Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 241 (7242)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Controale publice

Organizaţiile de mediu şi persoanele interesate de tăierile neautorizate, invitate să participe la verificările în teren la fondul forestier

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În această toamnă,  organizaţiile de mediu şi persoanele interesate de tăierile neautorizate în fondul forestier sunt  invitate să participe la verificările în teren,  în cadrul ocoalelor silvice de stat.

Invitaţia publică a fost făcută de către directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, după ce, "în mod repetat, organizaţiile de mediu au prezentat informaţii în spaţiul public conform cărora în fondul forestier de stat ar exista un volum mare al tăierilor neautorizate, cifră care nu are nici un fundament şi care nu are la bază nici un element măsurat sau calculat".

De două ori pe an, primăvara şi toamna, toate cele peste 6.000 de cantoane silvice din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva sunt verificate prin controalele de fond, în timpul cărora sunt inventariaţi arborii tăiaţi fără autorizaţie, precum şi modul în care pădurarul titular de canton şi-a îndeplinit atribuţiile privind paza pădurii şi prevenirea acţiunilor ilegale.

Toate controalele de fond sunt efectuate în baza ”Regulamentului de pază a fondului forestier”, aprobat prin H.G. 1076/2009.

„În spiritul transparenţei pe care ne-am angajat să o manifestăm şi pentru o mai bună cunoaştere a activităţilor noastre, precum şi pentru a lua contact direct cu realităţile din administraţia silvică pe care Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva este învestită prin lege să o practice, invităm organizaţiile non-guvernamentale şi persoanele interesate să participe, la toate subunităţile noastre teritoriale, ca asistenţi la controalele de fond efectuate de personalul silvic împuternicit în acest sens.

Astfel, toţi cei pe care i-am invitat pot lua contact direct cu realităţile de pe teren, pot solicita specialiştilor din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva să li se explice cum se evaluează pagubele constatate, ce înseamnă pagube justificate sau nejustificate, ce măsuri se iau în cazul în care se constată un anumit cuantum al acestor pagube şi pot pune orice alte întrebări legate de activitatea pe care personalul silvic o desfăşoară zi de zi”, a transmis directorul RNP.

Conform Codului Muncii, Codului Silvic şi Codului Civil, răspunderea patrimonială a salariatului poate fi atrasă doar dacă există prejudiciu cert, lichid şi exigibil. Conform prevederilor legale, nu se poate lua măsura răspunderii patrimoniale a salariaţilor fără un fundament temeinic.

În urma verificărilor efectuate în ultimii ani în fondul forestier proprietate publică a statului, administrat de subunităţile Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, s-a constatat o diminuare a volumelor arborilor recoltaţi fără autorizaţie:

  • 2015 - 57.080 metri cubi;
  • 2016 - 47.788 metri cubi;
  • 2017 - 47.713 metri cubi;
  • 2018 - 31.706 metri cubi.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează aproximativ 48% din totalul pădurilor din România, adică 3,13 milioane hectare de păduri proprietatea publică a statului, dintr-un total de 6,41 milioane hectare de păduri. În plus, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva asigură, pe bază de contract, servicii silvice pentru 1,12 milioane hectare de păduri private.

Diferenţa de 2,16 milioane hectare este reprezentantă de păduri proprietate privată reconstituite în urma aplicării legii fondului funciar pentru persoane fizice, juridice, unităţi administrativ-teritoriale, unităţi de cult sau de învăţământ etc..

Aceste păduri sunt administrate de ocoale silvice de regim al căror control este efectuat de Gărzile Forestiere care sunt instituţii publice teritoriale ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Organizaţiile de mediu şi persoanele interesate de tăierile neautorizate, invitate să participe la verificările în teren la fondul forestier.
 Vizualizări articol: 1216 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Organizaţiile de mediu şi persoanele interesate de tăierile neautorizate, invitate să participe la verificările în teren la fondul forestier0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei