Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 211 (6921)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Semnal de alarmă

Senatorul Virginel Iordache avertizează că învăţământul în limba română din Ucraina este în pericol de a se desfiinţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a tras un puternic semnal de alarmă vizavi de viitorul învăţământului în limba română din ţara vecină Ucraina. Iordache s-a adresat nu doar colegilor senatori, ci şi Ministerului Afacerilor Externe, de la care aşteaptă să intervină urgent prin căile pe care le are pentru ca situaţia din Ucraina să nu degenereze.

Parlamentarul sucevean a amintit că din 1991 şi până în prezent numărul şcolilor cu predare în limba română din regiunea Cernăuţi a scăzut de la 91 la 62, iar în acest moment se pune o presiune extraordinar de mare pe cei care predau în limba română.

„Documentaţia în şcolile cu predarea disciplinelor în limba română e completată doar în limba ucraineană; structura Planului-model, echivalentul Planului cadru de învăţământ, pentru anii şcolari 2017/2018, respectiv 2018/2019, la clasele X-XI ale instituţiilor de învăţământ general, a stârnit indignarea comunităţii române din Regiunea Cernăuţi; eliminarea din componenta obligatorie a planului de învăţământ a limbii şi literaturii române (limbă maternă) e o încălcare fără precedent a drepturilor românilor; includerea limbii materne, adică a limbii şi literaturii române, în categoria disciplinelor opţionale va conduce inevitabil la dispariţia orelor de limbă maternă în proporţie de 90%”, este de părere Virginel Iordache.

Senatorul social-democrat crede că în Ucraina lucrurile evoluează într-o direcţie greşită, iar acest lucru înseamnă inclusiv eliminarea din funcţii de conducere a celor care nu se supun politicii de ucrainizare a statului vecin.

„Un exemplu clar, de netăgăduit, îl constituie demiterea profesorului Ştefan Mitric, directorul Şcolii Crasna din Regiunea Cernăuţi. Potrivit unor membri ai comunităţii româneşti din Regiunea Cernăuţi, motivul informal al desfacerii contractului de muncă al directorului eliberat din funcţie ar fi participarea acestuia la diferite manifestaţii româneşti, la activităţi de apărare a limbii române în şcoli, refuzul de a deschide clase cu predare în limba ucraineană, dar şi activitatea sa de consilier regional, calitate în care a militat pentru predare în limba română la şcolile cu elevi ce provin din comunitatea românească. Pedagogul român care susţine că a pus în discuţie problema limbii române în şcoli a participat la un protest paşnic împotriva Legii Educaţiei adoptate în septembrie 2017 de Rada Supremă şi a refuzat să deschidă clase cu predare în limba ucraineană la Gimnaziul din Crasna, în pofida unor presiuni enorme exercitate asupra sa”, a arătat Virginel Iordache.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatorul Virginel Iordache avertizează că învăţământul în limba română din Ucraina este în pericol de a se desfiinţa.
 Vizualizări articol: 1434 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Senatorul Virginel Iordache avertizează că învăţământul în limba română din Ucraina este în pericol de a se desfiinţa3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei