Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 95 (7096)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Blestemul crimelor neelucidate

Indivizii care au ucis trei bătrâni, în aceeaşi localitate din Suceava, liberi şi azi, la ani buni de la comiterea crimelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Indivizii care au luat viaţa a trei bătrâni din Milişăuţi sunt liberi şi astăzi printre noi, la 14 ani, respectiv 5 ani de la comiterea omorurilor. Asemănările dintre cazurile de omor nu se opresc la faptul că s-au petrecut la Milişăuţi. Modul în care au fost comise omorurile - victime atacate în casă şi bătute cu multă cruzime, scopul – jaful, aceeaşi localitate de domiciliu a victimelor, dar şi a suspecţilor de omor. Este vorba de romi din Arbore, care au fost suspecţi ori chiar inculpaţi pentru omor, însă care au scăpat de acuzaţii, nefiind suficiente probe împotriva lor. 
La solicitarea Monitorului de Suceava, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava ne-a transmis un punct de vedere oficial cu privire la anchetele din aceste cazuri.

 

Soţ şi soţie, omorâţi în case. Doi romi din Arbore au fost principalii suspecţi

În dimineaţa zilei de 20 mai 2005, soţii Gheorghe şi Elena Hreniuc, ambii în vârstă de 70 de ani, au fost găsiţi decedaţi în propria casă din Milişăuţi de către o nepoată. În locuinţă fusese un adevărat măcel. Bătrânii avea leziuni înfiorătoare, iar pereţii erau stropiţi cu sânge. Loviturile fatale au fost aplicate cu picioarele de la mai multe scaune găsite de autori în casă. Din casă, criminalii au plecat cu mai multe bunuri şi o mică sumă de bani.

Judiciariştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale Suceava au avut un numeros cerc de suspecţi, care i-a vizat în mod special pe nişte indivizi de etnie romă din comuna Arbore, cunoscuţi ca hoţi din locuinţe.

La un moment dat anchetatorii au fost foarte aproape de a pune sub acuzare doi romi din Arbore, însă nu au putut dovedi cu probe că aceştia sunt autorii.

Referitor la acest caz, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava ne-a transmis doar că omorul comis acum 14 ani se află încă în evidenţele cu autori necunoscuţi şi că se continuă activităţile specifice pentru descoperirea autorilor.

 

Din nou omor cu multă violenţă la Milişăuţi, din nou suspecţi din Arbore

Anii au trecut de la dublul asasinat din 2005, fără ca autorii să ajungă după gratii, iar pe 22 mai 2014, Garofina Moţoc, o femeie în vârstă de 70 de ani, din Milişăuţi, a fost găsită moartă în propria casă, cu multiple leziuni produse prin agresiune şi cu indicii că a fost şi agresată sexual înainte de a fi ucisă. Femeia locuia singură şi se deplasa cu greutate, având o pareză pe partea stângă. Din ancheta ulterioară a rezultat că omorul a fost comis în scop de jaf, femeia fiind ucisă pentru 600 de lei.

Femeia era moartă de cinci zile atunci când a fost găsită, ceea ce a făcut ancheta şi mai anevoioasă. Din primul moment pista anchetatorilor a fost legată de doi tineri din comunitatea de romi de la Arbore care au comis în acea perioadă mai multe furturi din locuinţe, o parte dintre acestea la Milişăuţi. Cei doi se plimbau din casă în casă ziua şi căutau de furat.

 

Hoţi din locuinţe, puşi sub acuzare pentru omor. Ambii au fost declaraţi nevinovaţi

Vasile Mădălin Paşcu, pe atunci în vârstă de 21 de ani, aciuat în comunitatea de romi din Arbore, a fost primul inculpat pus sub acuzare în acest dosar. După aproape doi ani de anchetă, perioadă în care Vasile Mădălin Paşcu a fost şi arestat preventiv mai bine de două luni, suspectul a primit ordonanţă de clasare, fiind declarat nevinovat. Asta după ce multiplele teste ADN nu l-au „plasat” la locul faptei. Avocatul acestuia, Tudor Sălăgean, încearcă acum să obţină despăgubiri la CEDO pentru perioada în care Paşcu a fost arestat preventiv, pentru ca ulterior să fie declarat nevinovat.

Următorul pe lista inculpaţilor în cazul acestei crime a fost un minor în vârstă de 15 ani, la data omorului din mai 2014, cel care acţiona împreună cu primul la comiterea de furturi.

Vasile Vlăduţ P., din Arbore, a fost trimis în judecată de procurori, dar achitat de Curtea de Apel Suceava, atât pentru infracţiunea de tentativă de viol urmată de moartea victimei, cât şi pentru tâlhărie calificată. Practic, toată ancheta care s-a învârtit în jurul celor doi s-a năruit.

 

Judecătorii întârzie cu motivarea, ceea ce întârzie şi reluarea anchetei

Referitor la acest caz, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a transmis că nu a primit încă motivarea judecătorilor cu privire la decizia de achitare a inculpatului Vasile Vlăduţ P. Asta deşi soluţia de achitare a acestuia este dată din luna iulie a anului trecut.

„Ulterior primirii acestei comunicări, având în vedere soluţia adoptată de Curtea de Apel Suceava, se vor efectua demersuri pentru reluarea anchetei, pentru identificarea autorului sau autorilor comiterii faptei, însă în acest moment este prematură oferirea oricăror detalii”, au transmis procurorii. Acest caz de omor, fiind mult mai recent, are probabil mai multe şanse de a nu rămâne pentru totdeauna cu autorii nepedepsiţi. Totuşi, misiunea procurorului criminalist şi a poliţiştilor judiciarişti pare foarte complicată, având în vedere că toată ancheta de până acum s-a învârtit în jurul celor doi hoţi din locuinţe declaraţi nevinovaţi.

Se pare că anchetatorii caută autorii crimei tot în comunitatea de romi de la Arbore, dacă nu chiar printre apropiaţii celor doi. De altfel, cei doi inculpaţi au fost declaraţi nevinovaţi din lipsă de probe clare, cel puţin Vasile Mădălin Paşcu, fără ca asta să însemne 100% că nu au participat la omor. Din punct de vedere al legii însă, cei doi sunt „curaţi” ca lacrima. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Indivizii care au ucis trei bătrâni, în aceeaşi localitate din Suceava, liberi şi azi, la ani buni de la comiterea crimelor.
 Vizualizări articol: 2825 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Indivizii care au ucis trei bătrâni, în aceeaşi localitate din Suceava, liberi şi azi, la ani buni de la comiterea crimelor5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei