Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 sep 2019 - Anul XXIV, nr. 223 (7224)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pentru comunitate

Dorneanul care a supravieţuit avalanşei care i-a luat doi prieteni, atestat ca salvator montan

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lucian Drăgan, dorneanul care a scăpat cu viaţă din avalanşa în care a fost prins pe 1 decembrie 2017, este pregătit cu acte în regulă să salveze vieţile oamenilor care se află în pericol pe munte. Acest aspect a fost comunicat pe pagina oficială de facebook a Salvamont Vatra Dornei, fiind oferite şi date suplimentare.

„De azi, Serviciul Salvamont Vatra Dornei mai are un salvator montan atestat: Drăgan Lucian - supravieţuitorul avalanșei din Călimani! Felicitări! Tot în această perioadă a absolvit cursurile Școlii de Vară și Todașcă Liviu. Felicitări!”, este mesajul postat de Salvamont Vatra Dornei.

Pentru a fi atestat ca salvator montan un aspirant trebuie să urmeze şi să obţină calificarea la două şcoli de iarnă şi două şcoli de vară.

Anul acesta, timp de două săptămâni, în Centrul Național de formare profesională Salvamont s-a desfășurat Şcoala Națională Salvamont, unde au avut loc etapele de evaluare pentru debutanți și avansați. Peste 45 de cursanți din majoritatea centrelor din ţară, dar și doi cursanți din Serbia, au fost evaluaţi de 15 instructori din cadrul Corpului de instructori Salvamont, 3 instructori din cadrul Şcolii de salvare Alpina din Italia. La modulul din acest an au participat şi specialişti din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgenţă - SMURD, pentru modulul medical, dar și din partea Inspectoratului General pentru Aviație - modulul de salvare aero.

Un atestat este valabil pentru o perioadă de 3 ani, iar apoi este nevoie de o reatestare pentru a putea avea în continuare statutul de salvator montan.

Pe 1 decembrie 2017, trei alpinişti care au plecat să arboreze Drapelul Naţional pe Pietrosul Călimani, Lucian Drăgan, Sorin Liviu Pandelea şi Nathalie-Renee Josse, au fost surprinşi de o avalanşă în timp ce urcau spre vârf. Salvatorii au reuşit să-l salveze doar pe unul dintre cei trei, Lucian Drăgan, care a reuşit să prindă o pungă de aer sub zăpadă, să iasă la suprafaţă şi apoi să sune pentru a da alarma. Salvatorii care au mers în căutarea celor trei au găsit şi trupul neînsufleţit al tinerei Nathalie-Renee Josse. Cel de-al treilea alpinist, Sorin Liviu Pandelea, a fost găsit abia în luna mai a anului trecut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dorneanul care a supravieţuit avalanşei care i-a luat doi prieteni, atestat ca salvator montan.
 Vizualizări articol: 1208 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dorneanul care a supravieţuit avalanşei care i-a luat doi prieteni, atestat ca salvator montan0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei