Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 166 (6876)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Debite foarte mari

Punţi de trecere luate de ape în judeţ. Cele care rezistă sunt un pericol pentru trecători

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Debitele mari la care au ajuns râurile, dar şi pâraie care în mod normal erau trecute la picior au adus o problemă foarte serioasă, care pune în pericol vieţi. Punţile de trecere amenajate pentru oameni şi animale sunt greu încercate de debitele mari, iar câteva dintre acestea au cedat.

Ieri, o femeie în vârstă de 69 de ani, din Moldova Suliţa, a alunecat de pe o punte şi a căzut într-un pârâu cu debit foarte mare, fiind găsită moartă la mai bine de zece kilometri distanţă.

În jurul orei 8.00 dimineaţă, femeia se deplasa pe o punte pietonală, în satul Benia, comuna Moldova Suliţa, şi a alunecat şi a căzut în pârâul Benia. Debitul foarte mare nu i-a lăsat bătrânei nici o şansă. La faţa locului s-au deplasat pompierii militari de la Câmpulung Moldovenesc, cu echipaje de căutare şi prim ajutor medical. Femeia a fost găsită moartă în aval, la o distanţă de 10-12 kilometri, tocmai pe raza satului Braniştea, comuna Fundu Moldovei.

 

La Frasin, o punte pietonală a cedat, iar a doua stă să cedeze şi ea

La Frasin, puntea de trecere de peste râul Moldova a cedat presiunii tot mai mari a apei. Un martor ocular a filmat momentele în care puntea deja îndoită şi lăsată a cedat.

La Frasin a mai rămas o singură punte de trecere pietonală, peste pârâul Suha, care dă şi ea însă semne că cedează, din mijloc.

Primarul din Frasin, Marinel Balan, a declarat că aceste punţi asigurau legătura între puncte importante, de obicei între domiciliul localnicilor şi locul unde îşi duc animalele.

„Sunt punţi ridicate de primărie şi, după ce debitele vor scădea, vom încerca să le refacem, dacă vor fi fonduri suficiente”, a spus primarul.

După ce puntea pietonală de peste râul Moldova de la Frasin a cedat, cea care a rămas, de peste pârâul Suha, este trecută cu frică de o parte a localnicilor. De altfel, la cum arată podul în partea din mijloc, trecerea este deja un pericol.

„Avem treabă şi trecem aşa, cu frică, cu spaimă, că scurtăm jumătate din drum”, ne-a spus un localnic.

 

Apele rup drumuri şi podeţe

În ultimele două zile, apele au provocat pagube destul de mari în mai multe localităţi. Pe 24 iulie, la Moldoviţa, în satul Argel, cătunul Dubul, a fost rupt un podeţ de peste un drum comunal neclasificat, fiind deterioraţi şi circa 200 metri din acest drum. În urma ruperii podeţului au rămas izolate 30 locuinţe.

Probleme sunt şi la Vatra Moldoviţei, unde DJ 176, drumul principal, a fost afectat pe o porţiune de 20 de metri. 15 curţi şi anexe au fost inundate în această comună. 

În comuna Frumosu, satul Deia, drumul comunal Deia a fost afectat tot pe aproximativ 20 de metri.

Şi la Vama, la Prisaca Dornei, aluviunile au ajuns din nou pe DN 17. 

Ieri, pompierii au intervenit pentru a scoate apa dintr-o curte şi o anexă, în Stulpicani, şi din două curţi, în Vicovu de Sus.

 

Şir de tragedii favorizate de debitele mari

Ploile torenţiale care au dus la creşterea foarte mare a debitelor râurilor şi pâraielor au favorizat mai multe tragedii în judeţul Suceava, într-un interval scurt de timp. Practic, putem constata că deşi nu s-au format viituri care să ia case sau oameni, indirect, debitele mari au contribuit decisiv la pierderea mai multor vieţi omeneşti.

De departe, cea mai cumplită este tragedia petrecută la mijlocul lunii iulie, la Capu Codrului-Păltinoasa, unde două fete, surori, una de 13 ani şi una de 16 ani, au murit înecate în apele râului Moldova, într-un cotlon al râului, de regulă inofensiv.

Şirul acestor nenorociri a început pe 11 iunie, când un bărbat în vârstă de 48 de ani, din comuna Slatina, care plecase pe un imaş, pentru a aduce vitele de la păscut, s-a înecat în timp ce traversa un pârâu, în mod normal un fir de apă.

Într-un alt caz, un bărbat din Valea Moldovei fost luat de apele râului Moldova în timp ce încerca să scoată la mal un butuc.

Femeia din Moldova Suliţa care a murit ieri este a şaptea persoană care moare înecată în împrejurări tragice în această vară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Punţi de trecere luate de ape în judeţ. Cele care rezistă sunt un pericol pentru trecători.
 Vizualizări articol: 3921 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Punţi de trecere luate de ape în judeţ. Cele care rezistă sunt un pericol pentru trecători0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei