Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 216 (6926)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment

La Vatra Dornei se desfăşoară Convenţia Europeană a Munţilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asociaţia Europeană a Zonelor Montane – Euromontana şi Agenţia Zonei Montane organizează, în perioada 25-27 septembrie 2018, la Vatra Dornei, Convenţia Europeană a Munţilor, ediţia a XI-a. Evenimentul are loc în contextul Anului Centenar 2018 şi al Anului European al Patrimoniului Cultural, având ca temă “Patrimoniul cultural, motor al creativității, inovării şi dezvoltării socio-economice pentru viitorul zonelor montane”.

“Această Convenţie Europeană a Munţilor îşi propune să aducă patrimoniul cultural al zonei montane mai aproape, nu numai de oamenii muntelui, ci şi de societate, în întregul ei. Ea va contribui la o mai bună recunoaştere şi valorificare a patrimoniului cultural şi va arăta modul în care adaptabilitatea şi rezilienţa în zonele montane au menţinut acest patrimoniu cultural peste secole şi va demonstra că patrimoniul cultural şi cel natural sunt puternic interconectate, în zonele montane.

Convenţia are drept scop prezentarea modului în care acest patrimoniu cultural poate fi utilizat în forme inovatoare şi moderne, ca resursă, dar şi pentru a promova creşterea atractivităţii zonelor montane, precum şi pentru a arăta modalitățile prin care noile instrumente şi practici pot să ajute în dezvoltarea unor noi modele de dezvoltare socio-economică sustenabilă.  Cea de-a XI-a Convenţie Europeană a Munţilor va ajuta astfel populaţia din zona montană să exploateze mai bine întreaga valoare adăugată a patrimoniului ei cultural şi să îl preschimbe într-un motor pentru dezvoltarea viitoare a zonelor lor montane”, ne-au precizat reprezentanţii Agenţiei Zonei Montane din Vatra Dornei.

 

Valorificarea eficientă a patrimoniului cultural din zonele montane

Pe parcursul Convenţiei Europene a Munţilor, actorii montani – cercetători, iniţiatori de politici ale zonelor montane, reprezentanţi ai agenţiilor de dezvoltare, fermieri, operatori de turism şi practicieni au posibilitatea de a analiza strategiile şi instrumentele disponibile pentru a valorifica mai eficient patrimoniul cultural din zonele montane prin schimbul de idei între factorii interesaţi de zona montană, astfel încât să se poată compara, îmbunătăţi şi transfera bune practici la nivel local şi regional.

Întâlnirea de la Vatra Dornei are rolul şi de a dezvolta o strategie a patrimoniului cultural pentru Euromontana, ce va include o strategie de lobby şi un plan de implementare la nivel european, naţional, regional şi local, la lucrări participând şi Juanan Gutiérrez Lazpita, preşedintele Euromontana.

Cele patru vizite de studiu, care au avut loc marţi, 25 septembrie, pentru o mai bună înţelegere a ceea ce înseamnă patrimoniul cultural din regiune şi modul în care acesta este utilizat, ca punct forte pentru dezvoltarea sustenabilă a acesteia, au avut loc la Poiana Stampei, Piatra Fântânele (județul Bistrița-Năsăud), Ciocăneşti, sediul Parcului Naţional Călimani, Centrul de Economie Montană - CEMONT Vatra Dornei, Muzeul “Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc, în comuna Moldoviţa şi în judeţele Neamţ şi Maramureş. Ziua de miercuri a fost dedicată sesiunilor ştiinţifice, iar astăzi vor fi organizate trei ateliere paralele, în care se va face schimb de bune practici în domeniu, pentru a se vedea cum poate fi mobilizat patrimoniul cultural în scopul dezvoltării socio-economice.

Manifestările sunt organizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Asociaţia Europeană a Zonelor Montane – Euromontana, Agenţia Zonei Montane cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava,Primăriei Vatra Dornei, Forumului Montan din România, Asociaţiei Romontana, Agenţiei Zonei Montane, Federaţiei Agricultorilor de Munte Dorna.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Vatra Dornei se desfăşoară Convenţia Europeană a Munţilor.
 Vizualizări articol: 1431 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
La Vatra Dornei se desfăşoară Convenţia Europeană a Munţilor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei