Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 70 (6780)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Prevenire

Înşelăciuni pe bandă rulantă, cu diverse moduri de operare în judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Multitudinea de înşelăciuni în moduri diverse de operare a infractorilor, petrecute în ultima perioadă în judeţ, a determinat lansarea de către poliţişti a unui program de prevenire a acestora. Prevenirea acestor fapte de înşelăciune a devenit o prioritate, după ce modalităţile prin care oamenii sunt înşelaţi s-au înmulţit în ultima perioadă, creând pagube importante în buzunarele celor creduli. În acest sens poliţiştii au distribuit peste 300 de ghiduri cu recomandări pentru prevenirea înşelăciunilor prin diverse moduri de operare.

 

Înşelăciuni prin vânzarea unor produse pe internet

Unul din modurile de operare îl constituie vânzarea unor bunuri pe internet. Un astfel de caz a fost reclamat în urmă cu 10 zile, când la sediul Poliţiei Vicovu de Sus a venit un bărbat de 42 de ani, din localitate, care s-a plâns că a fost victima unei înşelăciuni. În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că la data de 12 martie bărbatul a văzut un anunţ online, pe un site specializat în vânzări, cu privire la un telefon mobil pe care acesta voia să îl cumpere. Acesta a purtat o discuţie telefonică cu un bărbat, în urma apelării numărului de telefon din anunţ, înţelegându-se cu acesta cu privire la preţ şi metoda livrării.

Cei doi au convenit ca telefonul să fie trimis, iar coletul să fie ridicat prin ramburs contra sumei de 111 lei. Câteva zile mai târziu, vicoveanul s-a dus să ridice coletul pentru care a plătit 111 lei, iar când a deschis pachetul a observat că telefonul nu este funcţional şi nu corespundea cu caracteristicile din anunţul postat online. Când a încercat în repetate rânduri să contacteze persoana cu care a discutat, nu a mai reuşit, telefonul acesteia fiind închis. Poliţiştii au preluat o plângere, întocmindu-se un dosar penal pentru înşelăciune.

 

Promisiuni nerespectate de efectuare a unor lucrări plătite în avans şi înşelăciuni prin metoda ”instalatorul”

O altă metodă de înşelăciune căreia i-au picat în capcană unii suceveni are la bază promisiunea unor persoane neautorizate de a efectua lucrări de construcţie, care rămân nefinalizate după plata unor sume de bani în avans.

Un astfel de caz a avut loc la mijlocul lunii martie, la Câmpulung Moldovenesc. Un bărbat de 73 de ani, din localitate, s-a înţeles cu câţiva tineri pentru efectuarea unei lucrări de acoperire a unui garaj şi a unei bucătării din curtea locuinţei, pentru suma de 400 de lei pe metru pătrat. După ce au efectuat o parte din lucrare, un alt individ a negociat preţul cu proprietarul, a luat de la acesta suma de 13.200 de lei, după care toţi cei implicaţi în lucrare au dispărut. Bărbatul a depus o plângere pentru înşelăciune, poliţiştii încercând să dea de urma celor cinci escroci.

Un pretins control la instalaţia termică a locuinţei solicitat de un necunoscut poate conduce la comiterea unei înşelătorii prin metoda ”instalatorul”. Aşa i s-a întâmplat unei femei de 67 de ani, din municipiul Suceava, care marţea trecută, în jurul orei 14.00, a permis accesul în casă unui necunoscut, care pretindea că este angajatul unei societăţi comerciale şi venise să verifice instalaţia. În urma controlului efectuat, necunoscutul i-a solicitat femeii suma de 662 de lei, iar după ce a încasat banii a părăsit în grabă locuinţa, sub pretextul că merge să-i completeze femeii chitanţa de încasare. Poliţiştii fac cercetări pentru identificarea autorului, în cadrul unui dosar penal deschis pentru înşelăciune.

 

Metoda ”şmen”, cea mai răspândită metodă de înşelăciune

Cel mai des întâlnită între metodele de înşelăciune rămâne însă metoda ”şmen”, pusă în aplicare de unii indivizi în cazurile de schimb valutar neautorizat sau în diferite tranzacţii de schimbare a banilor. Unei asemenea înşelăciuni i-a căzut victimă o tânără de 19 ani, din judeţul Botoşani, care s-a plâns poliţiştilor că a fost înşelată cu suma de 400 de lei. În timp ce tânăra se afla de serviciu ca barman într-o pizzerie din municipiul Suceava, la tejgheaua barului au venit doi bărbaţi necunoscuţi, dintre care unul, în vârstă de circa 25 de ani, i-a cerut tinerei să-i schimbe o bancnotă de 200 de lei. După ce i-a oferit bancnota şi a primit echivalentul în bancnote de 50 de lei, bărbatul a mai oferit o bancnotă de 200 de lei, cerând să fie schimbată şi aceasta. După ce i-a fost schimbată şi acea sumă de bani, a cerut să-i fie schimbată suma de bani în bancnote de 100 de lei şi apoi în bancnote de 10 lei. La final, autorul i-a spus persoanei vătămate că nu mai doreşte să-i fie schimbate bancnotele de 200 de lei şi le-a cerut înapoi. Tânăra i-a înmânat bancnotele, fără a primi înapoi sumele oferite în bancnote de 100 şi 10 lei.

După plecarea celor doi, tânăra a verificat banii din casa de marcat, constatând că lipseşte suma de 400 de lei şi că a fost înşelată. Poliţiştii fac acum cercetări pentru identificarea celor doi autori într-un dosar penal pentru înşelăciune.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Înşelăciuni pe bandă rulantă, cu diverse moduri de operare în judeţ.
 Vizualizări articol: 2229 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Înşelăciuni pe bandă rulantă, cu diverse moduri de operare în judeţ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei