Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 dec 2018 - Anul XXIII, nr. 280 (6990)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluţie finală

Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava l-au achitat pe cetăţeanul turc acuzat că i-a dat şpagă unui ofiţer de la IPJ Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Soluţie surprinzătoare într-un dosar care priveşte fapte de corupţie şi care s-a finalizat ieri la Curtea de Apel Suceava. Magistraţii acestei instanţe au decis cu două voturi din trei să-l achite de cetăţeanul turc Nihat Palabiyik pentru infracţiunea de dare de mită pentru care procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, l-au trimis în judecată. Soluţia de ieri este definitivă şi vine după ce Tribunalul Suceava îl condamnase pe Nihat Palabiyik la o pedeapsă de 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Cetăţeanul turc a fost acuzat că i-a dat mită ofiţerului Vasile Florin Popescu, din cadrul SIC Suceava. Poliţistul ar fi cerut 500 de euro pe data de 30 aprilie 2015, bani pe care i-a şi primit câteva zile mai târziu de la cetăţeanul turc care are afaceri în România.

„A pretins, direct şi pentru sine, şi a primit, prin intermediul unei alte persoane, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu, suma de 500 euro de la inculpatul Palabiyik Nihat, persoană faţă de care anterior efectuase acte de cercetare penală, iar pentru a obţine această finalitate, a uzat de ascendentul moral conferit de această împrejurare, reliefând ajutorul acordat în acea cauză penală şi a invocat, în mod nereal, calitatea sa de ofiţer <la investigaţii criminale la DIICOT>”, au arătat anchetatorii.

Subcomisarul Popescu şi-a încercat norocul cu cetăţeanul turc încă o dată şi a solicitat alţi 500 de euro pentru a-l proteja ulterior, bani pe care nu i-a mai primit însă.

La scurt timp după ce a perfectat „afacerea” cu Palabiyik, tot în luna mai 2015, ofiţerul a cerut 1.000 de lei de la o altă persoană pe care o cercetase, uzând de ascendentul moral conferit de această împrejurare şi reliefând un pretins ajutor acordat acestuia în ceea ce priveşte modalitatea favorabilă de soluţionare a cauzei care o privea.

 

Toţi ceilalţi inculpaţi din acest dosar au fost condamnaţi

Trebuie spus că Nihat Palabiyik este singura persoană achitată în acest dosar. Toţi ceilalţi inculpaţi şi-au aflat pedepsele încă de acum un an, cea mai grea pedeapsă fiind dată în cazul lui Florin Vasile Popescu.

Fostul ofiţer a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare sub supraveghere, de 2 ani, 5 luni şi 3 zile cu suspendare sub supraveghere la prima instanţă, însă la Curtea de Apel Suceava lucrurile s-au schimbat dramatic. Subcomisarul Popescu trebuie să stea la puşcărie pentru o perioadă de 6 ani şi 10 zile, după ce a fost găsit vinovat pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, trafic de influenţă şi fals în declaraţii.

Preotul Vasile Daniel Merlă, de la Parohia „Sf. Ioan” din Siret, a primit 1 an şi 4 luni, în timp ce alte două persoane, respectiv Ovidiu Stănescu şi Busuioc Stănescu, au primit aceeaşi pedeapsă. În toate cele trei cazuri pedepsele sunt cu suspendare sub supraveghere.

 

Şpaga dată în toaletă şi în parc

Cazul care l-a „înfundat” pe poliţist a fost cel al unei tentative de omor din parcarea Shopping City. „În perioada octombrie 2015 – 18 noiembrie 2015, cu intenţie, a pretins, în mod direct şi pentru sine, suma de 500 de euro, din care a primit efectiv suma de 300 de euro, de la Stănescu Ovidiu, zis <Marius>, şi Stănescu Busuioc, zis <Dragoş>, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui judecător din cadrul Tribunalului Suceava – Secţia Penală învestit cu soluţionarea unei cauze penale privind săvârşirea unei infracţiuni de tentativă de omor de către cumnatul inculpatului Stănescu Ovidiu, promiţând că îl va determina pe magistrat, inclusiv prin intermediul a două persoane, dintre care una avea calitatea de judecător la Tribunalul Suceava, să adopte o soluţie favorabilă în acea cauză, respectiv să dispună punerea în libertate a persoanei respective sau condamnarea sa la o pedeapsă mai blândă”, se arăta în comunicatul DNA Suceava.

Interesant este că prima tranşă de bani s-a dat în toaleta Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. Florin Popescu a încercat să fie cât mai discret, iar pentru a nu fi filmat sau observat l-a chemat pe Ovidiu Stănescu în toaletă, acolo unde a primit cei 300 de euro. A doua tranşă din şpagă, în valoare de 700 de lei, a fost oferită în parcul de la Universitate, ocazie cu care s-a realizat şi flagrantul soldat cu reţinerea ofiţerului, iar mai apoi arestarea sa pentru o perioadă de 30 de zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava l-au achitat pe cetăţeanul turc acuzat că i-a dat şpagă unui ofiţer de la IPJ Suceava.
 Vizualizări articol: 1765 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava l-au achitat pe cetăţeanul turc acuzat că i-a dat şpagă unui ofiţer de la IPJ Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei