Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 193 (6903)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Decizie pripită

Trei steaguri cu lungimea cât două blocuri ar urma să fluture lângă statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un proiect de hotărâre de Consiliu Local inițiat de reprezentanții PSD în deliberativul sucevean ar putea da mari bătăi de cap executivului Primăriei Suceava, din cauza dimensiunilor uriașe impuse.

Mai exact, este vorba de amplasarea a trei drapele de circa 37 de metri lungime (adică mai mult de două blocuri suprapuse, înălțimea unui bloc de patru etaje fiind de 18 metri), pe catarge de câte 50 de metri înălțime, pe partea dreaptă a statuii ecvestre a domnitorului Ștefan cel Mare, din Parcul Șipote.

„Se aprobă arborarea drapelului României, a steagului propriu și cel al Centenarului Marii Uniri în apropierea statuii ecvestre a domnitorului Ștefan cel Mare, în partea dreaptă a acesteia, poziționate pe un soclu asemănător cu cel al statuii, proporțional cu lungimea (dimensiunea) celor trei catarge”, spune proiectul de hotărâre aprobat ieri în Consiliul Local cu 12 voturi "pentru", la o prezență de 21 de consilieri.

Catargele de 50 de metri înălțime se solicită să fie prevăzute cu braț rotativ mobil.

După încheierea manifestărilor dedicate Centenarului, unul dintre steaguri ar urma să fie înlocuit cu cel al Uniunii Europene, conform unei alte condiții impuse prin proiect.

În teorie, propunerea sună foarte bine și se pretează ca idee de marcare a Centenarului și punere în valoare a statuii ecvestre care este acum în curs de reabilitare, mai mult chiar decât realizarea unui nou monument în Parcul Steagurilor, foarte aproape de cel existent – Bucovina înaripată.

În practică, lucrurile încep să „scârțâie” atunci când sunt analizate mai bine.

În proiect nu este indicată o sursă clară de finanțare a unui astfel de proiect care nu este deloc ieftin – soclu de 15 metri înălțime, trei catarge de 50 de metri înălțime și patru steaguri de 37 de metri lungime, în condițiile în care bugetul este deja împărțit încă de la începutul anului. O idee ar fi chiar renunțarea la finanțarea unui monument al Unirii, pentru care sunt alocați 300.000 de euro, mai ales că există deja unul în municipiu, inaugurat cu mai mulți ani în urmă, la baza cartierului Obcini.

Intervin apoi problemele de ordin tehnic, o parte deja sesizate de către viceprimarul Marian Andronache, care a spus că dimensiunile steagurilor și catargelor pot fi stabilite doar după consultarea specialiștilor:

„Statuia este un monument important pentru Suceava, nu poți să o umbrești cu niște catarge atât de mari, cu drapele imense, care s-ar încurca în crengile copacilor și s-ar înfășura pe după calul lui Ștefan cel Mare. Trebuie gândit proiectul și cu ajutorul unui arhitect, dar nicidecum la dimensiunile propuse”.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, s-a declarat de acord cu propunerile PSD, spunând că oricum urma să fie arborat cel puțin un drapel lângă statuie, dar le-a solicitat să renunțe la proiect, cu promisiunea că lucrarea va fi făcută, la dimensiunile adecvate înălțimii soclului, statuii și în conformitate cu relieful înconjurător, meritul urmând să  fie al tuturor consilierilor locali.

„Ne bucurăm că ideea arhitectului Viorel Blănaru a fost preluată de colegii de la PSD, care au venit cu acest proiect de hotărâre și că există consens pe această propunere de marcare a Anului Centenar”, a spus reprezentantul ALDE, Ovidiu Milici, atribuind astfel meritele cuvenite autorului, care a postat de peste o lună de zile pe rețelele sociale propunerea sa de amplasare, lângă statuie, a unui steag al României, vizibil din tot orașul.

Cum inițiatorii nu au retras proiectul, să meargă pe propunerea primarului, s-a ajuns la vot, unde, se pare că din neatenție, proiectul PSD, sprijinit de ALDE, a primit un vot și de la coaliția PNL-PMP, fiind aprobat, ceea ce obligă autoritățile administrative să caute acum soluții pentru punerea sa în practică, chiar de la unele aspecte pare imposibil.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei steaguri cu lungimea cât două blocuri ar urma să fluture lângă statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare.
 Vizualizări articol: 1804 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Trei steaguri cu lungimea cât două blocuri ar urma să fluture lângă statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei