Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 ian 2020 - Anul XXV, nr. 10 (7315)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În şir de mărgărite

Ţeparul Nicuşor Luca a încasat încă o condamnare pentru evaziune fiscală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cunoscutul ţepar Nicuşor Luca a fost condamnat într-un nou dosar în care procurorii suceveni l-au pus sub acuzare pentru evaziune fiscală. Tribunalul Suceava i-a aplicat o pedeapsă de 3 ani de închisoare, dar în realitate Nicuşor Luca va avea de stat după gratii o perioadă de 4 ori mai mare.

S-a ajuns la pedeapsa finală de 12 ani de puşcărie pentru că pe numele lui Nicuşor Luca există alte condamnări anterioare rămase definitive la diferite instanţe.

Trebuie spus că soluţia nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava. În ceea ce priveşte latura civilă, judecătorul a decis să disjungă cauza şi să se formeze un nou dosar. Tot disjungere s-a dispus şi în cazul unui alt inculpat trimis în judecată în acest dosar, respectiv Mircea Teofil Gheorghică.

Pentru al treilea inculpat din dosar, Cătălin Gemeniuc, s-a dispus încetarea procesului penal pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală şi aplicarea unei sancţiuni administrative constând în amendă în cuantum de 800 de lei, ce urmează a fi înregistrată în cazierul judiciar.

Cătălin Gemeniuc a achitat prejudiciul adus statului român în valoare de 229.787 de lei, acesta fiind probabil şi motivul pentru care a încetat procesul penal pentru evaziune fiscală.

 

Faptele au fost comise în perioada 2010-2011

Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, faptele au fost comise în perioada 2010-2011.

„În calitate de administratori de fapt ai unei societăţi comerciale din Suceava, primii doi inculpaţi au omis evidenţierea, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, respectiv a unor operaţiuni comerciale de livrare/achiziţii bunuri în valoare de 813.280 de lei, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 294.224 de lei, din care 130.124 de lei reprezentând impozit pe profit şi 164.100 de lei TVA, după cum urmează:

- livrări de mărfuri în valoare de 46.611 lei, din care în valoare de 23.240 de lei în anul 2010 şi în valoare de 23.371 de lei în anul 2011 către o societate comercială;

- livrări de mărfuri în valoare de 7.350 de lei în anul 2010 către o altă societate comercială;

- livrări de mărfuri în valoare de 24.652 de lei, din care în valoare de 553 de lei în anul 2010 şi în valoare de 24.099 de lei în anul 2011 către o altă societate comercială;

- livrări de mărfuri în valoare de 114.412 lei în anul 2011 către o altă societate comercială;

- achiziţii de mărfuri în valoare de 267.125 de lei în anul 2010 de la o societate comercială;

- achiziţii de mărfuri în valoare de 353.130 de lei în anul 2010 de la o altă societate comercială”, se arată în comunicatul procurorilor.

 

Firmă fantomă pentru a păcăli statul

În ceea ce-l priveşte pe al treilea inculpat, acesta a fost împuternicit de o persoană fizică pentru construirea şi vânzarea unor imobile şi a declarat organelor fiscale operaţiuni comerciale fictive între societatea administrată în fapt de celelalte două persoane şi persoana fizică mandantă. Este vorba de operaţiuni fictive de achiziţii servicii şi materiale de construcţii de la societate în valoare de 1.163.367 de lei, cu TVA deductibil în sumă de 229.787 de lei.

„Al treilea inculpat a fost sprijinit de primii doi inculpaţi care au declarat operaţiuni fictive de achiziţii de bunuri/servicii de la o societate care avea un comportament specific societăţilor <fantomă> şi care era furnizoare de documente fictive şi, ulterior, au declarat livrări fictive de bunuri/servicii în sumă de 1.195.715 lei către persoana fizică menţionată. Documentele fictive furnizate prin care se atestă existenţa unor relaţii comerciale între societate şi persoana fizică au fost plăsmuite prin consemnarea unor date nereale şi încredinţate celui de-al treilea inculpat pentru a fi folosite ca documente justificative în evidenţa contabilă în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, fiind cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 229.787 de lei, reprezentând TVA dedusă nelegal”, au mai arătat procurorii suceveni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ţeparul Nicuşor Luca a încasat încă o condamnare pentru evaziune fiscală.
 Vizualizări articol: 1632 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ţeparul Nicuşor Luca a încasat încă o condamnare pentru evaziune fiscală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei