Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 ian 2020 - Anul XXV, nr. 10 (7315)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dezinteres

Doar 17 fete sunt vaccinate, în această etapă, împotriva virusului care produce cancerul de col uterin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vaccinul contra infecției cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV), cea mai frecventă cauză a cancerului de col uterin, este administrat în această primă etapă de vaccinare doar unui număr mic de fete: 17, pentru care părinții au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea. Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Liliana Grădinariu, a declarat, ieri, că doar pentru atâtea copile părinții au făcut cerere în perioada menționată, iar dozele au fost distribuite la începutul acestei luni medicilor de familie prin intermediul cărora s-a făcut solicitarea.

Consilierul Bianca Bighiu, de la Compartimentul de relații cu publicul din cadrul DSP Suceava, a declarat, ieri, că în anul 2019 numărul de solicitări a fost mult mai mare, anume pentru 460 de fete, prin intermediul a 44 de medici de familie. Deocamdată nu se știe când Ministerul Sănătății va trimite în teritoriu dozele de vaccin pentru solicitările din 2019.

Potrivit consilierului de la DSP, fetele pentru care s-au făcut solicitări de vaccin HPV în 2017 și 2018 se încadrează încă în grupa de vârstă 11-14 ani. Vaccinul achiziționat de Ministerul Sănătății este GARDASIL 9, singurul autorizat și utilizat pentru vaccinarea HPV în România. Vaccinul este utilizat la bărbați și la femei începând cu vârsta de nouă ani pentru protejarea împotriva a nouă tipuri ale papilomavirusului uman: HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58.

Bianca Bighiu a precizat că pentru fetele din grupa de vârstă 11-14 ani sunt necesare două doze de vaccin, iar pentru fetele la care vaccinarea este inițiată la vârste peste 14 ani sunt necesare trei doze.

Întrebată care este numărul de fete din categoria de vârstă 11-14 ani, potențial vaccinabile, din județul Suceava, Bianca Bighiu a răspuns că la nivelul DSP nu există deocamdată această informație.

Precizăm că vaccinarea se va face gratuit, numai la cerere și cu acordul părinților, cu un produs vaccinal care asigură protecție împotriva a 9 tulpini de HPV. Chiar dacă numărul solicitărilor de vaccinare au fost foarte mici în anii trecuți - două în anul 2017 și 15 în anul 2018, nici măcar acestea nu au putut fi onorate din cauza lipsei vaccinului în România.

 

Vaccinarea este gratuită

Abia la sfârșitul anului trecut Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin antiHPV, iar primele doze au fost distribuite la direcțiile de sănătate publică la începutul acestei luni. Vaccinarea se face la cabinetele medicilor de familie, doar la fetele care au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv celor care între timp au trecut de 14 ani.

Este important de știut că această formă de cancer, cancerul de col uterin, poate fi prevenit prin vaccinarea antiHPV. Virusul HPV se poate transmite pe cale sexuală, fără ca partenerii să aibă habar de existenţa acestuia, prin orice tip de contact genital direct cu o persoană deja infectată, dar trece de la o persoană la alta şi prin mâini infectate, lenjerie, prosoape, purtarea hainelor persoanelor infectate sau chiar din piscină.

Programul Național de Vaccinare prevede încă din 2013 că, teoretic, orice fată cu vârsta între 11 și 14 ani poate primi vaccinul gratuit, dacă părintele îl cere în scris de la medicul de familie. În realitate, însă, vaccinarea antiHPV a fost până acum în România un eșec. Asta în condițiile în care în lumea occidentală acest vaccin îl primesc și băieții. Studiile arată că în Australia, Suedia şi Finlanda vaccinul a prevenit până la 3 din fiecare 4 cazuri de condiţii precanceroase, iar în Marea Britanie, rata de infecţie cu virusul HPV a scăzut cu 90% deoarece 9 din 10 fete au fost vaccinate antiHPV.

Mai trebuie spus că, descoperit în faza incipientă, cancerul de col uterin se tratează 100%, ceea ce  se poate realiza apelând la programele de depistare precoce.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doar 17 fete sunt vaccinate, în această etapă, împotriva virusului care produce cancerul de col uterin.
 Vizualizări articol: 1565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doar 17 fete sunt vaccinate, în această etapă, împotriva virusului care produce cancerul de col uterin0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei