Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 211 (6921)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect

Deputatul PNL Bogdan Gheorghiu propune urbanizarea României, ca soluţie de dezvoltare socială şi economică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Urbanizarea României ar fi o soluţie optimă pentru dezvoltarea socială şi economică, apreciază deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu. În viziunea parlamentarului liberal, acesta ar putea fi „un proiect de ţară” care ar conduce la recuperarea decalajelor dintre România şi celelalte state UE. Gheorghiu arată că în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial, structura socială a României nu a suferit mutaţii majore, de la 90% rural şi 10% urban, în primii ani de după război, la 54% urban, iar 46% în mediul rural, după „zeci de ani de industrializare forţată făcută fără cap”, în perioada comunistă. Asta, în condiţiile în care media europeană este de peste 75% urban. „România se află pe ultimul loc în UE la suprafaţa medie a locuinţelor în mediul urban (circa 40 m²). Marea majoritate a tinerilor din mediul rural au migrat către centre urbane sau în străinătate. Principalele motive ale migrării sociale ale tinerilor sunt: dorinţa de achiziţie a unei locuinţe şi a unui autoturism, precum şi accesul la condiţiile vieţii de tip  urban. Peste 70% dintre comunele din România au sub 5.000 de locuitori. Statul român nu s-a implicat deloc în procesul urbanizării care se desfăşoară haotic; nu s-a reuşit implementarea unei reforme administrative pe model polonez”, afirmă Bogdan Gheorghiu.

În opinia lui, relansarea Agenţiei Naţionale a Locuinţelor - sau a unei instituţii similare, care să dezvolte proiecte de dezvoltare imobiliare atât în mediul urban, cât şi rural, „prin implicarea masivă a urbaniştilor, arhitecţilor, inginerilor şi sociologilor”, pentru „a schimba în bine faţa localităţilor României”, ar reprezenta un proiect de dezvoltare socială şi economică „absolut necesar pentru milioane de români”.

 

Modelul chinez de urbanizare, dat ca exemplu pentru un viitor proiect de ţară

Acest proiect, crede deputatul PNL, ar rezolva cererea masivă de locuinţe pentru tineri, ar absorbi foarte multă forţă muncă şi va relansa industria materialelor de construcţii, dar şi piaţa creditării. Gheorghiu susţine că există semnale că aproximativ 1 milion din cei 4 milioane de români din străinătate se vor repatria definitiv în următorii 2 ani, iar statul român are datoria să îi integreze în piaţa muncii.

„Exemplul chinez este foarte relevant, această ţară, la fel ca România, a avut de recuperat decalaje istorice faţă de Occident. Creşterea economică spectaculoasă a Chinei s-a bazat pe creşterea pieţei interne prin procesul de urbanizare, procentul din populaţia ţării care locuieşte în mediul urban a crescut de la 20% în 1990, la 46% în 2007, estimându-se că populaţia urbană a Chinei va ajunge la un miliard până în 2030, adică peste 80%.

În Franţa, care este o putere agricolă în cadrul UE, doar 7% din populaţie lucrează în agricultură. În România, pe lângă Bucureşti nu mai există un centru urban care să depăşească 500.000 de locuitori, ceea ce arată un dezechilibru structural anormal. Statisticile economice arată că cea mai consistentă parte a PIB-ului României se produce în marile centre urbane, corelarea dintre zona urbană şi creşterea economică fiind directă”, a mai spus deputatul Bogdan Gheorghiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul PNL Bogdan Gheorghiu propune urbanizarea României, ca soluţie de dezvoltare socială şi economică.
 Vizualizări articol: 1772 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Deputatul PNL Bogdan Gheorghiu propune urbanizarea României, ca soluţie de dezvoltare socială şi economică2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei