Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 95 (7096)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Pagini nemuritoare

„Poeziile Măicuţei”, volum lansat în Duminica Floriilor, la Mănăstirea Voroneţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Duminica Floriilor, după Sfânta Liturghie, la Mănăstirea Voroneţ a fost lansat volumul „Poeziile Măicuţei” - recitate din memorie deseori de Stavrofora Irina Pântescu, întâia Stareţă a Sfintei Mănăstiri Voroneţ, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Volumul a apărut recent la Editura Muşatinii - Suceava, fiind o ediţie îngrijită de monahia dr. Gabriela Platon (stareţa Mănăstirii Voroneţ), dr. Carmen Cornelia Balan, ilustraţia grafică fiind realizată de artistul humorean Radu Bercea.

„Poeziile Măicuţei” sunt transcrieri după înregistrări audio din fonoteca Mănăstirii Voroneţ, transcrieri realizate cu trudă de monahia dr. Gabriela Platon, Carmen Cornelia Balan şi Elena Balan. Prefaţa cărţii este semnată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care îi mulţumeşte Măicuţei „pentru această comoară duhovnicească pe care ne-o dăruieşte, cu smerenie şi dragoste de mamă duhovnicească, prin mijlocirea poeziilor din această publicaţie nemuritoare”, apreciind, de asemenea, osteneala celor care au ajutat la editarea acestei lucrări care conţine „pagini nemuritoare din literatura neamului nostru românesc cu mesaj de zidire sufletească”.

 

„Înţelepciune, metaforă, înţelesuri adânci, idei profunde, lumină, umor”

La îndemnul stavroforei dr. Gabriela Platon, stareţa Mănăstirii Voroneţ, „Măicuţa” (stavrofora Irina Pântescu, întâia Stareţă a Sfintei Mănăstiri Voroneţ) a recitat din memorie prima poezie din carte, „Cu Domnul spre Golgota”, spre admiraţia celor prezenţi. În volumul „Poeziile Măicuţei” găsim şi poezii, ghicitori etc. învăţate de stavrofora Irina Pântescu (născută pe 28 septembrie 1932) la şcoală şi grădiniţă.

Ilustraţia grafică realizată de artistul Radu Bercea la fiecare poezie dă „greutate” volumului, după cum a spus conf. dr. Carmen Cornelia Balan, care a completat că artistul plastic Radu Bercea a „tradus” cu măiestrie, cu talent, „cu sufletul cald, tânăr”, un text în imagini. Conf. dr. Carmen Cornelia Balan a povestit că realizarea acestui volum nu a fost uşoară, dar a fost frumoasă, roditoare. „Poeziile cuprinse în acest volum nu sunt reproduse după diferite resurse (volume de autor sau culegeri, manuale, culegeri de poezii pentru copii). Demult, în perioada primei şcolarităţi sau a adolescenţei, Măicuţa le-a învăţat şi le-a recitat la diferite evenimente. (...) Nu le are scrise pe caiete de unde să le reactualizeze. Sunt doar în memoria sa”, a spus Carmen Balan, avertizând cititorul că multe dintre poezii „împrumută ceva din spiritul şi experienţa de trăitor al Măicuţei”, ceea ce le sporeşte valoarea şi le face să fie „Poeziile Măicuţei”.

Cei care vor intra în universul acestei cărţi vor descoperi laolaltă, aşa cum a descoperit şi dr. Carmen Balan, „înţelepciune, metaforă, înţelesuri adânci, idei profunde, lumină, umor”. Cartea este recomandată nu doar adulţilor, ci şi copiilor care au prilejul mai întâi să coloreze acele frumoase desene realizate de Radu Bercea, după care să descopere versurile, pline de înţeles, adevărate pilde.

 

„Am înregistrat-o pe Măicuţa de fiecare dată, cu speranţa într-o viitoare, neştiută când, editare”

„Este un mare Dar de la Dumnezeu să trăieşti în preajma Măicuţei!”, spune dr. Gabriela Platon, stareţa Mănăstirii Voroneţ, care a fost impresionată, uimită de fiecare dată de „extraordinara memorie din care reproduce poezii <kilometrice>, de câte 20 şi 30 de strofe, spuse cu un talent actoricesc care o face de neegalat”. Această „cărticică”, speră stavrofora dr. Gabriela Platon, va deveni o mică bucurie pentru cei care au mai auzit-o pe Măicuţă recitând, dar şi pentru cei care acum o pot descoperi, imaginându-şi-o recitând, la ceas aniversar, la împlinirea anul acesta a 28 de ani de când Măicuţa „providenţială pentru Voroneţ”, cum a numit-o ÎPS Pimen, reînvie Sfânta Mănăstire Voroneţ.

„Istoria a dovedit că memoria vie mai poate pierde, în timp, în faţa scrisului. Este motivul pentru care, cu consecvenţă, am înregistrat-o pe Măicuţa de fiecare dată, cu speranţa într-o viitoare, neştiută când, editare”, a povestit stareţa Voroneţului, care promite şi alte surprize editoriale... cu Măicuţa, cea plină de har, de înţelepciune, de iubire, de credinţă strămoşească.

 

Elena Nandriş: „Limba, credinţa, pământul sunt strunele sufletului românesc care dor şi nu trebuie atinse”

La lansarea volumului „Poeziile Măicuţei” a fost prezentă şi Elena Nandriş, primarul satului Mahala, regiunea Cernăuţi - Ucraina, o luptătoare pentru păstrarea limbii, conştiinţei naţionale şi a identităţii românilor ucraineni din cele patru sate care intră în componenţa comunei. Ea le-a mulţumit măicuţelor de la Voroneţ pentru susţinere. „Noi suntem  români de veci, de când ne ţinem minte, din moşi, strămoşi. Atestarea documentară a satului nostru este de la 1472, când satul Mahala, fost Ostriţa, a fost făcut danie Mănăstirii Putna. Dacă Ştefan cel Mare a avut ce să dea Mănăstirii Putna, înseamnă că eram şi până atunci români. Am fost români, suntem români şi vrem să rămânem români şi ne doare pe toţi de cei care au fost omorâţi la Lunca, de sutele de români deportaţi în Siberia. Într-o comunitate de 7.000 de români există trei biserici româneşti, în patru sate de români, şi Slavă Domnului slujbele sunt în limba română. Noi nu ne-am dezis de limba noastră, de credinţa noastră. De aceea, mă rog aici şi acolo, rugaţi-vă şi dumneavoastră pentru noi, rugaţi-vă pentru mai marii satelor, oraşelor şi ţărilor ca să le dea Dumnezeu minte, să le dea înţelepciune, să nu rămânem bătaia de joc. Limba, credinţa, pământul sunt acele strune ale sufletului românesc care dor şi nu trebuie atinse în nici un fel. Ce este mai scump ca limba mamei,  credinţa pe care o avem noi toţi şi pământul unde ne-am născut, pământul stropit cu sângele moşilor şi strămoşilor noştri? Asta este cel mai scump, asta este ce ne doare. Bunul Dumnezeu să aducă pace şi înţelegere între popoare”, a fost îndemnul rugător, rostit cu lacrimi în ochi, de primarul Elena Nandriş.

Având un glas foarte frumos, primăriţa a interpretat şi un cântec popular, în aplauzele celor prezenţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Poeziile Măicuţei”, volum lansat în Duminica Floriilor, la Mănăstirea Voroneţ.
 Vizualizări articol: 1589 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Poeziile Măicuţei”, volum lansat în Duminica Floriilor, la Mănăstirea Voroneţ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei