Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 iun 2019 - Anul XXIV, nr. 145 (7146)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Decizie ciudată

Foştii mineri de la Geomold Câmpulung Moldovenesc s-ar putea trezi cu pensiile diminuate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Foştii mineri care au activat la SC Geomold SA Câmpulung Moldovenesc stau cu sabia deasupra capului şi se pot trezi oricând că le vor fi reduse substanţial pensiile. Şi asta după ce recent Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că activitatea desfăşurată în cadrul unităţilor de prospecţiuni geologice sau exploatări în subteran nu poate fi activitate desfăşurată în „unitate minieră” şi încadrată în condiţii speciale de muncă.

De altfel, circa 50 de foşti angajaţi ai Geomold s-au întâlnit zilele trecute pentru a-şi exprima indignarea vizavi de soluţia instanţei supreme, una care ar putea afecta sute de persoane.

„Această decizie a generat un val de temeri, de nesiguranţă şi de nemulţumiri în rândul foştilor lucrători care şi-au desfăşurat activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul efectiv lucrat în cadrul Întreprinderii de Prospecţiuni şi Explorări Geologice Suceava, unitate reorganizată ca urmare a HG nr. 198 din anul 1991 în SC Geomold SA Câmpulung Moldovenesc. În anul 1997, activitatea de subteran din cadrul SC Geomold SA Câmpulung Moldovenesc a încetat. Suntem nedumeriţi, stupefiaţi cum este posibil ca după 22 de ani Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să decidă că aceşti oameni nu au desfăşurat activitate în condiţii speciale”, a arătat Mihai Petruşanu, fostul lider al Federaţiei Sindicatelor Miniere „Bucovina”.

 

O decizie care poate crea o situaţie discriminatorie

Potrivit acestuia, o decizie de amputare a pensiilor celor care au lucrat la unitatea amintită ar însemna o crasă nedreptate şi ar schimba nişte aspecte stabilite în urmă cu zeci de ani.

„În motivaţia ICCJ sunt invocate o serie de chestiuni pentru care foştii IPEG-işti nu pot avea nici o vină. Exemplu este articolul 60 care prevede că <institutele de prospecţiuni geologice nu au urmat procedura prevăzută de HG nr. 1025/2003, de avizare a activităţilor desfăşurate în vederea încadrării în condiţii speciale de muncă, pentru recunoaşterea activităţii derulate ca fiind în condiţii speciale ….> Care institute geologice? SG Geomold SA şi-a sistat activitatea în subteran în anul 1997? Ce vină are angajatul în astfel de situaţii? Tot timpul lucrătorii din subteran de la fostele  IPEG-uri şi Exploatări au fost trataţi la fel şi beneficiau la ieşirea la pensie de aceleaşi drepturi pentru faptul că lucrau în aceleaşi perimetre miniere, în aceleaşi condiţii de muncă grele, unde-şi câştigau împreună o pâine stropită cu sudoare, praf şi nu de puţine ori cu sânge”, a mai spus Mihai Petruşanu.

Pentru a afla exact ce se va întâmpla, foştii angajaţi ai Geomold s-au adresat Prefecturii Suceava, Casei Judeţene de Pensii, dar şi mai multor parlamentari din Suceava. Singura reacţie a venit din partea Casei Judeţene de Pensii, prin care oamenii au fost înştiinţaţi că recalcularea conform Legii 221/2018 este momentan sistata pentru foştii lucrători IPEG-işti.

În anul 1990, unitatea avea aproximativ 5.000 de salariaţi, din care o parte îşi desfăşurau activitatea în subteran, unde executau lucrări miniere de deschidere şi pregătire (puţuri de extracţie, galerii, nişe de legătură, suitoare, plane înclinate, camere subterane speciale, foraje de mare adâncime etc.) în zonele aflate în exploatare a minereului neferos (Leşu Ursului, Crucea, Fundu Moldovei, Mestecăniş etc.), a acumulărilor de sulf (Munţii Călimani), baritină (Ostra şi Holda), minereu de mangan (Bazinul Dornelor).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Foştii mineri de la Geomold Câmpulung Moldovenesc s-ar putea trezi cu pensiile diminuate.
 Vizualizări articol: 3004 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Foştii mineri de la Geomold Câmpulung Moldovenesc s-ar putea trezi cu pensiile diminuate5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei