Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 dec 2018 - Anul XXIII, nr. 287 (6997)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În primă fază

Dosarul „Vîju-Pitisciuc” s-a lăsat cu condamnări cu închisoare pentru principalii inculpaţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dosarul cunoscut şi sub denumirea „Vîju-Pitisciuc” începe să se clarifice la mai bine de şase ani din momentul în care a ajuns pe masa judecătorilor. Până să se ajungă aici, dosarul a fost plimbat între instanţe şi parchet, iar la un moment dat a fost retrimis la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava în vederea remedierii neregularităţilor din rechizitoriu. Acest lucru s-a întâmplat, iar ancheta judecătorească a fost reluată. Ieri, magistraţii de la Tribunalul Suceava au dat o primă soluţie, cu menţiunea că pedepsele pronunţate nu sunt definitive şi pot fi atacate la Curtea de Apel Suceava.

Alexie Pitisciuc, zis „Vîju”, a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare. Marian Catrinar, Alexandru Constantin Flocea, zis „Ali”, Ionel Marius Şecman, zis „Copilu”, şi Ştefan George Flocea au primit fiecare câte 7 ani de închisoare, cei patru fiind judecaţi şi pentru tentativă omor. De altfel, în cazul fraţilor Flocea, al lui Catrinar şi al lui Şecman instanţa a mai decis să-i oblige să plătească părţii vătămate, Gavril Dumbravă, suma de 400.000 de lei cu titlu de daune civile.

Celelalte persoane trimise în judecată în acest dosar şi-au aflat la rândul lor pedepsele, după cum urmează:

- Ionel Flocea, zis „Plai” – 3 ani şi 6 luni de închisoare;

- Vasile Tiberiu Flocea, zis „Plăcintă” – 4 ani cu suspendare sub supraveghere şi 6 ani şi 6 luni termen de încercare;

- Eugen Miftodie Lucuţar – 3 ani cu suspendare sub supraveghere şi 5 ani şi 6 luni termen de încercare;

- Ilie Iulian Ţîfui – 2 ani şi 6 luni cu suspendare sub supraveghere şi 4 ani termen de încercare;

- Cristi Costel Hurjui – achitat;

- Ionel Flocea, zis „Bombonel” - încetat procesul penal ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale;

- Laurenţiu Constantin Lehaci – 2 ani şi 6 luni cu suspendare sub supraveghere şi 4 ani şi 6 luni termen de încercare;

- Marinel Creuco – achitat;

- Vasile Creuco – achitat;

- Ionica Ecaterina Chiriac – achitată;

- Toader Flutur – achitat.

 

Ce spun procurorii

Potrivit anchetatorilor, gruparea infracţională s-a constituit la începutul anului 2008 şi a comis zeci de fărădelegi pe raza localităţilor Gura Humorului, Frasin, Stulpicani, de la şantaj, lipsire de libertate, tâlhării, la violuri etc.

Procurorii DIICOT susţin că membrii grupării „au creat un sentiment de panică în zona de acţiune, inclusiv pe fondul lipsei de ripostă şi fermitate a organelor locale de poliţie”.

„Membrii grupării îşi exercitau controlul asupra acestor zone, unde, prin folosirea forţei şi a ameninţărilor percepeau <taxe de protecţie> şi <taxe de şmecher> mai multor categorii de persoane (administratori de societăţi comerciale, transportatori de persoane, mici întreprinzători etc.)”, se arată în rechizitoriul care cuprinde nu mai puţin de 261 de pagini.

Mare parte dintre membrii grupării au fost cercetaţi şi în alte câteva zeci de dosare penale. Aproximativ 70 de dosare în perioada 2008-2011, dosare înregistrate la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc, care nu au mai ajuns în instanţă, ca urmare a împăcării părţilor sau retragerii plângerilor prealabile.

Anchetatorii susţin că au existat multe alte victime care nu au mai sesizat autorităţile de frica repercusiunilor membrilor grupării, situaţie care i-a încurajat pe aceştia în continuarea fărădelegilor, creându-le impresia că nu pot fi atinşi de braţul legii.

 

Bătut cu bâte de baseball, pentru că fiica sa a reclamat o tentativă de viol la poliţie

Una dintre faptele pentru care au fost trimişi în faţa judecătorilor s-a petrecut pe data de 16 mai 2010, atunci când patru membri ai grupării, George Ştefan Flocea, Vasile Tiberiu Flocea, Ionel Flocea şi Vasile Ostanschi, l-au bătut pe un bărbat din Stulpicani. Motivul a fost răzbunarea, pentru că fiica bărbatului bătut a depus plângere penală după ce a fost victima unei tentative de viol comise în 2007 de Gheorghe Pitisciuc, alias „Vîju cel mic”, şi de alţi doi amici de-ai acestuia.

În timpul cercetărilor privind reclamaţia de tentativă de viol, se arată în rechizitoriu, familia victimei a fost ameninţată să renunţe la plângere.

Tot în luna mai a anului 2010, se arată în rechizitoriul DIICOT Suceava, inculpaţii Alexandru Constantin Flocea şi Marian Catrinar i-au cerut unui bărbat din Stulpicani suma de 700 de lei, reprezentând „taxă de protecţie”.

Pentru că nu a vrut să le plătească, cei doi inculpaţi, alături de un al treilea, Ionel Remus Şecman, i-au lovit maşina bărbatului şantajat cu bâte de baseball şi pietre, valoarea distrugerilor fiind estimată la 4.000 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarul „Vîju-Pitisciuc” s-a lăsat cu condamnări cu închisoare pentru principalii inculpaţi.
 Vizualizări articol: 2838 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Dosarul „Vîju-Pitisciuc” s-a lăsat cu condamnări cu închisoare pentru principalii inculpaţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei