Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 dec 2018 - Anul XXIII, nr. 280 (6990)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Verdict

Ani grei de închisoare pentru mai mulţi indivizi care torturau persoane şi le trimiteau la cerşit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La trei ani după ce procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a clanului de romi din Câmpulung Moldovenesc acuzaţi că exploatau persoane prin practicarea cerşetoriei, victimele fiind supuse unor torturi şi tratamente inumane, iar toţi banii câştigaţi fiind folosiţi de traficanţi pentru a-şi cumpăra maşini şi locuinţe, magistraţii de la Tribunalul Suceava au dat ieri verdictul.

S-au dat ani grei de închisoare pentru toate cele şase persoane trimise în judecată, cea mai mare fiind în cazul lui Gheorghe Lazăr, de 79 de ani, individul considerat a fi capul grupării.

Acesta a primit 12 ani şi 8 luni de închisoare, la care se adaugă un rest de pedeapsă de 3.753 de zile, şi asta pentru că a comis faptele în perioada de încercare după ce fusese eliberat din închisoare mai rapid. El fusese condamnat la închisoare pentru două crime, victimele fiind două tinere, care au fost folosite tot la cerşit.

Ceilalţi inculpaţi, rude ale septuagenarului, au primit şi ei ani grei de închisoare. Astfel, Gheorghe Lazăr, de 35 de ani, zis „Norocel”, a primit 10 ani de închisoare, Florea Lazăr, de 25 de ani, a primit 6 ani şi 3 luni de închisoare, Tudor Lazăr, de 45 de ani, a luat 10 ani de închisoare, concubina acestuia, Livica Motan, de 40 de ani, a primit tot 10 ani de închisoare, în timp ce fiul acestora din urmă, Pardalian Lazăr, de 23 de ani, a primit 7 ani de închisoare. Mai trebuie spus că Pardalian Lazăr mai are o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare, după ce a sechestrat şi violat o minoră, şi aceasta victimă a traficanţilor de cerşetori.

Decizia de ieri a Tribunalului Suceava nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţa superioară.

 

Afacere cu cerşetori. Una dintre victime făcea şi câteva sute de lei pe zi

Procurorii DIICOT susţin că inculpaţii au exploatat nu mai puţin de şapte victime, dintre care trei minore, iar faptele s-au comis în perioada 2013-2015.

„Profitând de starea vădită de vulnerabilitate în care se aflau victimele, acestea provenind din familii dezorganizate, cu o situaţie materială deosebit de precară,  inculpaţii le-au exploatat prin obligare la practicarea cerşetoriei în folosul lor, obligându-le să apeleze în mod repetat la mila publicului în diferite localităţi rurale sau urbane, în care săptămânal erau organizate târguri şi pieţe, atât pe raza judeţului Suceava, dar şi în alte judeţe din ţară: Cluj, Neamţ, Botoşani, Arad, Bihor, Iaşi, sumele câştigate fiind însuşite în totalitate de către traficanţi”, arată anchetatorii.

Banii câştigaţi erau de ordinul sutelor de lei în fiecare zi.

De exemplu, una dintre victimele lui Gheorghe Lazăr - ”Norocel” a fost o minoră în vârstă de 15 ani, obligată să cerşească prin pieţe, târguri, în apropierea supermarketurilor şi a unităţilor de cult. Adolescenta primea bani de la trecători şi erau zile când câştiga şi câteva sute de lei, banii fiind însuşiţi în totalitate, susţin anchetatorii, de către „Norocel”. Când victimele nu câştigau suficient în opinia traficanţilor erau bătute, legate şi torturate. Mărturisirile anchetatorilor sunt de-a dreptul îngrozitoare: „A legat-o de mâini şi de picioare, a lovit-o cu pumnii, picioarele şi cu diferite obiecte contondente, după ce mai întâi îi punea un căluş în gură, pentru ca vecinii să nu audă ţipetele victimei, dându-i de mâncare numai resturi adunate de prin gunoaie”, este un pasaj din acuzaţiile aduse „veteranului” Gheorghe Lazăr.

Banii câştigaţi de pe urma acestei afaceri erau însuşiţi în totalitate de către membrii familiei Lazăr, mai spun anchetatorii. „Din aceste sume, Lazăr Gheorghe - tatăl şi Lazăr Tudor - cel mai mare dintre fii, şi-au cumpărat un apartament într-un imobil tip vilă şi şi-au construit o casă, ambele imobile în municipiul Câmpulung Moldovenesc. De asemenea cu sumele câştigate de victime din practicarea cerşetoriei şi-au achiziţionat diferite autoturisme care erau conduse de şoferi <angajaţi> şi cu care se deplasau în diferite localităţi din ţară”, au susţinut procurorii în faţa judecătorilor, în februarie 2015, atunci când au cerut arestarea preventivă a inculpaţilor, aflaţi şi în prezent după gratii.

 

Drama lui Ilie, tânărul orfan rămas fără un picior, după ce-a fost tâlhărit în gară

Ilie (26 de ani) a avut o viaţă chinuită. Mama sa a murit la naştere, iar tatăl său, care lucra ca gunoier, s-a stins şi el după câţiva ani.

A ajuns pe la casele de copii, iar apoi, după ce a făcut 18 ani, a rămas pe drumuri.

Deşi are şi un defect de vorbire, a reuşit totuşi să supravieţuiască şi chiar să termine o şcoală profesională cu profil agricol.

Viaţa chinuită de până atunci a luat o turnură şi mai dramatică după ce în martie 2011, în zona gării din Paşcani, în timp ce se întorcea de la o mănăstire, un cerşetor l-a tâlhărit de cei aproximativ 30 de lei pe care îi avea la el. A încercat să fugă, însă a căzut chiar lângă un tren care s-a pus în mişcare, iar garnitura de tren i-a zdrobit piciorul sub genunchi. La spital, medicii nu i-au mai putut salva piciorul şi astfel a rămas infirm.

 

L-au convins să se urce în maşina lor şi l-au dus la Câmpulung Moldovenesc

Şansele să-şi găsească loc de muncă au devenit practic inexistente, aşa că singura soluţie să reuşească să supravieţuiască a fost să se apuce de cerşit. A învăţat singur să meargă cu cele două cârje telescopice şi a început să apeleze la mila oamenilor.

Acum vreo doi ani şi jumătate, s-a întâlnit prin Rădăuţi cu o tânără care cerşea cu un copil în braţe şi concubinul acesteia, Gheorghe Lazăr, zis „Norocel”, care cerşea şi el, prefăcându-se că e paralizat de o mână şi de un picior.

Iar „Norocel” i-a propus lui Ilie să cerşească împreună prin diferite localităţi. Atunci Ilie a refuzat, presimţind că nu putea avea încredere în acel individ, care ulterior l-a şi ameninţat cu bătaia.

S-au reîntâlnit câteva luni mai târziu pe raza municipiului Suceava. „Norocel”, le-a povestit anchetatorilor tânărul infirm, era într-o maşină, împreună cu fratele său, Tudor Lazăr, iar în maşină se afla şi un alt rom, Pardalian Lazăr.

L-au convins să se urce în maşină spunându-i că merg la Botoşani, acolo unde voia să ajungă şi Ilie, însă au schimbat direcţia de mers şi au oprit la Câmpulung Moldovenesc, la casa de lângă stadionul din localitate a clanului Lazăr.

 

L-a încuiat în cameră şi i-a spus că trebuie să facă zilnic cel puţin 1.000 de lei din cerşit

Ilie le-a povestit procurorilor DIICOT Suceava că odată ajuns la Câmpulung Moldovenesc a fost bătut de Gheorghe Lazăr - ”Norocel” şi obligat să intre în acea casă, fiind încuiat într-o cameră.

Din acel moment i s-a spus că va trebui să cerşească zi de zi pentru „Norocel”, stabilindu-i-se că va trebui să predea la finalul fiecărei zile cel puţin 1.000 de lei.

A stat încuiat o zi şi o noapte în acea cameră, fără nici un pic de mâncare sau un pahar cu apă.

Când l-au scos din camera respectivă, l-au dus cu maşina în judeţul Cluj, în localitatea Dej.

„Aici a cerşit pentru Lazăr Gheorghe timp de o săptămână, fiind supravegheat îndeaproape de el şi nepotul său, Lazăr Pardalian, <aria> fiind în zona târgurilor şi a pieţelor din zonă, respectiv în oraşele Dej, Beclean, Cluj şi Năsăud. Noaptea dormea în maşină, iar la finalul fiecărei zile era percheziţionat corporal de cei doi pentru ca nu cumva să reuşească să ascundă vreun ban din cei pe care i-a obţinut din cerşit”, arată anchetatorii.

Câştiga sume de până într-o sută de lei, fiind bătut zilnic din această cauză.

„În afara faptului că era înjurat şi bătut zilnic, <Norocel> îl ţinea flămând şi însetat, dându-i să mănânce o singură dată pe zi, de regulă un colţ de pâine şi o singură bucată de cârnaţ şi cu o cană de apă”, le-a mai povestit Ilie anchetatorilor.

 

A fugit de cei care îl supravegheau şi s-a dus direct la poliţie

La Dej au stat aproximativ o săptămână, după care s-au întors la Câmpulung Moldovenesc, unde Ilie a continuat să cerşească, supravegheat îndeaproape, pentru clanul Lazăr.

Câştiga în medie 50-60 de lei pe zi şi era ţinut într-un regim de teroare, cu bătăi zilnice şi înfometat.

A reuşit să fugă după aproximativ două săptămâni, intrând pe uşa unui local sub pretextul că vrea să bea puţină apă şi fugind, pe o altă uşă, direct la poliţie.

Ulterior, s-a mai întâlnit cu „Norocel”, însă i-a spus acestuia că îl va reclama din nou la poliţie, iar inculpatul l-a lăsat în pace.

 

Tânărul infirm a fost evaluat de psihologi, la cererea anchetatorilor

Anchetatorii au dispus şi o evaluare psihologică a tânărului infirm, specialişti de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava stabilind că „victima prezintă manifestări ale sindromului stres posttraumatic reprezentat prin: dispoziţii depresive - nu dispune de mecanisme de <coping> care să-i permită depăşirea stării de şoc traumatic prin care a trecut - (pierderea interesului de sine); face eforturi să evite locuri, activităţi sau persoane care îi amintesc de traumă; comportament hipervigilent - uneori paranoid; slăbirea memoriei; tulburări de somn; reacţii fizice intense la amintirile traumei (respiraţie rapidă, palpitaţii, transpiraţii); sentimente de neîncredere; trădare”.

Evaluarea psihologică a conturat, susţin procurorii DIICOT, profilul real al unei victime a traficului de persoane.

 

A ajuns la aproape 30 de kilograme, după ce a fost făcută „femeia” unuia dintre traficanţi

Dintre toţi cei şase inculpaţi, septuagenarul Gheorghe Lazăr este acuzat în dosarul DIICOT Suceava şi de tentativă de omor.

Bătrânul Lazăr, cu două crime comise în anii 2000-2001, fapte pentru care a stat 10 ani închis la Penitenciarul Botoşani (a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, dar a fost eliberat după ce a ispăşit jumătate din pedeapsă, pentru că avea vârsta peste 60 de ani), a adus-o pe una dintre victime aproape de moarte.

Victima, care era divorţată şi cu o situaţie materială precară, arată anchetatorii, a fost răpită din curtea unei biserici, sechestrată, legată de mâini şi de picioare, bătută cu bâtele şi hrănită cu resturi de gunoaie.

 

Tot scenariul s-a petrecut în perioada 2011 - toamna lui 2013, la Câmpulung Moldovenesc

„A bătut-o cu picioarele şi cu o bâtă, după care a legat-o cu o sfoară de mâini şi de picioare, spunându-i că din acel moment va fi femeia lui şi va trebui să facă doar ceea ce îi va cere el. (...) Toată perioada în care a fost sechestrată de Lazăr Gheorghe, din cauza terorii în care o ţinea şi a abuzurilor fizice, a slăbit foarte mult, ajungând la o greutate de aproximativ 30 de kilograme. Din cauza bătăilor, fiind lovită frecvent cu o bâtă în zona capului şi a spatelui, a înfometării, a modului în care trebuia să stea când cerşea, respectiv în genunchi direct pe beton, pe toată durata zilei, fiind foarte slăbită, leşina destul de des şi nu-şi aminteşte de unele persoane, locuri sau detalii din perioada în care a fost obligată să cerşească”, sunt fragmente din scenariul conturat de anchetatori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ani grei de închisoare pentru mai mulţi indivizi care torturau persoane şi le trimiteau la cerşit.
 Vizualizări articol: 5275 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Ani grei de închisoare pentru mai mulţi indivizi care torturau persoane şi le trimiteau la cerşit4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei