Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 dec 2018 - Anul XXIII, nr. 287 (6997)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cerere

Deputatul sucevean USR Daniel Popescu a solicitat MAI date cu privire la numărul de copii români născuți în afara țării în perioada 2007-2018

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul sucevean USR Daniel Popescu a interpelat Ministerul Afacerilor Interne în legătură cu numărul de certificate de naștere emise pentru copiii născuți din cel puțin un cetățean român în diaspora din anul 2007 și până în prezent. În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Daniel Popescu a precizat că a solicitat aceste informații pentru a putea dimensiona în mod corect creșterea naturală a numărului de români din diaspora în această perioadă. Deputatul Daniel Popescu a spus că Ministerul Afacerilor Interne a transmis situația numerică a cetățenilor români născuți în străinătate, defalcată pe ani și țări, din care rezultă că numărul de români a crescut considerabil mai ales în țările în care comunitățile de români sunt foarte numeroase. De exemplu, înItalia, numărul certificatelor emise în 2007 a fost de 12.689, iar în 2008 de 13.673. În anul 2009 s-au emis 13.712 certificate, iar în 2010 - 15.281. „În anul 2011 s-a înregistrat cel mai mare număr de certificate - 16.090. Ulterior, acesta a început să scadă simțitor, ajungând în 2018 (nivelul lunii septembrie) la 1.746.  În total, în perioada 2007-2018 (septembrie), în Italia s-au născut 144.983 de cetățeni români. Un alt exemplu este Spania, unde în anul 2007 s-au înregistrat 9.155 de certificate, în 2008 - 10.542 de certificate, în 2009 - 8.707, iar în 2010 - 9.017. După această dată, numărul de certificate emise anual a început să scadă, la nivelul lunii septembrie a anului 2018 fiind înregistrate 835 de certificate. În total, în Spania s-au născut, în perioada 2007-2018, 81.858 de cetățeni români”, a explicat deputatul USR. De asemenea, el a spus că este demn de menționat cazul Marii Britanii, dar și cel al Germaniei. Astfel, în perioada 2007-2018 (septembrie), numărul de cetățeni români născuți pe teritoriul Marii Britanii a fost de 39.903, în timp ce în Germania, în aceeași perioadă, s-au născut 31.026 de cetățeni români.

În contextul celor prezentate mai sus, deputatul USR Daniel Popescu este de părere că aceste date sunt extrem de revelatoare în ceea ce privește tendințele geo-demografice ale diasporei române. „Pe baza acestora pot fi înțelese mai bine o serie de aspecte care îi caracterizează pe cetățenii români din afara granițelor. Țările alese ca destinație de muncă sunt, de obicei, cele mai apropiate din punct de vedere cultural și lingvistic (Italia, Spania) și printre cele mai prospere din punct de vedere economic (Germania, Marea Britanie)”, a precizat Daniel Popescu. În alegerea acestora, a contat bineînțeles și gradul de deschidere al țărilor respective față de imigranți și mai ales faptul că România a devenit membru cu drepturi depline al Uniunii Europene începând cu 2007. Ceea ce este foarte important de punctat este faptul că numărul nașterilor de cetățeni români în afara granițelor țării arată, de fapt, seriozitatea cu care românii de peste hotare iau în calcul stabilirea definitivă în statele de adopție.

În final, Daniel Popescu a declarat că „este evident că, atunci când - tânăr fiind - alegi să îți întemeiezi o familie și să ai copii peste hotare, cu greu mai poți vorbi de o eventuală întoarcere în România. Copiii născuți peste hotare din cel puțin un părinte român reprezintă un semnal destul de clar al faptului că părinții respectivi iau în calcul stabilirea definitivă în afara granițelor și, implicit, divorțul de România.”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul sucevean USR Daniel Popescu a solicitat MAI date cu privire la numărul de copii români născuți în afara țării în perioada 2007-2018.
 Vizualizări articol: 1301 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Deputatul sucevean USR Daniel Popescu a solicitat MAI date cu privire la numărul de copii români născuți în afara țării în perioada 2007-20185.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei