Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 241 (7242)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Proiect dus la capăt

Casa Memorială „Iuliu Maniu”, un proiect devenit realitate în urma implicării a peste 500 de donatori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Casa în care a trăit marele om politic Iuliu Maniu a devenit, de la finele săptămânii trecute, casă memorială, un demers de suflet, o reparaţie morală, pentru care s-au implicat financiar peste 500 de donatori din România. Unul dintre ei a fost medicul veterinar sucevean Petrea Dulgheru, care a fost prezent, sâmbătă, la inaugurarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, în localitatea Bădăcin, judeţul Sălaj.

Dulgheru a revenit la Bădăcin după mai puţin de un an. În decembrie 2018, acesta a plantat în curtea casei lui Maniu un brad adus din Bucovina, brad despre care a avut surpriza plăcută să constate că s-a prins.

„Suntem peste 500 de donatori, care am contribuit pentru ca Iuliu Maniu să aibă o casă memorială, o reparaţie târzie pentru marele om politic. Dacă la Sighet, în locul în care a murit, mergem să-l comemorăm şi avem în faţă chinul şi moartea, aici, la Bădăcin, găsim suflet, viaţă, aici îl simţim lângă noi. La Bădăcin casa lui Maniu a fost din nou plină de musafiri, aşa cum îi plăcea lui’, a spus Petrea Dulgheru.

Casa în care Maniu a trăit a fost finalizată în 1940 şi s-a păstrat în mare parte, în ciuda faptului că în perioada comunismului a fost spital sau depozit de îngrăşăminte.

Printre altele, oaspeţii casei memoriale pot vedea biroul de lucru al marelui om politic, pianul original, camera-dormitor, fotoliile pe care îşi primea oaspeţii şi salonul mare al casei, devenit sală de expunere, cu foto-documente privind viaţa şi activitatea liderului PNȚCD.

În curte sunt mormintele părinţilor lui Iuliu Maniu şi ale altor membri ai familiei sale. Simbolic a fost amenajat şi „mormântul în care ar fi trebui să odihnească marele om politic Iuliu Maniu”. Se ştie că Iuliu Maniu, mort la Sighet, a fost aruncat de comunişti într-o groapă comună din apropierea închisorii şi nu i se cunoaşte cu exactitate locul de veci. Marea dorinţă a lui Maniu a fost de a fi îngropat la Bădăcin şi pe acest considerent a fost realizat un mormânt simbolic, lângă casa memorială.
Iuliu Maniu a fost arestat la 14 iulie 1947 de către autorităţile comuniste şi judecat pentru „înaltă trădare”. Prin sentinţa dată pe 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la închisoare pe viaţă. A fost mai întâi închis în penitenciarul din Galaţi, iar în august 1951 a fost transferat împreună cu Ion Mihalache şi alţi naţional-ţărănişti la Sighet. Bătrân, în prag de 80 de ani, Iuliu Maniu a mai rezistat la Sighet un an şi jumătate.
 „Pentru mine, Maniu este unul dintre marii martiri ai acestui neam. Îl respect pentru ţinuta ireproşabilă, pentru ce a făcut pentru acest neam şi pentru faptul că la venirea comuniştilor nu a plecat cu onoruri, ci a înfruntat destinul cu demnitate”, şi-a explicat Petrea Dulgheru implicarea atât de adâncă în proiectul legat de omagierea omului politic.

Omul care a luptat cel mai mult în ultimii ani pentru acest proiect a fost preotul greco-catolic Cristian Borz, din Bădăcin, iniţiatorul proiectului de reabilitare a Casei Memoriale "Iuliu Maniu".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Casa Memorială „Iuliu Maniu”, un proiect devenit realitate în urma implicării a peste 500 de donatori.
 Vizualizări articol: 1699 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Casa Memorială „Iuliu Maniu”, un proiect devenit realitate în urma implicării a peste 500 de donatori0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei