Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 dec 2018 - Anul XXIII, nr. 287 (6997)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Din nou la drum

Mocăniţa din Moldoviţa va circula de mâine cu două trenuri pe zi, pe toată perioada sărbătorilor de iarnă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mocăniţa de la Moldoviţa va porni din nou la drum în perioada sărbătorilor de iarnă, pe acelaşi traseu de linie îngustă dintre Moldoviţa şi Argel. Începând de sâmbătă, 22 decembrie, şi până după Sfântul Ioan, trenuleţul va face zilnic curse regulate pe pitorescul traseu de pe Valea Moldoviţei, cu o lungime de 12 kilometri.Turiştii veniţi să-şi petreacă sărbătorile în Bucovina vor putea circula cu trenuleţul în două curse organizate începând cu orele 10.00 şi 14.00 pe traseul Moldoviţa-Argel, capacitatea de transport a celor opt vagoane fiind de circa 350 de locuri.

Cu toate piedicile întâmpinate şi plângerile venite pe numele lui Georg Hocevar, austriacul care a investit şi revitalizat traseul trenuleţului de munte, după o perioadă de întrerupere, plecarea Mocăniţei s-a făcut în mod civilizat din Gara CFR Moldoviţa, preluată de investitor. Eforturile făcute de administratorul mocăniţei de a moderniza în permanenţă condiţiile de călătorie şi îmbarcare au dus la amenajarea de case de bilete, locuri de aşteptare şi toalete moderne.

În acelaşi timp calitatea materialului rulant va creşte cu siguranţă nivelul de confort şi siguranţă al călătoriilor, după ce turiştii vor putea circula începând cu acest sezon în câteva vagoane de epocă proaspăt renovate, încălzite cu sobe cu lemne pentru perioada de iarnă. Garniturile vor fi tractate de trei locomotive cu abur de tip Reşiţa, modele ale anilor 50 ai secolului trecut, acţionate cu lemn şi cărbune. Cele trei locomotive, denumite Bucovina, Huţulca şi Moldoviţa, aşteaptă zilnic turişti pentru călătorii în timp pe un traseu pitoresc care urmăreşte pârâul Moldoviţa şi valea cu acelaşi nume, o zonă cu case bucovineneşi livezi cu căpiţe de fân, precum şi fânare risipite pe văile muntelui. După o călătorie de 12 kilometri printr-un decor de basm, traseul micului trenuleţ de munte se opreşte într-o poiană din satul Argel, aflată la marginea pădurii de brad, unde turiştii sunt aşteptaţi la o masă cu mâncăruri bucovinene din zona de munte şi unde pot gusta o afinată sau un vin fiert lângă un foc de tabără. De aici turiştii au posibilitatea să facă scurte plimbări cu sania trasă de cai prin împrejurimile satului Argel. Preţul unui bilet este de 30 de lei pentru adulţi şi 15 lei pentru copii cu vârste între 6 şi 16 ani, cei sub 6 ani având acces gratuit, dar numai însoţiţi de părinţi.

 

Plângerile penale împotriva administratorului Mocăniţei au fost retrase, acesta continuând dezvoltarea traseului turistic

Două plângeri penale depuse împotriva administratorului Mocăniţei, Georg Hocevar, care este şi preşedintele Asociaţiei pentru Păstrarea Liniilor Ferate Înguste din România, au adus în primăvara trecută o renunţare vremelnică la folosirea Gării CFR Moldoviţa şi la stagnarea investiţiilor în dezvoltarea căii ferate turistice. Prima plângere a fost depusă de reprezentanţii CFR, care îl acuzau de distrugere pe proprietarul Mocăniţei Huţulca. Georg Hocevar fusese ameninţat de aceştia că va fi acţionat în instanţă, chiar din perioada în care amenaja calea ferată spre gară în urma aprobărilor primite din partea conducerii primăriei, care este intabulată pe respectivul teren. Ulterior, din partea Inspectoratului de Stat în Construcţii s-a făcut o sesizare cu privire la faptul că lucrarea ar fi fost executată în lipsa unei autorizaţii de construcţie conform Legii 50/1991, deşi lucrările respective se încadrau la reparaţii de căi de comunicaţii, pentru care nu e necesară o autorizaţie de construcţie. În urma celor două sesizări, pe numele proprietarului mocăniţei a fost deschis un dosar penal, iar după ce în primă fază a fost audiat în calitate de martor, el a devenit ulterior suspect.

Lucrurile s-au limpezit în această toamnă, când Georg Hocevar a scăpat definitiv de plângerile penale depuse împotriva sa, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc au dispus neînceperea urmăririi penale şi au clasat cauzele. Acest lucru a mai demonstrat încă o dată bunele intenţii ale investitorului austriac în zona Moldoviţei, el dorind o dezvoltare ce poate aduce  bunăstare tuturor. Acest moment poate constitui şi semnalul continuării investiţiilor, prin amenajarea în zona gării a unei parcări şi asigurarea de condiţii civilizate de circulaţie şi prelungirea traseului de cale ferată prin pitoreasca zonă de pădure a Bucovinei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mocăniţa din Moldoviţa va circula de mâine cu două trenuri pe zi, pe toată perioada sărbătorilor de iarnă.
 Vizualizări articol: 3097 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mocăniţa din Moldoviţa va circula de mâine cu două trenuri pe zi, pe toată perioada sărbătorilor de iarnă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei