Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 aug 2019 - Anul XXIV, nr. 202 (7203)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vacanţă

Tabără de meşteşuguri populare pentru 240 de copii din Protoieria Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Parohia Sfântul “Prooroc Ilie” din satul Suha, comuna Mălini, a avut loc cea mai mare tabără de vară pentru copii derulată la nivelul Protoieriei Fălticeni, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Peste 240 de copii din 10 parohii s-au bucurat să participe începând din prima parte a zilei de joi, 22 august, la atelierele etno-folclorice, activităţile educative, creative şi cultural-religioase organizate în contextul Anului Omagial al satului românesc din Patriarhia Română.

Tabăra de vară “Şcoala din Pridvorul Bisericii”, organizată anual în parohia Suha, vine ca o alternativă pentru a petrece într-un mod plăcut vacanţa pentru copiii din parohia gazdă şi cei din parohiile Leucuşeşti (pr. Paroh Adrian Dulgheriu), parohia Sfinţii „M.M. Mercurie şi Ecaterina” din Rădăşeni (pr. Constantin Rotar şi pr. Georgian Rotar), parohia Gulia (pr. Lucian Tătaru şi pr. Victor Tătaru), parohia „Sfinţii Voievozi” din Siliştea Nouă – Dolhasca (pr. Paroh Mihail Agafiţei), Dolhasca (pr. Paroh Teofil Saftiuc), parohia Bogdăneşti I (pr. Paroh Maricel Ursuţu), parohia Boroaia I (pr. Paroh Silviu Maxim) şi parohia Râşca (pr. Ioan Dănilă şi pr. Gheorghe Dănilă).

 

Ateliere de olărit, tors, confecţionat costume populare şi pictură

Tabăra de vară a fost deschisă cu slujba de binecuvântare a activităţilor, oficiată de părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, care a rostit şi un cuvânt prin care i-a îndemnat pe copii să se bucure “de această zi frumoasă care trebuie privită ca o sărbătoare, chiar dacă activitatea în sine este numită şcoală. Este o şcoală a bucuriei, care cu siguranţă aţi fi dorit să dureze mai mult”.

Primul atelier l-a avut ca îndrumător pe Daniel Ifrim din comuna Voineşti, judeţul Iaşi, care i-a iniţiat pe cei mici în tainele olăritului. La roata de olărit cei mici au modelat diferite obiecte care au fost expuse în pridvorul bisericii parohiale. Al doilea atelier s-a numit meşteşuguri populare, învăţătoarele Viorica Amuscăliţei şi Monica Lehaci, împreună cu bunicile Parascheva Butnaru şi Elena Vodă, prezentând paşii de realizare a costumelor populare, torsul lânii şi tehnica de împâslire a acesteia pentru a  confecţiona diferite haine. La finalul activităţii fiecare grupă a interpretat cântece populare din zona de provenienţă. În biserica parohială s-a desfăşurat atelierul de muzică religioasă coordonat de către prof. Luminiţa Norocel, directorul Căminului cultural din Mălini, ocazie cu care participanţii au învăţat câteva noţiuni legate de cântarea bisericească prin intonarea celor mai cunoscute pricesne aduse ca laudă Maicii Domnului şi Sfinţilor. La al patrulea atelier,  prof. Rodica Corduneanu şi prof. Nicoleta Tofănel i-au introdus pe copii în arta tradiţională de desen şi pictură, prin dobândirea cunoştinţelor de desen, culoare şi expoziţie, cele mai reuşite lucrări fiind expuse în casa de prăznuire.

 

Fotbal, volei, tir cu arcul şi tehnici de acordare a primului ajutor

Ultimul atelier  a fost o frumoasă surpriză pregătită pentru copii, tir cu arcul. Părintele Cezar Nesvadba, de la parohia Budeni – Dolhasca, i-a învăţat pe copii tehnicile de tragere şi manevrarea în siguranţă a echipamentului. Este un sport care necesită multă răbdare, concentrare, dar şi deprindere care dezvoltă capacitatea de concentrare şi mai ales îmbunătăţeşte echilibrul mintal. Părintele Cezar a fost ajutat la această activitate de prof. Alexandru Iordache, prof. Mihaela Isăilă şi înv. Ana Maria Florişteanu.

