La Centrul de Resurse pentru Educație și Dezvoltare (CRED) din Grădinița cu Program Prelungit „Pinocchio” Fălticeni s-au desfășurat în perioada 28 februarie – 1 martie cursurile de formare pentru cadrele didactice din învățământul preșcolar din municipiul și zona Fălticeni cu tema „Abordări curriculare integrat-creative”. Cursurile, inițiate de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, fac parte din Programul județean de dezvoltare profesională a cadrelor didactice din învățământul preșcolar și au fost inițiate de inspectorul școlar pentru Educație Timpurie, prof. Daniela Răileanu, și au fost susținute de formatorii Andreia PetcușiCorina Pișta, de la Asociația „Learning by Teaching” București.
În cele două zile au fost prezentate strategii de aplicare integrat-creativă a conținuturilor curriculumului preșcolar, cu accent pe metode care sporesc potențialul intelectual al copiilor, prin angajarea lor la un efort personal în actul învățării și care se finalizează cu o eficiență formativă maximală.
Prof. Adriana Samson, coordonator CRED Fălticeni, ne-a spus: „O secvență a cursului a constat în prezentarea unei activități demonstrative cu preșcolarii, susținută la Muzeul Apelor «Mihai Băcescu», unde s-a arătat faptul că muzeul poate deveni un loc atractiv nu doar pentru o vizită, ci și pentru ateliere de lucru cu preșcolarii. «ȘTIM – cicluri de viață și circuite în natură» s-a materializat într-o multitudine de situații de învățare: lectură, observare disecție, experiment, utilizarea lupei în observarea părților componente, a organelor interne la pește, plutirea corpurilor, observarea peștilor din acvarii, a ecosistemelor, activități de joc și mișcare, cântec, abilități practice, frământări de limbă, comunicare, per ansamblu – bucuria și plăcerea de a învăța în medii și contexte variate. Experimentul a avut o deosebită valoare formativă. Copiii au fost puși în situația de a explora și a descoperi elemente cheie în procesul de formare a capacităților și atitudinilor de învățare. Joaca educativă prin experimente științifice a concentrat atenția și starea de bine a preșcolarilor, astfel încât intelectul lor să fie pregătit să absoarbă informațiile de bază în primii ani de școală”.
Profesionalismul formatorilor, creativitatea și ingeniozitatea de care au dat dovadă au condus la însușirea de către cadrele didactice participante la cursuri a unor repere clare de organizare a conținuturilor învățării în manieră integrată, a unor strategii inovative deînvățare a copilului mic prin explorări și experiențe în situații de joc, prin adaptarea conținuturilor învățării la realitatea cotidiană, precum și la preocupările, interesele, înclinațiile și aptitudinile copilului.




