Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 176 (6886)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Ţara mea”

Elev al Colegiului Militar, finalist în cadrul unui concurs naţional de eseuri pe teme istorice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Eseul „Ţara mea” i-a asigurat elevului sergent Alin Valentin Mocanu, de la Colegiul Naţional Militar ”Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, un loc în finala Concursului naţional de eseuri pe teme istorice, pentru liceeni, organizat de revista Dilema Veche.

Pasionat de istorie, disciplină pe care o studiază cu interes şi entuziasm, Alin, elev în clasa a XII-a, mărturiseşte că finala competiţiei a reunit cele mai bune 25 de eseuri din cele 344 înscrise în competiţie. În lucrarea sa, Alin a mizat mult pe respectarea adevărului istoric şi renunţarea la istoria cosmetizată, distorsionată, care este promovată nu de puţine ori.

„Prima etapă a concursului a presupus trimiterea unui eseu cu tema <Ţara mea>. Cred că mulţi dintre noi când se gândesc la istoria ţării se gândesc la istoria aceea infantilă, predată în clasele mici, însă din punctul meu de vedere trebuie să ne delimităm de această zonă, să căutăm adevărul istoric. Chiar dacă am fost şi critic şi uneori satiric în eseul meu, am punctat permanent că în evocarea istoriei trebuie să primeze adevărul. Nu ajută nimănui să ne slăvim patria în orice condiţii, adevărul trebuie transmis mai departe aşa cum este el, asta e datoria istoricilor. Am vorbit şi de Centenar, în sensul că zi de zi în mass-media, în declaraţii publice, se vorbeşte de Centenar, dar din punctul meu de vedere se duce puţin cam departe ideea aceasta de sărbătorire. Trebuie să fim puţin mai prudenţi pentru că dacă analizăm adevărul istoric observăm că lucrurile stau altfel, iar România de atunci nu mai coincide cu România de acum”, a declarat elevul. Acesta a mai adăugat că a fost îndrumat să participe la concurs de profesorul său de istorie, Bogdan Tanasă.

Cele mai bune eseuri din finală vor fi publicate în revista săptămânală Dilema Veche, iar primele trei vor fi recompensate cu premii consistente: locul III – 500 de euro, locul II – 700 de euro şi locul I – 1.000 de euro.

Competiţia continuă cu o nouă etapă, astfel că la sfârşitul acestei luni finaliştii vor primi o nouă temă de eseu, eseuri în funcţie de care se vor stabili marii câştigători. Ceremonia de premiere se va desfăşura în luna noiembrie, la Ateneul Român, în cadrul Galei „Dilema veche – sfertul nostru de centenar”. 

„Concursul este organizat cu ocazia aniversării a unui sfert de veac de existenţă neîntreruptă a revistei”, a mai completat Alin.

 

„Viciul nostru este setea de educaţie”

De când a pus mâna pe prima carte de istorie, Alin Valentin Mocanu a continuat studiul în acest domeniu.

„Mi-a plăcut să fac săpături în moralul poporului nostru. Aş spune că setea de educaţie este viciul elevilor de la Colegiul Militar, un viciu constructiv la care nu o să renunţ. Un merit are şi profesorul Bogdan Tanasă care m-a făcut să percep istoria ca pe ceva constructiv, nu pur şi simplu ca o serie de date, ci să gândesc, să văd cauzele, efectele”, a mai completat adolescentul.

Acesta a participat, anul acesta, la Olimpiada Naţională de Istorie şi tot în acest an, alături de echipa sa, s-a clasat pe locul I la un concurs pe teme istorice, de la Universitatea din Suceava. Un premiu II şi-a adjudecat în cadrul unui concurs judeţean pe tema holocaustului.

Alin este originar din Vaslui, iar de la anul vrea să studieze la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” Bucureşti. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elev al Colegiului Militar, finalist în cadrul unui concurs naţional de eseuri pe teme istorice.
 Vizualizări articol: 2217 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Elev al Colegiului Militar, finalist în cadrul unui concurs naţional de eseuri pe teme istorice5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sărmăluțe în foi de viță cu ulei de măsline (de post) Pentru cei obișnuiți să mănânce sarmale fierbinți cu mămăliguță la prânz poate părea incredibil că aceste sărmăluțe cu ulei de măsline se pot servi la aperitiv sau bufetul suedez și sunt mult mai gustoase reci. Rețeta vine din Grecia și... Citeşte