Pe lângă activităţile din cadrul atelierelor, participanţii au învăţat să acorde primul ajutor medical în situaţii de urgenţă în caz de accidentări, traumatisme ale aparatului locomotor, hemoragii, lipotimie, înec, stop cardio-respirator, manevra Heimlich (pentru sufocare). Totul a fost posibil prin sprijinul acordat de colonelul Costică Ghiaţă, şefulInspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina, şi cu ajutorul plt. adj. Dorel Burlui, plt. maj. Gigel Simion, elev Tiberiu Scutelnicu şi voluntar Claudia Cora, fiică duhovnicească a parohiei.

O altă activitate care a stârnit interesul participanţilor a fost deplasarea de la Suha spre locul numit Iesle, pe drumul istoric ce leagă această localitate din judeţul Suceava cu satul Borca, din judeţul Neamţ. Pe un platou amenajat pentru activităţi sportive băieţii au jucat fotbal şi fetele volei, au fost învăţaţi paşi de dans popular şi contemporan, iar la final toţi participanţii au încins o mare horă. Părintele Pavel Norocel le-a pregătit şi o frumoasă surpriză, îngheţată de la maşina londoneză.

 

„Deconectaţi-vă de la telefoane şi tablete pentru a vă trăi copilăria”

Înainte de plecare şi de a-şi lua la revedere, fiecare copil a primit câte o diplomă de participare, iar părintele protoiereu Adrian Dulgheriu i-a binecuvântat şi i-a îndemnat să asculte de părinţi, dar şi de părinţii lor duhovniceşti care au făcut un efort considerabil de a organiza în cele mai bune condiţii această activitate.

„Mulţi din cei care au participat la această tabără nu au avut posibilitatea de a merge undeva în vacanţa de vară. Vă rugăm să vă jucaţi şi să vă trăiţi copilăria aşa cum odinioară ne-am petrecut-o şi noi, să socializaţi, să legaţi prietenii şi să încercaţi să nu fiţi atât de mult captaţi de telefoane sau tablete. Noi astăzi am încercat să vă <deconectăm> de la aceste aparate. Îl felicităm pe părintele Pavel, neobositul preot care, cu atâta grijă, se implică în tot ceea ce face, având şi bătrânii în grija sa la centrul social aflat în curtea bisericii parohiale. Strădania şi osteneala tuturor celor care s-au implicat în acest proiect, părinţi, dar şi oficialităţi, au în primul rând răsplata zâmbetelor calde de pe faţa acestor frumoşi copii fericiţi”, a precizat protopopul Adrian Dulgheriu.

Părintele paroh Pavel Norocel le-a mulţumit tuturor celor care i-au fost aproape în aceste zile ca totul să decurgă bine, ţinând cont de numărul mare de participanţi comparativ cu ediţiile precedente.

„Mulţumire aducem şi cadrelor didactice pentru implicare, dar şi domnului primar Petru Nistor şi domnului viceprimar Dumitru Amariei, care mereu sunt aproape de noi şi ne sprijină în toate activităţile noastre. Aducem slavă lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi tuturor Sfinţilor pentru această frumoasă zi şi rămânem cu speranţa că astfel de momente se vor repeta”, ne-a spus parohul Pavel Norocel

Tabăra de vară de la parohia Suha, comuna Mălini, a fost ultima activitate integrată pentru vacanţa de vară pentru copiii din parohiile ce fac parte din grupul de cateheză din cadrul Protoieriei Fălticeni, urmând ca din toamnă să se organizeze alte activităţi socio-culturale dedicate Anului Omagial al satului românesc în Patriarhia Română.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabără de meşteşuguri populare pentru 240 de copii din Protoieria Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1566 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Tabără de meşteşuguri populare pentru 240 de copii din Protoieria Fălticeni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei