Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 dec 2018 - Anul XXIII, nr. 281 (6991)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Seceta patriotismului şi buruiana ”patriotului local”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mă văicăream că nu avem un partid patriotic, iar seceta patriotismului a pârjolit ţara şi a secat fântânile. Iată că, pe acest fond de anemiere până la deces a iubirii de ţară, a odrăslit brusc, din otrava circumstanţelor, buruiana ”patriotului local”.

Patrioţi locali erau până acum şefii politici ai maghiarilor care, în numele unei iubiri etnice zonale, voiau şi vor o ţară ungurească în mijlocul României. Că băştinaşul Ioşca din Covasna nu vrea aşa ceva, ba chiar e supărat că plodul lui, Ioşca cel mic, a fost separat şcolar de prietenul lui de uliţă, Ionică, iar în recreaţie nu se mai joacă în două limbi pe care le deprindeau unul de la celălalt şi le erau amândurora de folos, ci fiecare între zidurile despărţitoare ale etniei, nu mai contează. Mai marii politici vor altceva şi Ioşca, asemeni lui Ion, funcţionează doar pe post de carne de tun electoral. Dar asta-i o poveste veche, care a îmbogăţit deopotrivă politicienii ambelor tabere şi a lăsat zonele sărace, fără şosele şi cu closete în grădină.

Noua explozie ”patriotică” porneşte de la nişte primari obosiţi de prea mult somn şi de la nişte latifundiari politici numiţi baroni local. Ei au scos pe piaţa de Crăciun un produs retuşat care se cheamă, în ambalajul feeric al prostirii cumpărătorului, ”patriotism local”. Unul Cherecheş, de lângă grinda de sus a ţării, vrea să facă o mică patrie numită Provincia Transilvaniei de Nord, iar altul, pe nume Boc, primar de Cluj, o Transilvanie de Vest la care s-a asociat, nemulţumit pe bună dreptate de Bucureşti, unul Chiriţă sau Chirilă, primar de Iaşi, care asociază – de parcă ar fi parcela de grădină a mumă-sii – un fel de Moldovă care se face vestică, anulând Bucureştii, identificaţi – limpede – cu unul Dragnea. El se păcăleşte, aşa cum se păcălesc toţi ”patrioţii local”, fiindcă prăduitori ai României sunt mai mulţi, nu doar cel citat mai sus.

De ce mi se pare fals şi chiar imbecil, dacă nu criminal, acest ”patriotism” pe bucăţele? Aceste noi voievodate, visate de bogătaşii risipiţi egal pe teritoriul naţional, vor anula, oricât de bine le-ar garnisi cu argumentul că doar aşa fac autostrăzi între Pocreaca de Jos şi Pocreaca de Sus, substanţa visului secular de unitate al românilor. Numai că acei români se pare că nu mai sunt, iar urmaşii pe care i-au lăsat, gen Boc, Cherecheş şi ăilalţi, sunt încurcaţi la maternitate, luaţi din greşeală, nefiind legitimi. România Mare, care nici măcar nu mai e mare, fiindcă nişte teritorii sunt dincolo de graniţe, unele la ”prietena” Ucraina, altele numindu-se Republica (rusă şi sovietică în multe privinţe) Moldova, multe…

România, ţara care se învecinează cu români, orfană de patrioţi şi preluată de scursuri autohtone care au stricat, vândut şi dărâmat tot ce stătea în picioare, şi-a găsit ”salvarea”, iată, în primarii şi baronii locali care se vor cu totul autonomi. Aceşti bulibaşi de primării şi de averi vor mai mult, întorcându-se la principiul medieval al puterii locale absolute. Vor face ei mai mult pentru cnezatele şi voievodatele lor? Vor face ceea ce au făcut şi până acum, averi pentru ei, iar România, care oricum e ciuntită, se va face zob, spre încântarea atâtora.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Seceta patriotismului şi buruiana ”patriotului local”.
 Vizualizări articol: 3565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Seceta patriotismului şi buruiana ”patriotului local”4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei