Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 99 (6809)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Vești bune

Se lucrează intens pe DN 18 Suceava-Maramureș

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lucrările de pe DN 18, care leagă Suceava de Maramureș, au înregistrat progrese vizibile, consorţiul de firme care a câștigat licitaţia lucrând pe ambele tronsoane din judeţul nostru. Cine a trecut pe acest drum de când s-au reluat lucrările, adică de aproximativ două luni, a putut vedea zeci de utilaje la lucru și muncitori amplasaţi în mai multe puncte, pe mai multe linii de lucru.

Lucrările sunt mult înaintate în zona Cârlibaba, fapt normal, având în vedere că aici se lucrează din luna mai a anului trecut.

Reporterii Monitorului de Suceava au stat de vorbă cu managerii lucrării și vă pot prezenta o serie de date concrete privind stadiul lucrărilor.

 

La tronsonul avansat, zona Cârlibaba, lucrarea va fi gata în toamnă

Reabilitarea celor 40 de kilometri de drum ai DN 18 de pe raza judeţului Suceava este împărţită pe două tronsoane: tronsonul III,  de la Valea Stânei – Cârlibaba şi până la Şesuri, la limita judeţului Suceava cu Maramureş, unde se lucrează din mai 2017, și tronsonul IV, de la Valea Stânei și până la Iacobeni, prin Ciocănești, unde se lucrează din septembrie 2017.

Reabilitarea este una capitală, de la structura drumului, și cuprinde inclusiv consolidări, extinderi de carosabil, amenajări de podeţe etc.

La tronsonul III s-au realizat lucrări de reciclare a straturilor asfaltice existente, turnarea stratului de legătură, lucrări de poduri şi lucrări hidrotehnice , podeţe laterale şi transversale ale drumurilor, lucrări de consolidare, acces la proprietăţi, parcări, staţii de autobuz, rigole pentru colectarea, evacuarea şi dirijarea apelor meteorice, plus protecţie şi relocare utilităţi electrice.

Practic, aici se lucrează deja la stratul de asfalt, peste care va urma stratul de uzură.

Managerul de proiect, Vasile Strîmbeanu Iacoban, ne-a declarat că pe lotul Cârlibaba - limita cu Maramureș se estimează finalizarea lucrării în septembrie-început de octombrie 2018. Este un termen realist, având în vedere stadiul lucrărilor.

Primarul din Cârlibaba, Gabriel Danciu, a salutat modul în care se lucrează pe raza localităţii sale și și-a exprimat speranţa că spre finele acestui an, în sfârșit, se va circula în condiţii normale şi în această zonă uitată a judeţului Suceava.

 

Celălalt tronson, zona Ciocănești, are ca termen vara lui 2019 

Managerul de proiect ne-a declarat că în momentul de faţă se lucrează pe ambele tronsoane, cu peste 80 de utilaje, 60 de muncitori, plus angajaţii de la staţia de asfalt și ingineri.

În cazul celuilalt tronson, de la Iacobeni, la intersecţia cu DN 17, și până la intrarea în Cârlibaba, practic pe raza comunei Ciocănești, s-au făcut lucrări pregătitoare, cum ar fi extinderea terasamentului pentru carosabil, consolidări, podeţe, drenaj.

„Realist, pe acest tronson am putea ajunge până la finele acestui an la un stadiu de realizare de 60-70%, urmând a finaliza acest lot în vara anului viitor”, a mai precizat Vasile Strâmbeanu Iacoban.

 

Se lucrează pe „datorie”

Acesta a subliniat că se lucrează pe linie de credit și va fi nevoie de rectificări bugetare, pentru finalizarea lucrării.

Termenele avansate mai sus se vor respecta dacă se va asigura finanţarea.

Beneficiarul lucrării este Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere.  Pe ambele tronsoane lucrează un consorţiu format din trei firme (SC Autotehnorom SRL, SC Opr Asfalt SRL şi SC Rutier-Conex XXI SRL). Putem intui că firmele lucrează în avans, în ritm susţinut, deoarece se bazează pe garanţii ferme că vor primi toţi banii care li se cuvin, conform contractelor.

 

Unul dintre cele mai proaste drumuri naţionale din ţară

DN 18 este cunoscut de mulţi ani de zile ca unul din cele mai proaste drumuri naţionale din ţară. Drumul a fost impracticabil ani la rândul și este atât de prost încât a ajuns să fie ocolit de cei mai mulţi șoferi. Ciocănești și Cârlibaba au pierdut foarte mult în ultimii ani, din punct de vedere economic și turistic, din cauza stării drumului.  

DN 18 a intrat într-un program de modernizare cu finanţarea teoretic asigurată încă din anul 2011, iar pe tronsonul Moisei-Iacobeni, de 89 de kilometri, lucrările au fost atribuite companiei israeliene Shapir. Această firmă avea ca termen de finalizare a lucrărilor data de 31 august 2013. Contractul cu Shapir, în valoare de 81 de milioane de euro, a fost însă reziliat în mai 2014, pentru că nu s-au executat lucrările.

Ani de zile DN 18 a fost doar cârpit cu plombe, care nu au avut însă prea multă eficienţă din cauza degradării accentuate. Unele porţiuni ale DN 18 au ajuns să fie o adevărată aglomeraţie de gropi, fără urme de marcaj și cu parapete de protecţie grav deteriorate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Se lucrează intens pe DN 18 Suceava-Maramureș.
 Vizualizări articol: 5737 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Se lucrează intens pe DN 18 Suceava-Maramureș1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei