Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 mar 2019 - Anul XXIV, nr. 54 (7055)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atenţie!

Câteva zeci de suceveni cardiaci şi diabetici au rămas, din ianuarie, fără permis de conducere, după modificarea legii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Posesorii de permis de conducere care au afecţiuni cardiace, diabet sau anumite afecţiuni psihice şi neurologice pot rămâne fără permis dacă medicul lor de familie sesizează Poliţia Rutieră că problema lor medicală este pe lista celor care pot pune în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic, conform Legii nr. 345/2018, în vigoare din 3 ianuarie 2019. Conform art. 22 (6) din legea care acţionează de la începutul acestui an, orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier, aflat în evidenţa sau îngrijirea sa, prezintă afecţiuni medicale prevăzute în ordinul ministrului Sănătăţii, referitor la aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, „este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistenţă medicală autorizată, cu diagnosticele constatate” şi să consemneze acest lucru în fişa medicală a conducătorului.

În baza biletului de trimitere, în termen de trei zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, persoana care posedă permis de conducere este obligată să se prezinte la o unitatea de asistenţă medicală autorizată pentru a efectua examinarea medicală de specialitate.

Dacă se stabileşte că persoana care posedă permis de conducere este inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, unitatea medicală este obligată, în termen de o zi de la data constatării, să comunice rezultatul examinării către Poliţia Rutieră, către medicul trimiţător, precum şi persoanei declarate inaptă. În cazul în care, în termen de 30 zile de la data comunicării biletului de trimitere, medicul trimiţător nu este înştiinţat de către unitatea de asistenţă medicală autorizată asupra rezultatului examinării, acesta este obligat să comunice Poliţiei Rutiere numele, prenumele şi codul numeric personal al persoanei aflate în evidenţa sau îngrijirea sa, precum şi informaţia că aceasta a fost trimisă să se prezinte pentru o examinare medicală în conformitate cu prevederile acestei legi. La data primirii comunicării prevăzute, Poliţia Rutieră retrage permisul de conducere al persoanei respective, făcând menţiune despre aceasta în evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie. Măsura dispusă i se comunică, de îndată, conducătorului auto.

 

  • Afecţiunile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcţiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranţa rutieră

 

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, ieri, că de la începutul acestui an la Poliţia Rutieră Suceava s-au primit de la medici câteva zeci de adrese referitoare la probleme medicale care au dus la anularea permisului de conducere din motive medicale. „Se primesc săptămânal câte 5-6 adrese de la medici. Cele mai multe au fost pentru probleme cardiace, diabet şi afecţiuni psihice, în principal epilepsie”, a declarat prefectul de Suceava.

În cazul în care posesorul permisului de conducere nu se prezintă la poliţie să-l predea, vine poliţistul la uşă. Mirela Adomnicăi a precizat că cei care sunt nemulţumiţi de diagnosticul medicului de familie sau al medicului specialist îl pot contesta la Institutul de Medicină Legală din Iaşi.

Legea nr. 345/2018 şi Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1530/2017 au fost adoptate după ce o directivă europeană din 2016 a hotărât ca toate statele membre UE să includă mai multe restricţii cu privire la bolile din cauza cărora sunt puse în pericol atât viaţa conducătorului, cât şi cea a celorlalţi participanţi la trafic.

În ordin se arată că afecţiunile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcţiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranţa rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul.

În cazul mai multor astfel de afecţiuni, printre care bradiaritmii, tahiaritmii supraventriculare şi ventriculare, simptome de angină, implantare sau înlocuire a unui stimulator cardiac permanent, pierdere tranzitorie a stării de conştienţă şi a tonusului postural sau sindrom coronarian acut, conducătorilor auto le pot fi eliberate sau reînnoite permisele de conducere auto numai după ce afecţiunea în cauză a fost efectiv tratată şi sub rezerva avizului eliberat de medicul de specialitate cardiologie şi, după caz, prin efectuarea unui control medical periodic. De asemenea, ordinul precizează că în cazul implantării unui defibrilator, boli vasculare periferice, insuficienţă cardiacă sau cardiopatie valvulară însoţită de regurgitare aortică, candidaţilor sau conducătorilor auto nu li se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere.

Un candidat sau un conducător auto care suferă de diabet zaharat şi care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înţelege riscurile hipoglicemiei şi că este capabil să ţină sub control aceste episoade. Nu se eliberează şi nu se reînnoiesc permisele de conducere auto în cazul solicitanţilor sau conducătorilor auto care nu au primit informaţii referitoare la aceste riscuri şi nu sunt deplin conştienţi de implicaţiile hipoglicemiei.

În cazul în care un candidat sau un conducător auto cu diabet zaharat urmează un tratament medicamentos, eliberarea sau reînnoirea permiselor se efectuează numai pe baza avizului medicului diabetolog şi, după caz, pe baza unor controale medicale periodice efectuate la intervale de maximum cinci ani. Lista completă a afecţiunilor care influenţează capacitatea de a conduce un vehicul mai are prevederi referitoare la epilepsie, probleme de vedere şi auz, dependenţa de alcool, droguri şi medicamente etc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câteva zeci de suceveni cardiaci şi diabetici au rămas, din ianuarie, fără permis de conducere, după modificarea legii.
 Vizualizări articol: 4995 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Câteva zeci de suceveni cardiaci şi diabetici au rămas, din ianuarie, fără permis de conducere, după modificarea legii3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei