Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 sep 2019 - Anul XXIV, nr. 223 (7224)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Prin pădurea de cuvinte

Mediocritate şi unicitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Încetineală.Încetineala, ezitarea cu care se mişcă, păşesc bătrânii, alcoolicii ori bolnavii în stare gravă îţi sugerează un gând trist, nepotrivit şi necuviincios: iată nişte oameni...pe jumătate morţi. Frică. O anumită frică, acea rezervă instinctivă pe care o trăim în prezenţa unui om beat, ori a unuia considerat ”sărit de pe fix” – fără ca aceştia să fie violenţi ori măcar insistenţi faţă de noi, fie şi verbal – este exact opusul încrederii pe care ne-o oferă – prin educaţie şi cutumă - oamenii aşa-zis ”normali”, adică la fel de banali, prefăcuţi, previzibili şi falşi ca şi noi înşine. Stânga. Militanţii apuseni de ”stânga” de azi – spunea Lenin – nu-s decât nişte mic-burghezi rataţi, învinşi de adevăraţii capitalişti.

Impasibil.Un om impasibil şi rigid...ca un paratrăsnet de biserică. Rugăciune. ”Și nu ne lăsa pe noi în ispită...”. Acest pasaj din rugăciunea esenţială exprimă clar două eterne adevăruri: forţa, puterea de atracţie a păcatului, şi slăbiciunea fiinţei umane în faţa lui. Caritate. Caritatea, generozitatea adevărată, sunt surori bune cu eleganţa, cu stilul: nu-s stridente, nu sar niciodată în evidenţă.

Muschetari.În celebrul roman – şi în continuările lui – personajele folosesc doar săbii...şi nicio muschetă! Alo...domnule Dumas! Mediocri. Oamenii mediocri nu pot imita decât alţi oameni mediocri, care au reuşit în societate. Din păcate, azi sunt din ce în ce mai multe exemple, ”modele”...Timp. Expresie stupidă: a-ţi omorî timpul. Când timpul este cel care ne omoară...

Erotism (în artă şi în viaţă). Talentul de a pune multă dulceaţă pe un coltuc de pâine uscată. Urmă. Urma albă a verighetei, pe degetul unei femei divorţate... 1925. Anul în care caii au dispărut din manualele moderne de istorie militară. Tătic. - Mamă, un bărbat şi o femeie aleargă dezbrăcaţi pe câmp! – Lasă, fiule, nu te uita, cine ştie, or fi nişte sălbatici! Femeia o fi ea sălbatică, dar bărbatul e chiar tatăl nostru!

Vârste.Înţelegi că ai îmbătrânit atunci când cei pe care-i întâlneai la discotecă îi întâlneşti azi la farmacie. Iubire. Iubirea este o prietenie incandescentă. De asta, câteodată, din ea nu rămâne decât cenuşa, fertilizant pentru ură...Voluptate. ”Voluptatea cea mai adâncă şi învăluitoare a creierului vine adesea de la femeia cea mai puţin intelectuală.” (Felix Aderca).

Respect.Să respectăm durerea care se ascunde. Succes. Succesul este o pantă uşor – dar continuu – descendentă. Schimbări. Totul e schimbător în viaţă, cu o singură excepţie: dorul, nevoia noastră de...copilărie! Talent. Talentul este, de fapt, abilitatea de a-ţi ascunde talentul, acolo şi atunci când trebuie. Pomule, omule. Pomul îşi vede numai de fructul lui. Omul, de al altora.

Secundă.Soarta unei vieţi o hotărăşte secunda. Neputinţe. Neputinţele noastre nu sunt altceva decât rodul lipsei noastre de speranţă şi de voinţă.Jurământ (hazardat). Auzim deseori: ”Te voi iubi toată viaţa!”. Cei ce o spun, ignoră, în general, esenţa iubirii, ori a vieţii...ori pe amândouă. Satisfacţie. Meschina satisfacţie pe care o resimte fiecare atunci când, citind în ziare despre catastrofe naturale, accidente, boli incurabile, crime (şi alte tragedii şi atrocităţi asemenea) nu îşi poate reprima bucuria secretă că acestea nu l-au afectat pe el...

Impostori.Mulţi impostori – din politică, artă etc. – sunt atât de ”respectaţi”, încât ajung adesea să se considere...respectabili! Logică (?). De vreme ce numărul divorţurilor creşte, dar, totodată şi cel al recăsătoririlor reuşite...se va ajunge ca nimeni să nu mai vrea să se căsătorească...prima dată! Dialog. Doar oamenii foarte simpli şi oneşti şi cei foarte subtili pot susţine un dialog lung şi adevărat...cu un copil! Fericire. ”Când iubeşti oamenii şi îţi iubeşti meseria, nu simţi oboseala şi eşti fericit” spuse călăul.

Unică.Despre acel tip de femeie obişnuită, fără vreun dar, vreun farmec aparte. Știind că nu putea rivaliza, în frumuseţe şi succes, cu alte femei, făcea astfel încât ea să fie ”singura”: bucătăreasă într-o unitate militară, îngrijitoare într-un internat de băieţi, asistentă medicală într-o expediţie polară etc. Ea visează să-şi încununeze cariera ca îngrijitoare într-o comunitate de preoţi catolici. Acum mai bine de un secol şi jumătate, i-ar fi însoţit pe cei care plecau să cucerească Far Westul...Antipatie. Adesea, antipatia nu este decât un reflex anticipat, de apărare: ea nu se datorează impresiei rele pe care ne-o provoacă altul, ci celei pe care ne temem că i-am provoca-o noi lui.

Alianţă.Fiecare om trăieşte într-un ”pact de alianţă” cu el însuşi, un partener adesea incomod, greu de suportat. Bolnavul incurabil, cel trădat în dragoste, impotentul, urâtul, respectă fiecare acest pact. Cel care se sinucide, îl rupe. Soţie. – Ascultă, îi atrage atenţia bărbatului, un amic. Soţia ta te cheamă. – Nu, răspunde cel vizat! Vorbeşte prea blând, prea tandru: se adresează câinelui nostru. Imaginaţie. Iubirea este cea care stimulează imaginaţia. Care, la rândul ei, stimulează şi întreţine iubirea...Adevăr. ”Dăruiţi un cal celui ce rosteşte Adevărul, pentru ca el să se poată salva prin fugă după ce o va face.” (Proverb armean).

Haine. După o anumită vârstă, hainele noastre se uzează mai puţin repede ca noi. Om. Omul este un animal care spune mereu: ”eu”! Automobilişti. Posesorii de maşini mari, luxoase, cu îngâmfarea lor grosolană, ne ajută să înţelegem, să ne imaginăm cum erau odinioară – atunci când calul era ”la putere” – cavalerii. Deloc ”cavaleri”, probabil...Transformare. Odată învingător, micuţul David se îngraşă, prosperă, se fuduleşte şi devine, treptat...un Goliat!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mediocritate şi unicitate.
 Vizualizări articol: 2920 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Mediocritate şi unicitate5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei