Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 sep 2019 - Anul XXIV, nr. 223 (7224)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dosar DIICOT

Doi tineri au ajuns în arest după ce au dat agricultura clasică pe cultivarea canabisului şi apoi au ajuns şi la şantaj

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, au continuat acţiunile periodice de destructurare a grupărilor celor care încearcă să „ridice capul” pe piaţa traficului de droguri. Doi tineri din Frătăuţii Noi sunt arestaţi preventiv după ce s-au adunat date şi probe că vindeau canabis, dar şi că au semănat seminţe şi au ajuns cu plantele de canabis la recoltare.

Practic, rezultă din datele de anchetă, tinerii au realizat căpot obţine din cultivarea şi vinderea canabisului sume importante de bani, astfel că au renunţat la agricultură şi au trecut la această cale mai facilă de a face bani. Practic, tot un fel de agricultură, dar una care le putea aduce bani mulţi în timp scurt. Afacerea ilegală le-a adus însă celor doi mari probleme cu legea şi deja mai bine de o lună de arest preventiv. Grav este şi că în mica grupare de traficanţi s-a ajuns şi la şantaj asupra unui minor.

 

Poliţiştii au găsit la percheziţii patru plante ajunse la maturitate

La data de 1 aprilie 2019, poliţiştii specializaţi de la Serviciul Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava s-au sesizat despre faptul că pe raza comunei Frătăuţii Noi sunt cel puţin doi tineri care încearcă să înfiinţeze o cultură de canabis, urmărind obţinerea de fragmente vegetale, apte pentru a fi valorificate clienţilor.

Din cercetări a rezultat că Mihăiţă Buzec, în vârstă de 22 de ani, şi Șerban Lazăr, tot de 22 de ani, au procurat, de la finele anului 2018, canabis din surse necunoscute şi l-au vândut cu preţul de 50 de lei gramul mai multor consumatori, prin intermediul unui minor.

Anchetatorii aveau deja date că aceştia au o cultură de canabis, astfel că au acţionat la momentul oportun. 

Pe 18 iulie a.c. în acest caz s-au efectuat percheziţii, ocazie cu care, de la locuinţa lui Mihăiţă Buzec au fost ridicate patru plante de culoare verde ajunse la maturitate cu caracteristici asemănătoare plantelor de canabis. Tinerii cultivaseră mai multe plante de canabis, pe care le-au îngrijit, însă doar cele patru fire au ajuns la maturitate.

Ulterior, s-a certificat că este vorba de canabis, cu o masă netă de  peste 220 de grame după uscare. Este vorba de frunze, tulpini şi rădăcini, care în stare naturală au avut masa netă de 750 de grame.

 

Minorul care le vindea canabisul, şantajat

Ancheta şi monitorizarea efectuată au mai dus la descoperirea unei fapte grave, pentru care răspund acum ambii inculpaţi.

În cursul lunii ianuarie 2019, pentru că minorul care le vindea canabisul nu a mai dorit să continue această afacere periculoasă, cei doi l-ar fi ameninţat cu diverse acte de violenţă atât pe el, cât şi pe membrii familiei sale. Mai mult, minorul le-ar fi dat celor doi diferite sume de bani, pentru ca aceştia să nu pretindă să continue împreună cu ei comercializarea de diferite cantităţi de canabis.

Anchetatorii au mai aflat, în urma percheziţiilor şi a ridicării sistemelor informatice, că Buzec avea gânduri mari de extindere a afacerii, acesta având o discuţie în cadrul căreia era interesat să comande o cantitate de 4 sau 5 kilograme de substanţe. 

În aceste condiţii, Buzec şi Lazăr au fost puşi sub acuzare atât pentru „trafic de droguri de risc”, în modalităţile „cultivare, procurare, deţinere, punere în vânzare şi vânzare”, cât şi pentru şantaj.

 

Argumentele care au dus la arestarea celor doi

Procurorii de la DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava, au arătat în solicitarea de arestare preventivă că există suspiciunea rezonabilă, bazată pe probe, că cei doi inculpaţi au săvârşit infracţiunile de care sunt acuzaţi, astfel că, pe baza evaluării gravităţii faptelor, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acestora, se constată că privarea de libertate a ambilor este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică. Cum ancheta continuă şi mai sunt de audiat martori, se consideră că cei doi inculpaţi ar putea pune o presiune pe aceştia dacă ar fi în libertate.

Procurorii au apreciat că inculpaţii au determinat consecinţe extrem de dăunătoare pentru sănătatea publică, în condiţiile în care fenomenul consumului de droguri este în creştere, iar persoane ca cei doi tineri din Frătăuţii Noi întreţin această stare de pericol public prin alimentarea pieţei negre cu astfel de produse în scopul obţinerii de beneficii financiare sau altfel de avantaje personale.

Până acum, atât magistraţii de la Tribunalul Suceava, cât şi de la Curtea de Apel au admis propunerile de arestare.

Cei doi tineri sunt deja în a doua lună de arest preventiv.

Cei tineri în vârstă de 22 de ani se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.

Procurorii DIICOT continuă ancheta, pentru a stabili întreaga activitate infracţională, toate persoanele implicate, şi a verifica şi alte posibile fapte de care ar fi vorba cu privire la cei implicaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi tineri au ajuns în arest după ce au dat agricultura clasică pe cultivarea canabisului şi apoi au ajuns şi la şantaj.
 Vizualizări articol: 2955 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Doi tineri au ajuns în arest după ce au dat agricultura clasică pe cultivarea canabisului şi apoi au ajuns şi la şantaj5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei