mai bune variante de desfășurare a licitațiilor, astfel încât agenții economici să își poată desfășura activitatea cât de cât în aceste vremuri dificile”, explică directorul comercial al Direcției Silvice Suceava, Cătălin Diaconescu, care a fost și președinte al comisiei de licitației.

 

Alte două licitații din luna mai, tot de la distanță, dar una electronică și alta cu plic închis

Săptămâna aceasta, pe 6 mai, va mai avea loc o licitație pe picior, tot la distanță, dar cu oferte depuse în plic, pentru un volum de 129.000 de metri cubi de masă lemnoasă, din fondul forestier de stat și din cel administrat pe bază de contract.

La licitație va fi scoasă la vânzare masa lemnoasă din produse principale, secundare - rărituri, accidentale și igienă.

Pentru o transparență maximă, licitația va fi transmisă online și se va desfășura tot în prezența reprezentanților ASFOR.

Tot în luna mai va urma o nouă licitație pentru lemn fasonat, care se va desfășura în format electronic, pe platforma special creată în acest scop.

Chiar dacă au reprezentat o premieră la nivel național, toate licitațiile desfășurate la DS Suceava pe timp de pandemie au fost organizate în conformitate cu toate prevederile legale din România, referitoare la valorificarea masei lemnoase.

 

“Este o perioadă mai dificilă însă prin colaborare și înțelegere o putem depăși”

O altă premieră care a avut loc tot la Suceava, conform reprezentanților ASFOR, este publicarea rezultatelor licitațiilor.

“Este un act de o transparență totală, este ceva normal pentru o licitație publică și mai ales când este vorba despre valorificarea unui bun al Statului Român, prin care se demonstrează că nu e nimic de ascuns.

Felicitări forestierilor și silvicultorilor din Suceava pentru că reușesc să găsească soluții transparente pentru desfășurarea activității.

Mai sunt multe de făcut, însă doar transparent, la vedere, pentru că nu avem nimic de ascuns, doar prin dialog și împreună vom reuși să revitalizăm economia forestieră. Este o perioadă mai dificilă însă prin colaborare și înțelegere o putem depăși”, a adăugat Ciprian Muscă, președintele ASFOR România.

Asociația Forestierilor din România asigură transparența procedurilor de licitație, prin desemnarea de delegați care să asiste în timpul ședințelor de licitație, pentru a se evita aglomerarea și răspândirea virusului.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prima licitație electronică de masă lemnoasă din România a avut loc la Suceava.
 Vizualizări articol: 2871 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Prima licitație electronică de masă lemnoasă din România a avut loc la Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei