Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 iun 2019 - Anul XXIV, nr. 145 (7146)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dorinţă

Flutur vrea ca Cetatea de Scaun a lui Ştefan cel Mare să fie reconstruită în totalitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, ieri, după deschiderea ediţiei de anul acesta a Festivalului Ştefanian, că îşi doreşte ca Cetatea de Scaun a lui Ştefan cel Mare să fie reconstruită în totalitate, aşa cum era în vremea marelui domnitor al Moldovei. Gheorghe Flutur a spus că deja vizitatorii îşi doresc să vină la Suceava şi să vadă Cetatea de Scaun a lui Ştefan cel Mare în întregimea ei. Flutur a spus că îl bucură faptul că Cetatea de Scaun a Sucevei a fost consolidată, reabilitată şi refăcută parţial printr-un proiect în valoare de 14 milioane de euro, însă dorinţa lui este ca aceasta să fie reconstruită în totalitate.

„Mă bucur că suntem contemporani cu nişte vremuri în care s-a putut reface cetatea. Dacă acum 100 de ani austriecii încercau ceva prin arhitectul Karl Romstorfer, astăzi ne mândrim cu cetatea aşa cum este ea acum, o cetate care este un fel de şcoală, unde copiii pot să vadă pe viu foarte multe lucruri. A fost un proiect curajos, de 14 milioane de euro, dar dorinţa mea este, dacă va da Dumnezeu, să putem întregi Cetatea de Scaun. Aşa cum e acum, cetatea este conservată ca ruină, pentru că astea sunt regulile de restaurare. Dar de multe ori am discutat cu specialiştii şi oamenii când vin ar dori o cetate întreagă. Adică şi cu ce mai lipseşte, cu module, din materiale specifice, pentru ca un copil când intră în Cetatea lui Ştefan să vadă cum arăta ea atunci când s-a făcut, şi nu doar o ruină”, a spus Flutur. El a adăugat că pentru un astfel de proiect trebuie fonduri. „Fonduri se vor găsi. Ne trebuie curaj şi ne trebuie oameni de suflet, pe care îi avem, i-am găsit, mai ales că cei care conduc astăzi Muzeul de Istorie al Bucovinei sunt oameni care au lucrat la acest proiect”, a precizat şeful administraţiei judeţene.

 

Festivalul Ştefanian s-a deschis cu o slujbă de pomenire a domnitorilor Moldovei

În debutul ediţiei de anul acesta a Festivalului Ştefanian, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire a domnitorilor Moldovei. La slujba care a fost oficiată în Capela Cetăţii de Scaun a Sucevei au fost prezenţi preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreşedintele acestei instituţii Gheorghe Niţă, viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, directorul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuş, administratorul judeţului, Irina Vasilciuc, şi consilierul preşedintelui CJ Suceava, Niculai Barbă, precum şi câţiva turişti aflaţi în cetate.

După slujbă, Gheorghe Flutur a precizat că Festivalul Ştefanian se desfăşoară în perioada 24 iunie – 2 iulie. „Suntem în capela Cetăţii de Scaun a Sucevei, un loc unic şi un moment unic. De Sânziene, la Suceava, al treilea an la rând, după multe sute de ani îi pomenim pe cei 75 de domnitori, voievozi ai Moldovei. Astăzi a fost o slujbă de pomenire şi mulţumesc preoţilor care au venit aici. În felul acesta deschidem Festivalul Ştefanian, dedicat marelui Ştefan. Şi suntem în locul unde Ştefan cel Mare şi alţi domnitori veneau să se roage şi înainte de luptă, şi după luptă. Noi, ca urmaşi, avem această obligaţie, să le cântăm veşnică pomenire, să aducem omagii, să învăţăm ceva din trecutul acestor eroi, viteji, buni români, credincioşi şi uniţi în vremuri grele”, a spus Flutur. El a precizat că tot în perioada acestui festival se desfăşoară proiectul „Traseele voievodului Ştefan cel Mare în Ţara de Sus a Moldovei”. Proiectul este realizat de Consiliul Judeţean Suceava, alături de Consiliul Regional Cernăuţi, Consiliul Raional Soroca şi Consiliul Local Cricova. Astfel, în perioada Festivalului Ştefanian, judeţul Suceava va găzdui 30 de elevi şi şase profesori însoţitori din cele trei locaţii.

„Avem evenimente şi la celelalte ctitorii ale lui Ştefan cel Mare, iar pentru 2 iulie am organizat un pelerinaj pe jos la Mănăstirea Putna. Cei care doresc să vină, aşa cum a fost şi în anii trecuţi, sunt aşteptaţi la intrarea în localitatea Putna, de la ora 7:00, să mergem pe jos, cântând cântece bisericeşti, cântece religioase, până la mănăstire pentru a depune coroane la mormântul lui Ştefan cel Mare, pentru că 2 iulie este ziua în care noi îl comemorăm pe marele nostru voievod. Şi în felul acesta ne aducem aminte, şi trebuie să o facem şi mai des, că trăim într-o zonă binecuvântată de Dumnezeu”, a mai spus Flutur.

De precizat că tot în perioada festivalului, duminică, 30 iunie, în Muzeul Satului Bucovinean, între orele 13:00 şi 18:00, va fi prezent maestrul bucătar Cătălin Scărlătescu, acesta urmând să gătească două specialităţi medievale, după reţetele originale. Cătălin Scărlătescu va prepara câte 200 de porţii din fiecare din cele două specialităţi, care vor fi împărţite celor care vor participa la eveniment.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flutur vrea ca Cetatea de Scaun a lui Ştefan cel Mare să fie reconstruită în totalitate.
 Vizualizări articol: 2285 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Flutur vrea ca Cetatea de Scaun a lui Ştefan cel Mare să fie reconstruită în totalitate2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei